Tech

Inovacioni i industrisë së betonit në teknologji

Published

on

Përmbushja e objektivave të qëndrueshmërisë po e shtyn industrinë e betonit të rinovojë proceset e saj dhe të krijojë teknologji ‘të zgjuar’, raporton Catrin Jones.

Si materiali i prodhuar më i përdorur gjerësisht, betoni mund të gjendet në projektet e ndërtimit në mbarë botën – por kjo ka një çmim për mjedisin. Zinxhiri i furnizimit të betonit sjell gjithashtu një mori efektesh negative, si zhurma, ndotja dhe dioksidi i karbonit.

Prodhimi i betonit kontribuon në mënyrë të konsiderueshme në emetimet globale të dioksidit të karbonit (CO₂) – rreth 8% në total, sipas grupit të mendimit Chatham House.

Por betoni është i domosdoshëm për ndërtimin modern. Kjo vlen për strukturat inxhinierike me performancë të lartë, si dhe për sigurimin e hapësirës së nevojshme urgjente të banimit.

Industria e materialeve të ndërtimit po reagon ndaj kërkesave në rritje me betone me performancë të lartë, metoda të reja ndërtimi që kursejnë burime dhe lloje betoni të përshtatura posaçërisht për masat e mirëmbajtjes, si dhe zgjidhje të orientuara drejt së ardhmes me teknologji inovative, si printimi i betonit 3D.

“Vëzhgimi i zhvillimeve në industri është i rëndësishëm,” thotë Ernst Stöttinger, drejtor i shitjeve i teknologjisë së përzierjes së betonit në SBM Mineral Processing. “Ne kontribuojmë në mënyrë aktive në hartimin e standardeve dhe teknike”, thotë ai./Media Ndërtimi.

 

Trending

Exit mobile version