Connect with us

Infrastrukturë

Ish-shefi i Urbanizmit në Komunën e Malishevës pjesë e konsorciumit fitues për ndërtimin e kolektorit

Published

on

Komuna e Malishevës tri herë e ka tenderuar projektin për “Rregullimin e kolektorit kryesor të ujërave të zeza, faza e parë Bubel – Lubizhdë”, por në fund ka pranuar vetëm një ofertë, të cilën edhe e ka kontraktuar.

Dy tenderët e parë ishin anuluar dhe në të dy njoftimet kishte kritere diskriminuese. Në tenderin e parë, Komuna e Malishevës kishte vendosur kritere diskriminuese, të cilat ishte pajtuar t’i korrigjojë pasi kishte pranuar një kërkesë për rishqyrtim nga një operator ekonomik.

Edhe në tenderin e dytë për këtë projekt, Organi Shqyrtues i Prokurimit kishte konstatuar se janë vendosur kritere diskriminuese.

Pas vendimi të OSHP-së, Komuna e Malishevës e kishte korrigjuar dosjen e tenderit, por në fund kishte vendosur që të anulojë në tërësi aktivitetin e prokurimit.Të njëjtin projekt e kishte tenderuar për herë të tretë disa javë më vonë dhe e kishte pranuar vetëm një ofertë nga një konsorcium i përbërë nga 5 biznese: “Smart Projekt & Hidro Project & Xhemshir Sejdia & Aksi Projekt”.

Edhe në tenderin e tretë kishte ankesa në shkallën e parë përmes “Kërkesës për Rishqyrtim” në të cilën pretendohej për kritere diskriminuese, mirëpo ato ishin hedhur poshtë nga Komuna e Malishevës.

Operatori Ekonomik ankuese nuk kishte paraqitur ankesë në Organin Shqyrtues të Prokurimit duke i hapur rrugë që Komuna e Malishevës të nënshkruajë kontratë në vlerë 1,260,344 euro me të vetmin operator që kishte ofertuar në këtë tender.

Ish-shefi i Urbanizmit në Komunën e Malishevës pjesë e konsorciumit fitues

BIRN e ka analizuar edhe dosjen e tenderit të dorëzuar nga grupi i Operatorëve Ekonomikë. Në mesin e dokumenteve të dorëzuara nga ky grup i operatorëve në këtë tender është edhe CV e Remzi Javori, i cili sipas CV-së se tij ka qenë për 14 vite shef i Urbanizmit në Komunën e Malishevës.

Kompania “Smart Projekt” që është pjesë e konsorciumit e ka dorëzuar CV-në e tij si inxhinier i ndërtimtarisë.

E një nga kërkesat në tender ka qenë që inxhinieri të jetë i diplomuar në drejtimin infrastrukturë rrugore, dhe i cili duhet të ketë 5 vjet përvojë punë dhe inxhinier në drejtimin master Konstruktiv me përvojë pune 6-vjeçare.I kontaktuar nga BIRN, Remzi Javori – Inxhinier i ndërtimtarisë, ka thënë se nuk ka punë të rregullt në kompaninë që ka aplikuar për këtë tender. Ai ka thënë se kompanisë në fjalë ia ka dhënë CV-në sa për të aplikuar në tender dhe për t’i plotësuar kriteret.

“CV-në jo vetëm kësaj kompanie por ka shumë kompani të tjera në Malishevë që ia kam shokë, ua dërgojë vetëm sa për të aplikuar, ndoshta ky e ka marrë tenderin, tjerë ka plotë që ua dërgojë por nuk e marrin tenderin. Nëse më angazhon me pagesë, mandej unë mundem me u marrë me mbikëqyrjen, por përndryshe unë nuk kam asnjë interes, nuk po e di as cila kompani është ajo që e ka fituar tenderin” – ka thënë Javori.

Ai ka thënë se nuk është pjesë e komunës së Malishevës që nga viti 2016 dhe se CV-ja e tij në një dosje të tenderit mund të jetë disavantazh për operatorin ekonomik, pasi sipas tij “nuk ka raporte të mira” më qeverisjen aktuale./Media Ndërtimi

Infrastrukturë

Historike! Kontejnerët ‘Made in Kosova’ akomodohen në projektin gjigant të ndërtimit “Stuttgart 21” të STRABAG dhe ZÜBLIN

Published

on

Kontejnerët e prodhuar nga fabrika GAMP, pas eksportimit nga Kosova, tashmë kanë nisur të pozicionohen për nevojat e mega projektit të ndërtimit “Stuttgart 21”.

Kontejnerët e parë të ndërtuar nga GAMP, do të shërbejnë për akomodimin e mijëra punëtoreve të këtij projekti, me nënkontraktor ‘Amiri Bauunternehmen GmbH’.

Kontejnerët e transporti, të bërë kryesisht nga çeliku i fortë, ofrojnë një bazë të qëndrueshme dhe të fortë për ndërtim.

Ato janë të përshtatshme për të krijuar shtëpie, zyre, dyqane, lokale tregtare, restauronte, galeri arti dhe shumë ambiente të tjera banimi.

Projekti “Stuttgart 21”, përfshinë ndërtimin e stacionit nëntokësor me një kalim luginash, si pjesë e projektit në shkallë të gjerë dhe po ndërtohet nga kompanitë gjigante të ndërtimit STRABAG dhe ZÜBLIN.

Gjeografikisht, projekti i ndërtimit ndahet në Kokën Veriore, Sallën e Stacionit dhe Kreun e Jugut. Tuneli Nordkopf DB, i cili do të ndërtohet duke përdorur metodën e ndërtimit të hapur, lidhet me dy tunelet e minuar drejt Feuerbach dhe Bad Cannstatt dhe përfundon me kalimin në sallën e stacionit.

Salla e stacionit, e vendosur midis majave veriore dhe jugore, është 450 m e gjatë dhe 80 m e gjerë dhe ka kulmin arkitekturor të çatisë së guaskës, është thelbi dhe pika fikse e projektit të përgjithshëm “Stuttgart 21”.

Javë më parë, në Lipjan, është përuruar fabrika e kontejnerëve modularë “GAMP”, një investim 7 milionë euro i një kompanie kosovare dhe një gjermane.

Fabrika 7 mijë m² shtrihet në 20 mijë m² në fshatin Konjuh të Lipjanit dhe është arritur të ndërtohet për gjashtë muaj.

Bashkëinvestitori Valon Vataj, pronar i kompanisë “KAWA”, deklaroi se GAMP do të kontribuojë në hapjen e vendeve të reja të punës dhe prodhimet “Made in Kosova”, e cila do të “pushtojë” tregjet ndërkombëtare.

Continue Reading

Infrastrukturë

Pas Konventës së Bernës, 30 organizata mjedisore kërkojnë ndalimin e punimeve në aeroportin e Vlorës

Published

on

30 organizata mjedisore nga “Aleanca e Mesdheut për Ligatina”, një rrjet ndërkombëtar nga 15 shtete kanë kërkuar të ndalohen punimet e aeroportit të Vlorës në Vjosë-Nartë, duke e konsideruar vijimin e punimeve si “shkatërrimtare për xhevahirin mesdhetar që është shtëpi për 70 specie të rrezikuara, 200 lloje shpendësh apo llojesh endemike”.

Në këtë letër përmenden mundësitë alternative të ndërtimit infrastrukturor, pa dëmtuar mjedisin. Një prej këtyre alternativave përfshin zgjerimin e madhësisë së Aeroportit Ndërkombëtar të Tiranës ose ndërtimin e një hekurudhe të shpejtë për të lidhur jugun e vendit me Tiranën.

“AOS dhe PPNEA kanë propozuar shqyrtimin e vendndodhjeve alternative për aeroportin siç janë Risili, Kafaraj ose Levan, në varësi të një vlerësimi të përshtatshmërisë së mjedisit apo rrezikshmërisë”.

Kjo deklaratë vjen një ditë pas vendimit të Konventës së Bernës, e cila i ka kërkuar autoriteteve shqiptare të pezullonin punimet për ndërtimin e aeroportit të Vlorës brenda zonës së mbrojtur Vjosë – Nartë derisa të kryhet një vlerësim i plotë i ndikimit në mjedis.

Komisioni Evropian, në cilësinë e anëtarit të Komitetit Drejtues të Konventës, e mbështeti vendimin. Të gjitha palët anëtare të Komitetit Drejtues e mbështetën atë unanimisht. Ky vendim është marrë në një mbledhjen e 26 qershorit (2023) të Byrosë së Komitetit Drejtues, por u zyrtarizua në 13 shtator.

Vendimi i Konventës së Bernës çon në tre numrin institucioneve politike europiane që kundërshtojnë ndërtimin e aeroportit, qysh nga çelja e negociatave të Shqipërisë me Bashkimin Europian (BE). Më herët në korrik të këtij viti edhe Parlamenti Europian kërkoi ndalimin e aeroportit.

Të premten dhe të shtunën e javës së shkuar, organizatat mjedisore protestuan përballë Ministrisë së Mjedisit dhe më pas përballë Kryeministrisë dhe kërkuan zbatimin e Konventës së Bernës, që Shqipëria e ka ratifikuar në janar të vitit 1999.

Zona ku sot po ndërtohet aeroporti i Vlorës, deri në vitin 2021 kategorizohej si zonë e rëndësisë së veçantë, pjesë e Peizazhit të Mbrojtur Vjosë-Nartë (Kategoria V). Planet për ndërtimin e këtij aeroporti kishin nisur prej muajit janar të vitit 2018./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Masterplani i Trojenës ka “harmoninë holistike”

Published

on

Drejtori i projektit LAVA, Lukas Kronawitter, ka përshkruar mendimin pas masterplanit të vendpushimit të skive Trojena që po zhvillohet si pjesë e projektit Neom në Arabinë Saudite.

Duke folur në një panel të fokusuar në Trojena në konferencën Cityscape në Riad, Kronawitter shpjegoi se si projekti synon të kombinojë peizazhin malor me zhvillimet turistike të integruara në peizazh.

Sipas Kronawitter, kjo qasje do të lejojë që zhvillimi turistik, i cili do të përfshijë një vendpushim skish dhe një kullë 330 metra të lartë, të projektuar nga Zaha Hadid Architects, të jetë në harmoni me peizazhin.

E shpallur vitin e kaluar, Trojena është planifikuar si një destinacion turistik në malet e rajonit Tabuk të Arabisë Saudite si pjesë e zhvillimit më të gjerë të Neom.

Masterplani do të ndërtohet rreth një liqeni të madh, të krijuar nga njeriu, i rrethuar nga hotele dhe shtëpi. Krahas liqenit, një mal do të jetë në majë nga një vendpushim skish i projektuar gjithashtu nga LAVA, ndërsa tjetri do të jetë në krye të rrokaqiellit të projektuar nga Zaha Hadid Architects.

/Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending