Ja pse ju duhet të monitoroni nivelet e lagështisë në shtëpinë tuaj

0

Ruajtja e cilësisë së mirë të ajrit në shtëpinë tuaj është e rëndësishme për shëndetin e gjithë familjes. Lagështia në sasi të madhe apo edhe të vogël mund të çojë në rritjen e grimcave ajrore jo të shëndetshme. Agjencia  për Mbrojtjen e Mjedisit (EPA- Environmental Protection Agency) rekomandon mbajtjen e lagështisë relative brenda 30% deri 50%. Ju mund të kontrolloni nivelet në shtëpinë tuaj me një matës dixhital lagështie, ose hidrometër pajisje këto që mund të gjeni në shumicën e dyqaneve për pasije fizike.

Çfarë ndodh nëse keni shumë lagështi shtëpie?

Ju mund të tregoni nëse ajri juaj i brendshëm është shumë i lagësht nëse vini re:

Kondensimi në dritare

Njollat e ujit në pëlhura apo dysheme druri

Myk në banjo, bodrum ose nën lavaman

Këshilla

Hapni dritaret sa herë që gatuani ose mbani pjatalarëse për të lehtësuar nivelet e larta të lagështisë. Mënyra më e lehtë për të luftuar nivelet e larta të lagështirës është që të ndizni kondicionerin tuaj qendror. Nëse kjo ende nuk është e mjaftueshme, mund të keni nevojë të investoni në dehumidifier (paisje) për të tharë ajrin.

 Gjurmo për llojet e pajisjeve që e ruajnë shtëpinë nga lagështia

Kapaciteti i tharjes së një pajisje të ajrit matet se sa shumë sasi të lagështisë (ujërave) mund të largohet nga shtëpia brenda 24 orëve. Ju mbase mund të keni nevojë vetëm për një pajisje të vogël për tharje për të kontrolluar lagështinë në një dhomë ose në një apartament të vogël. Këto janë relativisht të lira.

Pjesa më e madhe e këtyre pajisjeve janë të lëvizshëme, të vetmuar, dhe të vetë kualifikuara vijnë me një lidhje kullimi. Duhet ta vendosni në një zonë ku mund të zbrazë ujin, siç është lavamani në lavanderi. Një tjetër opsion është instalimi i një dehumidifier të tërë në shtëpi. Këto lidhen me kanalet tuaja ekzistuese duhet të instalohen në mënyrë profesionale.

 Hartoni këshilla për të ulur lagështinë në shtëpinë tuaj

Investimi në një pajisje për tharje të ajrit është një opsion, por ka edhe truket e thjeshta të dizajnit që mund të përdorni për të ndihmuar në reduktimin e nivelit të lagështisë së shtëpisë tuaj.

Nëse jeni në procesin e ripërpunimit të banjës suaj, merrni në konsideratë përdorimin e bojës dhe sprejeve të qëndrueshme kundër mykut. Edhe nëse përdorni vetëm bojë për pjesët më të ulëta të mureve, ajo mund të mbulojë njollat e vjetra të mykut dhe për të parandaluar zhvillimin e pikave të reja. Ju gjithashtu mund të përdorni edhe materiale të tjera të cilat nuk e lejojnë mykun të depërtoj siç është tjegulla dhe betoni.

Shtoni bimë të brenda shtëpisë për të ulur lagështinë dhe për ta bërë shtëpinë tuaj më të freskët. Një zambak paqe mund të thith lagështi dhe toksina përmes gjetheve të saj. Zambakët e paqes kanë nevojë vetëm për më shumë diell e kështu ato mund të jenë  bimë ideale për shtëpinë tuaj.

REKLAMA

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here