Connect with us

Urbanizëm

Inteligjenca Artificiale ndihmon arkitektët të krijojnë qytete kompakte dhe të shëndetshme!

Published

on

Kombet e Bashkuara vlerësojnë se popullsia e botës do të arrijë në 10.4 miliardë deri në vitin 2100. Tashmë deri në vitin 2050, 2 nga 3 persona do t’i quajnë qytetet në shtëpi, duke ardhur në kërkim të mundësive, shërbimeve dhe lehtësive që ofrohen.

Kjo ushtron edhe më shumë presion mbi zonat urbane duke qenë se të gjithë këta njerëz do të kenë nevojë për qasje në ujë, ushqim, hapësirë ​​publike, infrastrukturë të mirë dhe, mbi të gjitha, strehim.

Në fakt, vlerësimet sugjerojnë se më shumë se dy miliardë shtëpi do të duhet të ndërtohen deri në fund të shekullit të 21-të për të akomoduar këtë shpërthim të popullsisë. Ndërsa qytetet rriten, rritet edhe shtrirja urbane, e cila sjell grupin e vet të sfidave mjedisore dhe sociale.

Përballë ndryshimeve klimatike, zhvillimi i qëndrueshëm urban duhet të sigurojë që zgjidhjet e ardhshme të strehimit – të reja dhe të rinovuara – të ndërtohen për të mbështetur komunitete të shëndetshme, duke i dhënë përparësi mirëqenies njerëzore dhe mjedisore. Nga ana tjetër, qytetet do të duhet të ndërtohen më të dendura dhe më shpejt, por jo pa përmbushur një listë të gjatë kriteresh të rrepta. Vetëm kështu mund të shmangim efektet negative, shpesh të anashkaluara, të hiperdensifikimit të pakontrolluar që i japin një emër të keq zhvillimit urban.

Shtyrja e kufijve të inovacionit, inteligjenca artificiale (AI) dhe mjetet dixhitale të drejtuara nga të dhënat kanë ndikuar thellësisht në mënyrën se si arkitektët formojnë dhe riimagjinojnë mjedisin e ndërtuar. AI u mundëson atyre të përfitojnë nga ajo që kompjuterët bëjnë më së miri, që është aksesi dhe përpunimi i sasive të pafundme të të dhënave dhe sugjerimi i një morie zgjidhjesh për të ndihmuar në zgjidhjen e problemeve më komplekse. Teknologjia është në gjendje të thjeshtojë procesin e projektimit, të minimizojë gabimet, të optimizojë kohën dhe të zvogëlojë sasinë e supozimeve dhe përpjekjeve në çdo projekt.

Këto mjete të reja të drejtuara nga të dhënat ndihmojnë arkitektët dhe planifikuesit urban duke u ofruar atyre njohuri dhe rekomandime të bazuara në analizën e të dhënave, duke tejkaluar intuitën e tyre dhe procesin e vendimmarrjes. Për shembull, algoritmet e mësimit të makinerive mund të përdoren për të gjurmuar dhe parashikuar trafikun e këmbësorëve ose për të parashikuar sasinë e energjisë që një ndërtesë do të kërkojë për funksionimin e saj. Me koncepte si dizajni gjenerues, është e mundur të kombinohen dizajni parametrik dhe AI ​​për të përpunuar të dhënat që futen nga arkitekti, duke gjeneruar alternativa të shumta dizajni me performancë të lartë. Arkitektët mund të rregullojnë opsionet e tyre të preferuara të projektimit për të siguruar që ata të maksimizojnë hapësirën duke përmbushur nevojat e komunitetit, dhe në të njëjtën kohë, të zvogëlojnë ndikimin e tyre mjedisor./Media Ndërtimi.

Urbanizëm

MVRDV projekton mega masterplanin e Brukselit, dorëzohet për miratim

Published

on

Masterplani i shumëpritur për zonën e re të zhvillimit të Brukselit, Tour & Taxis Lake Side, është dorëzuar për miratim. MVRDV projektoi masterplanin për Nextensa.

Distrikti i ri është kryesisht rezidencial, por përfshin gjithashtu zyra, objekte hotelierie, dyqane lokale dhe objekte publike të vendosura në një dizajn peizazhi të fokusuar në gjelbërim nga Bas Smets.

MVRDV po punon së bashku me arkitektin koordinues Bureau Bouwtechniek për të mbikëqyrur dorëzimin e planit, i cili shton 140,000 metra katror sipërfaqe – duke përfshirë 800 shtëpi – në një seri ndërtesash të projektuara nga MVRDV, Binst Architects, POLO, HUB, 3XN, Cobe, dhe Efekti.

Aspekti më i dukshëm i planeve të reja është bollëku i gjelbërimit. Masterplani krijon hapësira të shumta të hapura midis ndërtesave të cilat strehojnë sa më shumë lloje të ndryshme barishtesh, barishte, lule, shkurre dhe pemë të jetë e mundur. Parku aktual Tour & Taxis do të zgjerohet gjithashtu më tej.

Një nga karakteristikat më të rëndësishme ku Lake Side fokusohet është qëndrueshmëria. Lake Side do të bëhet një nga lagjet më të qëndrueshme në Bruksel, të paktën në një shkallë kaq të madhe. Për shembull, të gjitha ndërtesat e zyrave në plan synojnë një certifikatë BREEAM-Outstanding, certifikimi më i lartë i arritshëm i ofruar nga organizata.

