Connect with us

Ambienti

Inaugurohen projektet mjedisore nga “Nxënësit për Mjedisin”

Published

on

Në kuadër të “Javës Botërore për Ndryshimet Klimatike” u inauguruan projektet mjedisore të “Nxënësit për Mjedisin” hartuar nga nxënësit e Eko Klubeve të shkollave “Dr. Ali Sokoli” dhe “Prenk Jakova” Prishtinë, në kuadër të Caritasit Zviceran “Youth Environmental Impact” (YENI) përmes projektit nga OJQ GAC “Youth in Action on Climate Change”.

Projekti mjedisor i hartuar nga Eko Klubet e shkollave përmes mbështetjes me grante mjedisore, ka për qëllim ngritjen e kapaciteteve të nxënësve në fushën e edukimit mjedisor dhe investimi në praktika të mira mjedisore duke adresuar si problematikë ndotjen e mjedisit në vendin tonë përmes reduktimit të përdorimit të energjisë së prodhuar nga termocentralet, reduktimin e plastikës, rritjen e shprehive  dhe njohurive të të rinjëve dhe komunitetit për mbrojtjen e mjedisit.

Objektivat specifike të projektit përfshijnë ngritjen e njohurive të nxënësve për dëmet nga ndotja e mjedisit, përfshirja e nxënësve dhe komunitetit në aktivitete mjedisore dhe nxitja në krijimin e shprehive dhe praktikave të mira mjedisore, vënë në theks instalimin e paneleve solare.

Rezultatet e projektit:

-Zvogëlimi i gjurmëve të karbonit të 792 nxënësve dhe stafit të shkollës.

-Instalimi i sistemit të energjisë solare, me kapacitet 5.45 kWp, prodhimi vjetor i energjisë së paster 6,427.40 kWh, përfitim ekonomik vjetorë EURO 689.66 dhe përfitime mjedisore 1.2 kg CO2  reduktohen nga cdo kWh energji elektrike e prodhuar nga panelet solare.

-Reduktim i përdorimit të shisheve plastike përmes shpërndares së 250 termosave tek nxënësit e shkollës.

-Rritja e hapësirave të gjelbra përmes mbjelljes së 24 drunjëve dekorativ në oborrin e shkollës.

-562 vajza dhe 230 djem të shkollave rritin njohuritë e tyre mbi mjedisin dhe ndryshimet klimatike përmes ligjeratave dhe krijimit të hapësirave “kënde të gjelbra” në ambientet e brendshme shkollore.

-Hapësira të pastra brenda dhe jashtë oborrit të shkollës dhe ngritja e nivelit të vetëdijësimit lidhur me hudhjen e mbeturinave përmes realizimit të aksioneve të pastrimit.

Për kontributin e dhënë në hartimin dhe realizimin e projektit mjedisor, nxënësve të Eko Klubit ju dhurua mirënjohje dhe në përmbylljen e ngjarjes së inaugurimit të projektit u bë zbulimi i pllakatës së vendosur në objektin e shkollave si dhe vizitë punëve që janë realizuar.

Projekti “Ndikimi i Rinisë në Mjedis” – YENI bashkë financohet nga Agjencia Zvicerane për Bashkëpunim dhe Zhvillim, Caritas-i Zviceran, Ministria e Zhvillimit Rajonal dhe implementohet nga OJQ Green Art Center Prishtina përmes projektit “Youth in Action on Climate Change”./Media Ndërtimi.

Ambienti

Plastika e ricikluar shpesh përmban më shumë kimikate toksike

Published

on

Procesi i riciklimit në fakt mund ta bëjë plastikën më të rrezikshme për shëndetin e njeriut, sipas një raporti të fundit të Greenpeace që u bën thirrje Kombeve të Bashkuara ta përjashtojnë atë si një rregullim të shkallëzuar për ndotjen plastike.

I publikuar përpara raundit të dytë të negociatave për Traktatin Global të Plastikës të OKB-së, i cili do të fillojë të hënën, raporti përmbledh gjetjet e disa studimeve të rishikuara nga e gjithë bota.

Këto sugjerojnë se plastika e ricikluar shpesh përmban përqendrime më të larta të kimikateve toksike, si p.sh. retardantët e flakës, benzeni dhe lëndë të tjera kancerogjene sesa plastika e virgjër. Sipas raportit të Greenpeace, plastika e ricikluar përmban gjithashtu “përçarës të shumtë endokrinë që mund të shkaktojnë ndryshime në nivelet natyrale të hormoneve të trupit”.

Riciklimi i plastikës një “përpjekje toksike”

Kimikatet në plastikën e ricikluar kanë qenë të lidhura me kancerin, sëmundjet kardiovaskulare, obezitetin dhe çështje të tjera shëndetësore, thuhet në raport. Këto mund të prekin jo vetëm përdoruesin përfundimtar të produktit të ricikluar, por edhe komunitetet e vijës së parë dhe punëtorët e përfshirë në proces.

Kombinuar me faktin se më pak se nëntë për qind e mbetjeve plastike riciklohen globalisht, Greenpeace argumenton se këto gjetje sugjerojnë që Traktati Global i Plastikës i OKB-së duhet të fokusohet në kufizimin dhe uljen graduale të prodhimit të plastikës, në vend që të trajtojë riciklimin si një zgjidhje të mirë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Ambienti

Eko Klubi “Pro mjedisi” shpallet fitues i garës mjedisore “Ndrysho sjelljen dhe jo klimën”

Published

on

EC Ma Ndryshe ka realizuar intervenimin (idenë) me të cilin Eko Klubi “Pro mjedisi” i Qendrës së Kompetencës në Ferizaj ka fituar garën mjedisore “Ndrysho sjelljen dhe jo klimën”.

Gjatë këtij aktiviteti, stafi i EC-it, anëtarët e Eko Klubit “Pro mjedisi” dhe menaxhmenti i shkollës kanë kontribuar në mbjelljen e luleve sezonale, të druve dekorativë si dhe realizimin e videos promovuese me mesazhe për mbrojtje dhe kujdes ndaj mjedisit.

Me anë të këtyre garave EC synon të pasqyrojë kontributin e të rinjve për mbrojtjen dhe parandalimin e degradimit të mjedisit, duke i bërë kështu ata iniciatorë të nismave dhe aktiviteteve që kanë për qëllim mbrojtjen e mjedisit si dhe promovimin e praktikave më miqësore me të.

Gara mjedisore “Ndrysho sjelljen dhe jo klimën” është gara e dytë mjedisore që është organizuar sivjet nga EC Ma Ndryshe.

Continue Reading

Ambienti

Jepen miliarda për të ulur në 2 gradë nxehtësinë vdekjeprurëse

Published

on

Me ndryshimet aktuale që po bëhen në politikën për klimën po jepen miliarda për përballimin e nxehtësisë vdekjeprurëse. Ndërkohë një rrjet botëror ekspertësh për klimën po merren me këtë problem në qytetet e tyre.

Rreth 2 miliardë njerëz do të jetojnë në fund të këtij shekulli në kushte temperaturash të larta dhe të rrezikshme, nëse politikat për klimën vazhdojnë me trajektoret aktuale, thotë një studim i ri publikuar në revistën Nature Sustainability. Shifra do të përbëjë 23 përqind të popullsisë që mendohet të ketë bota në atë kohë.

Nëse klima ngrohet më shumë se sa mendohet, një skenar i mundshëm ky mes politikave aktuale, atëherë jo 2 por 3,3 miliardë njerëz do të përballen në fund të shekullit me temperatura ekstreme.

Studimi i kryer nga shkencëtarë të Universitetit të Exeter-it në Britaninë e Madhe dhe Universitetit Nanjing në Kinë, thotë se 60 milionë njerëz jetojnë qysh tani në nivele të rrezikshme temperaturash, që karakterizohen nga mesatarja 29 gradë celsius (84,2 gradë Fahrenheit) ose më shumë.

Shtetet e Bashkuara, ku sipas studimeve të mëparshme 12 mijë vetë vdesin në vit nga nxehtësia, kanë emëruar tre ekspertë që do të merren me të nxehtin në Phoenix, në Majami dhe në Los Angeles.

Qyteti kalifornian i Los Angelesit, i cili është vlerësuar si shumë i ndjeshëm ndaj katastrofave natyrore përfshirë edhe valët e nxehtësisë, nisi kohët e fundit një fushatë për të krijuar më shumë “resilience hubs”, kabina për të marrë veten duke gjetur hije dhe freski, sidomos në qytetet e vlerësuara si me rrezik të lartë. Aty ekziston ndërkohë një rrjet qendrash freskimi ngritur kryesisht në biblioteka, kur njerëzit mund të shkojnë për t’i shpëtuar të nxehtit.

Aty po punohet po ashtu për krijimin e sistemit të paralajmërimit të hershëm për valët e nxehtësisë.

Phoenix, një qytet në qendër të shkretëtirës Sonoran, është duke punuar me disa adaptime, përfshirë ndërtimin e trotuareve freskuese që lyhen me një material ngjitës që reflekton diellin. Materiali ngjitës i bën rrugët disa gradë më të freskëta dhe e mban ajrin natën të freskët.

Qyteti i Majamit në Florida ka bërë plane për fushata mbjelljeje pemësh urbane dhe ka shpenzuar miliona dollarë për krijimin e njësive të ajrit të kondicionuar për banorët që jetojnë në ndërtesa publike, ndërkohë që ka dhënë ndihma sociale familjeve me të ardhura të pakta, për t’i ndihmuar të paguajnë faturat e energjisë.

Por Huidobro e Santiagos thotë, se ajri i kondicionuar është në përgjithësi zgjidhja e fundit për të bërë adaptimin, për shkak të pasojave që ka për klimën. Santiago kërkon të mbjellë “33 xhepa pyjorë”, që mund të përdoren për strehim gjatë krizave të klimës, sidomos pranë shkollave dhe qendrave të shëndetit. Ato janë alternative ndaj qendrave freskuese me ajër të kondicionuar dhe janë zhvilluar në SHBA dhe Europë. “Gjatë valëve të nxehta njerëzit mund të shkojnë brenda këtyre qendrave freskuese me bazë natyrore dhe të gjejnë aty hije, të pushojnë dhe pijnë ujë,” thotë Huidobro./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending