Connect with us

Arkitekturë

Hyrjet e lakuara në Muzeun Jade të Kinës

Published

on

Kur formësuan të gjithë hapësirën, arkitektët ripërcaktuan një sferë si një nga gjeometritë themelore natyrore në gjuhën e arkitekturës. Sfera ka një kuptim unik metaforik që është transcendent në gjuhën kulturore.

Në kuadër të ruajtjes së hapësirës origjinale të strukturës, ata riplanifikuan planimetrinë e hapësirës bazuar në qarkullimin e ekspozitës: e gjithë hapësira e ekspozitës u nda me prerje sferash, më pas u rimodelua dhe u normalizua si një hapësirë ​​e tërë.

Sferat me shkallë dhe përmasa të ndryshme, zgjidhje të ndryshme prerëse dhe integruese dhe metoda të ndryshme kombinimi të hapësirës e bëjnë të gjithë hapësirën të pasur dhe të larmishme. Ndërsa si temë kryesore e hapësirës, ​​nefriti rishprehet në mënyrë metaforike, dhe i gjithë udhëtimi i vizitës është si të ecësh brenda gdhendjes së hollë dhe të larmishme të nefritit.

Arkitekturë

Zbulohet koncepti për autostradën urbane 93 km të Dubait, lidhë tre milionë banorë nëpërmjet transportit

Published

on

URB, një zhvillues i qyteteve të qëndrueshme me bazë në Dubai, ka zbuluar detaje rreth autostradës së re urbane 93 km të gjatë – The Loop në Dubai.

Autostrada do të lidhë tre milionë banorë nëpërmjet mënyrave të transportit me vendndodhje dhe shërbime kyçe.

E planifikuar si një autostradë urbane e qëndrueshme, projekti thuhet se do të bëhet “infrastruktura më e zgjuar e çiklizmit dhe drejtimit kudo në botë”.

URB shton se projekti do të sigurojë një mjedis të këndshëm të kontrolluar nga klima, gjatë gjithë vitit, me shtimin e bërjes së ecjes dhe çiklizmit mënyrën kryesore të transportit për banorët e Dubait.

Duke zbuluar konceptin e ri, CEO i URB Baharash Bagherian, tha se “The Loop ofroi një mundësi të shkëlqyer për të nxitur një frymë sipërmarrëse në lëvizshmërinë urbane dhe Dubai është vendi më i mirë për të. Kjo është e ardhmja e infrastrukturave të lëvizshmërisë urbane, të cilat janë më shumë se sisteme transporti të qëndrueshme.

“Këto lloj infrastrukturash janë hapësira dhe shërbime për njerëzit, ku mund të ofrohen edhe shërbime të ndryshme të kohës së lirë dhe komunitare. Këto lloj infrastrukturash janë një mënyrë e këndshme e transportit të qëndrueshëm, pavarësisht nga kushtet e motit,” shtoi ai./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Arkitekturë

Prezantohet instalacioni ‘Qyteti si Xhami’ në Bienalen e Arteve Islame

Published

on

Studioja e dizajnit Bound ka krijuar një instalacion në Bienalen e Arteve Islame në Jeddah, Arabia Saudite, që synon të komunikojë idenë se e gjithë Meka mund të konsiderohet një xhami.

I quajtur Qyteti si Xhami, instalacioni  synon të krijojë mirëkuptim rreth vendeve formale dhe joformale të adhurimit në qytetin e Mekës – i njohur gjithashtu si Meka.

Instalacioni përbëhet nga 14 pllaka ranor që secila përfaqëson një xhami në Mekë.

Secila prej pllakave ishte bluar me një model në shkallë 1:1 të një tapeti lutjesh nga xhamia, së bashku me një kontur të ndërtesës.

Ato ishin të rregulluara brenda një platforme konkave të mbuluar me rërë, e rrethuar nga një rampë rrethore që vepron si një këndvështrim.

Krahas secilit prej qilimave prej guri, një dritë vertikale neoni ndriçon pllakat me një nuancë të gjelbër gjatë natës dhe ngjall minaret e xhamive.

Instalacioni i studios ‘Bound’ ndodhet brenda një “peizazhi të shkretëtirës” të krijuar si sfond për bienalen nga studio arkitekturore OMA brenda Terminalit të Haxhit Perëndimor të projektuar nga SOM në Aeroportin Ndërkombëtar të Mbretit Abdulaziz në Jeddah./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Arkitekturë

Çfarë është një periferi dhe si mund të përcaktohet ajo?

