Ja cilat janë piramidat e ndërtuara mijëra vite më parë, por jo në Egjipt

0

Ju mund të lexoni historinë e arkitekturës vetëm nga format piramidale që janë të lashta dhe moderne. Përtej “piramidave”, me të cilat ne pothuajse gjithmonë nënkuptojmë ato të ngritura në Egjipt ndërmjet viteve 2700 dhe 1700 para Krishtit, shumë civilizime dinastike para dhe prej asaj kohe kanë përdorur këto forma për të shënuar vendet rituale, strukturat funerale, vendet sportive, ndërtesat e radios dhe vendpushimet hotelistike .

Nëse ato janë të drejta dhe të larta apo edhe me kokë poshtë nënkupton se janë piramida gjeometrike, por asnjëra prej tyre nuk janë krejtësisht të ndërtuara në të njëjtën formë. Piramidat të cilat do t’i paraqesim në vazhdim sqaqrojnë më gjerësisht atë që edhe pse janëforma gjeometrike piramidale nuk është e domosdoshme që të jenë plotësisht të njëjta.

Këtu ne po iu paraqesim piramidat që nuk do t’i gjeni në Egjipt.

Ryugyong Hotel, Pheniani, Koreja e Veriut është e projektuar nga Baikdoosan Architects & Engineers më 1987-1992.

Në kohën e shtypit ky hotel me 105 kate mbetet i pahapur edhe pse investitorët kanë vazhduar t’i investojnë paratë në atë që disa e kanë quajtur “hotel i dënimit”  që nga përfundimi i saj 25 vjet më parë.

Slovenský Rozhlas, Bratislavia, Sllovaki (projektuar nga Štefan Svetko, Štefan Ďurkovič dhe Barnabáš Kissling), 1967-1983.

Që nga viti 1985, Radio Sllovane ka transmetuar nga kjo piramidë e përmbysur e ka ndarë historianët gjatë viteve. Shtrohet pyetja a është modernizim apo një lloj ringjalljeje Postmodernizmi?

Tempulli Brihadeeswarar, Thanjavur, India (i porositur nga Raja Raja Chola I), përfundoi  më 1010 para Krishtit.

Rrethuar nga muret që datojnë në vitet 1500, kjo piramidë e shkelur është bërë prej granitit të ngurtë që thuhet se tërhoqi më shumë se 60 milje në vend.

Piramida e magjistarit, Uxmal, Meksikë

Arkitekti është i panjohur,  mirëpo piramida mendohet të jetë ndërtuar gjatë viteve 550-950 p.e.s. Me një bazë eliptike të cilën e ka kjo piramidë,  përbënë strukturën më e lartë e Uxmal-it .

Tulla, llaçi dhe mbulesa prej mermeri në “Carrara” e bëjnë këtë një interpretim të qartë romak të një keqkuptimi të përmasave piramidale të Gizës.

 

Piramidat nubiane të Meroë, Sudani

Edhe arkitekti i kësaj piramide është I panjohur, mirëpo piramida mendohet të jetë  përfunduar pas vitit 700 p.e.s.

Ngjashëm me funksionin dhe formën e piramidave të lashta egjiptiane, këto versione nubiane kanë  kënde dukshëm më të mprehta dhe me të theksuara se ato të piramidave egjiptiane çka edhe I bënë të jenë më të veçanta.

 

/Ndertimi.info/

REKLAMA

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here