Instituti Amerikan i Arkitekturës nuk zgjedh fare ndërtesën më të mirë, arsyeja interesante

0

Instituti Amerikan i Arkitektëve ka njoftuar se nuk do të ketë fitues për çmimin e tyre të njëzet e pestë në vitin 2018. Kjo do të jetë hera e parë që kjo të ndodhë që nga shpallja e çmimit zyrtarisht të themeluar në vitin 1971. Çmimi AIA nderon ndërtesat që “i kanë qëndruar testit të kohës për 25-35 vjet dhe vazhdojnë të përcaktojnë standardet e përsosmërisë për hartimin dhe rëndësinë e tyre arkitekturore”.

Gjatë 46 viteve të shpërblimit, ai ka shpërblyer ndërtesa nga Frank Lloyd Wright, Ludwig Mies van der Rohe, Louis Kahn dhe Charles dhe Ray Eames. Vitin e kaluar ai iu dha Grand Louvre – Phase I nga Pei Cobb Freed & Partners për piramidën e tyre të çeliktë që “rivalizon Kullën Eiffel si një nga ikonat arkitektonike më të njohura të Francës”.

“Juria mendoi se kishte paraqitje që i tërhiqnin arkitektët dhe kishte nga ato që i tërhiqnin publikun, konsensusi ishte se çmimi njëzet e pesë vjeçar duhet t’i ketë të dyja. Ne nuk kemi gjetur një të tillë, me rëndësi të jashtëzakonshme estetike dhe kulturore, që gjithashtu përfaqëson pafundësinë dhe ndikimin pozitiv që profesioni synon të arrijë” deklaroi AIA.

Juria e këtij viti përfshinte arkitektë nga Arkitektët Hartman-Cox, Duvall Decker, Strata Architecture + Preservation, Shyft Collective, KSS Architects, Bohlin Cywinski Jackson, Fondacioni Grace Farms dhe Rogers Partners, kryesuar nga Lee Becker, një mik i AIA.