Masterplani zgjeron gjithashtu qasjen ekzistuese të lagjes me trafik të ulët. Një strehë e madhe qendrore për biçikleta është përfunduar së fundmi diku tjetër në sitin Tour & Taxis dhe hyrja kryesore në Havenlaan tani është ekskluzivisht për çiklistët dhe këmbësorët, me automjete të devijuara në hapësira parkimi nëntokësore, kështu që Tour & Taxis tani është kryesisht pa makina. Me shtimin e Lake Side, kjo cilësi do të shtyhet edhe më tej.

Shpresohet që ndërtimi i Lakeside mund të fillojë në fillim të vitit 2025 – duke siguruar kështu vazhdimësinë në zhvillimin e zonës së Tour & Taxis, pasi Lake Side ndjek lagjen rezidenciale të Nextensa Park Lane që do të përfundojë në fund të 2024. Informacion rreth Lake Side mund të gjendet në faqen e internetit të zhvillimit./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Urbanizëm

Katër vila në zonën e ish-Bllokut në Tiranë do të zëvendësohen me objekte të larta banimi

Published

on

“Vrulli i ndërtimeve po kthen zonën e ish-Bllokut në një fjetore të madhe”

Katër vila në zonën e ish-Bllokut në Tiranë po boshatisen; dritaret dhe dyert tashmë janë hequr, si hap i fundit para se të shemben për t’u zëvendësuar me pallate.

Te rruga “Brigada VIII” dy ndërtesa njëra pas tjetrës janë çmontuar, ndërsa pak metra më tutje, një tjetër ndërtesë tipike e kësaj zone është në pritje të shembjes.

Që prej vitit 2020, të njëjtin fat kanë pasur të paktën pesë objekte të tjera. Dikur “Vila Ferdinand”, sot është kthyer në një kantier ndërtimi.

Gjatë komunizmit, ajo zonë njihej si “Blloku i Udhëheqjes” dhe askush tjetër përpos familjarëve të drejtuesve të lartë politikë të Partisë së Punës nuk mund të hynte. E gjithë zona ishte e rrethuar, shkruan Citizens-channel.

“Pas viteve 1990 në mënyrë fare të natyrshme, sidomos pas prishjes së kioskave në zonën e parkut “Rinia” dhe përgjatë Lanës, Ish-Blloku mori një dimension përtej kulturor”, – shpjegon për Citizens Channel arkitektja Doriana Musai. “Dikur zonë e privilegjuar për udhëheqjen, tashmë ishte një zonë e privilegjuar për rininë”.

Zona e bllokut ka përjetuar disa valë ndërtimi, para dhe pas demokracisë. Citizens Channel ka bërë një vëzhgim të 23 njësive strukturore të Bllokut hartën e Agjencisë Kombëtare të Planfikimit të Territorit (AKPT), ku numërohet më shumë se 100 pallate, ndërsa banesat e vjetra stil 2-3 katesh janë më pak se 40. Gjithashtu, në bllok numërohen 14 objekte me status Monument Kulture.

“Kemi vila dy-katesh, kemi vila një-katesh, kemi godina 3-4 kate, kemi godina 5-katëshe, të ndërtuara para vitit 1990. Më pas kemi bumin e parë të ndërtimeve të fillim 2000shit, që pikërisht agresionin e parë e pati në bllok”, – shton Musai, e cila tregon se Blloku i përmban të gjitha komponentët urbane të një zone të zhvilluar.

Duke iu kthyer rrugës “Brigada VIII”, Musai shpjegon se mjafton që harmonia e një njësie strukturore prishet në momentin që ndërtohet pallati i parë.

“Zëvendësimi i qytetit ndodh pikërisht me futjen brenda një blloku të strukturuar të një objekti. Njëherazi i futur një objekt, siç është rasti konkret këtu, atëherë fati i të gjithë vilave aty është i njëjtë”.

“Në mënyrë të pashmangshme, të gjitha objektet që janë në këtë rrugicë do të shkojnë drejt zhvillimit në këtë formë dhe vilat që aty ndodhen sot, pavarësisht me status apo pa status monument kulture, do të zhduken”./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Urbanizëm

Mellburni tejkalon Sidnejin si qyteti më i populluar i Australisë

Published

on

Mellburni ka tejkaluar Sidnejin si qyteti më i populluar i Australisë, për herë të parë qysh në shekullin 19.

Sidneji e ka mbajtur me krenari këtë titull për më shumë se 100 vjet.

Por, me rritjen e shpejtë të popullsisë në periferi të Mellburnit, kufijtë e qytetit janë zgjeruar, duke përfshirë edhe zonën Mellton.

Shifrat e fundit të Qeverisë australiane tregojnë se popullsia e Mellburnit përbëhet prej 4.875.400 banorësh – 18.700 më shumë se ajo e Sidnejit.

Rritja e shpejtë e Mellburnit lidhet kryesisht me migrimin ndërkombëtar, tha për BBC-në demografja e Universitetit Kombëtar Australian, Liz Allen.

Ndryshe nga Sidneji, Mellburni e mirëpret diversitetin, tha ajo.

Kjo nuk është hera e parë që Mellburni mban titullin e qytetit më të madh të Australisë.

Si rezultat i lëvizjeve të mëdha të popullsisë në fund të shekullit të 19-të, Mellburni është rritur me shpejtësi dhe ka tejkaluar Sidnejin deri në vitin 1905./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending