I-Arkitektura si zgjidhje e problemit të strehimit

0

Një bibliotekë pjesësh mund të përdoret për të krijuar apartamente të vetë-ndërtuara të personalizuara, me këtë sistem ndërtimi të projektuar nga studentja Julia Baltsavia, e diplomuar në kolegjin Barnett, si një zgjidhje për krizën e shtëpive në Londër.

Projekti I-Arkitekturë, i përfunduar nga Baltsavia si pjesë e studimeve të saj në programin master të shkollës Bartlett, ofron një alternativë për ndërtimin tradicional të shtëpisë, të cilën ajo pretendon se nuk po ofron strehim të mjaftueshëm në shumë qytete të mëdha.

“Mënyrat bashkëkohore të prodhimit nuk janë më racionale,” pohoi Baltsavia. “Si një reagim ndaj kësaj, është shfaqur një lloj i ndryshëm i industrisë së banesave – një paradigmë me burim të hapur, e cila është përqendruar në rritjen e furnizimit të shtëpive për ‘bishtin e gjatë’ të individëve që kërkojnë të ndërtojnë vetë shtëpinë e tyre.

Propozimi synon të lehtësojë ndërtimin e shpejtë të strehimit masiv përmes përdorimit të teknologjive plotësisht të automatizuara të fabrikimit digjital për të prodhuar komponente modulare të parafabrikuara.

Një bibliotekë me burim të hapur në internet e moduleve që mund të kombinohen në mënyra të ndryshme për të krijuar tipologji të ndryshme apartamentesh, do të ofronte përfshirjen më të madhe të banorëve në projektimin e shtëpisë së tyre.

Modulet bazohen në karakteristikat e I-trarëve (fllanxhat e trarëve me formën e I-së) të përdorura në ndërtimin tradicional. Forma e nxjerrur e këtyre komponentëve strukturorë është riinterpretuar në një shumëllojshmëri të njësive sektoriale që janë mjaft të mëdha për të akomoduar hapësirat e banimit.

Pasi të zgjidhen modulet e dëshiruara, ato mund të gdhenden nga blloku i sfungjerit me një makinë prerëse robotike. Kapakët e fundit të aluminit shtuar në secilën pjesë do të lehtësonin lidhjen e tyre dhe do t’i mbronin ato nga dëmtimet në ujë.

Modulet do të mbulohen me beton të përforcuar me fibër për të siguruar ngurtësi strukturore, përpara se të transportohen në vend, të lidhura dhe të rreshtuara me dru të përpunuar CNC ose me sipërfaqe plastike të printuara 3D.

Baltsavia e sheh projektin e saj si një përgjigje ndaj rritjes së kornizave me burime të hapura, të cilat u mundësojnë konsumatorëve të marrin pjesë në dizajnimin e objekteve duke përshtatur modelet e standardizuara. Ajo beson se është koha që arkitektura të miratojë praktika të ngjashme, të ofrojë zgjidhje më demokratike dhe të decentralizuara.

“Në një paradigmë me burim të hapur në arkitekturë, roli i arkitektit ndryshon nga ai i një dizajneri të një produkti të paracaktuar me atë të një kuadri, brenda të cilit përdoruesit mund të ndërhyjnë drejtpërdrejt dhe ta rregullojnë atë sipas nevojave të tyre personale”, tha ajo.

Sistemi i burimit të hapur do të lejonte ndërtime të ulëta deri në tre kate për t’u projektuar dhe ndërtuar me asistencë të kufizuar profesionale.

Çdo gjë më e gjatë do të kërkonte që një arkitekt të përfshihej në proces, duke ofruar një zgjedhje të tipologjive të paracaktuara të apartamenteve që mund të kombinoheshin për të krijuar një strukturë të lartë rritjeje të përshtatur për të plotësuar nevojat specifike të banorëve të saj.

REKLAMA

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here