Published

on

Rrethinat kanë përjetuar një lloj rilindjeje gjatë dekadës së fundit. Gjatë pandemisë COVID-19, njerëzit u larguan nga qendrat urbane në favor të hapësirës së hapur dhe komoditeteve të decentralizuara. Për disa njerëz, fjala “periferi” ose “periferi” ndez imazhet e lëndinave të zbukuruara dhe rreshtave të shtëpive identike, por ajo që e bën një periferi të suksesshme mund të ketë më shumë të përbashkëta me qytetet sesa mund të mendoni.

Është e rëndësishme të kuptojmë se çfarë është një periferi dhe si mund të përcaktohet ajo.

Në vitin 2017, HUD dhe Byroja e Regjistrimit të SHBA anketuan më shumë se 75,000 njerëz të cilëve iu kërkua të përcaktonin nëse lagjet e tyre ishin rurale, periferike ose urbane.

Nga kjo popullsi, 21 përqind thanë se jetonin në një zonë rurale, 27 përqind thanë se banonin në një zonë urbane dhe 52 përqind u identifikuan se jetonin në një lagje periferike.

Interesante, kur sondazhi u përsërit tre vjet më vonë, shumë njerëz pretenduan se jetonin në periferi, kur shtëpitë e tyre u identifikuan në të vërtetë se ishin brenda kufijve urbanë.

Megjithatë, përkufizimi më i pranuar gjerësisht i periferive përshkruan zonat e pasluftës me ndërtesa dhe banesa me densitet të ulët. Këto zona shtrihen përtej perimetrit të një qyteti dhe janë kryesisht rezidenciale.

Mënyra se si ne mendojmë për periferitë kundrejt qyteteve është shpesh një qasje polare. Nga njëra anë, ju keni njerëz që preferojnë të jetojnë në rrokaqiejt urbane me 400 njësi kundrejt atyre që jetojnë në shtëpi të vetme familjare periferike.

Ndërsa njëra nuk është domosdoshmërisht më e mirë se tjetra, mënyra se si ne i kornizojmë këto lloje jetese, veçanërisht se si mendojmë për dendësinë dhe aksesin në periferitë tona, do të formojë mënyrën se si këto dy mënyra jetese përzihen së bashku.

Kur banorët e periferisë dëgjojnë se lagjet e tyre janë duke u dendur, ata shpesh mendojnë se kjo do të thotë se gjërat për të cilat ata u përpoqën, duke përfshirë sigurinë, rregullimet e mëdha të jetesës dhe përballueshmërinë, do të zhduken. Por kur projektohen mirë, disa elementë mund të krijojnë zona të suksesshme periferike.

Një gjë që i lejon qytetet të kenë afërsi është mënyra se si ato janë të organizuara. Lundrimi në qytete është shpesh më i lehtë, veçanërisht në vendet që janë planifikuar rreth rrjetave të parashikueshme të rrugëve.

Periferi shpesh nuk e ndjekin këtë lloj organizimi dhe shfaqin rrugë me dredha-dredha, rrugë kryesore dhe sisteme autostradash. Të gjitha këto rrugë kanë rrugë shtesë që lidhin njëra-tjetrën, duke i detyruar vendet të ndjehen edhe më larg. Rrethinat e suksesshme krijojnë gjithashtu një ndjenjë të vendit.

Qytetet, për shkak të dendësisë së tyre, janë në gjendje të kenë veçori të identifikueshme në çdo lagje. Ata përshtatin personalitetin e tyre, në një mënyrë që periferitë shpesh kanë vështirësi ta bëjnë. Duke krijuar qendrat dhe qendrat e tyre të qyteteve, periferitë mund të krijojnë epiqendra të komunitetit dhe tregtisë.

Ne shpesh përqendrohemi në diskutimet rreth mënyrës sesi mund të planifikojmë qytete më të mira dhe të dendësojmë zona të caktuara.

Ndoshta është koha që të rishqyrtojmë se si i përcaktojmë periferitë dhe i planifikojmë ato në një mënyrë që merr cilësitë më të mira të zonave urbane dhe i zbaton ato në periferi.

E ardhmja qëndron në një përzierje të karakteristikave që i bëjnë njerëzit të kërkojnë më shumë hapësirë, paqe dhe qetësi dhe afërsinë dhe lehtësinë për të pasur gjithçka në një distancë të shkurtër./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending