Hyperloop, e ardhmja e transportit

0

Hyperloop një, modeli i parë i ri i transportit në botë, ka njoftuar se ka përfunduar me sukses fazën me teste të sistemeve të plota në shkretëtirën e Nevadës, ku kompania gjithashtu ka zbuluar prototipin e parë të mbështjellësit.

Hyperloop një, i themeluar dhe zhvilluar nga manjati i biznesit kanadezo-amerikan i lindur në Afrikën e Jugut Elon Musk më 2014, u zhvillua për të ndryshuar mënyrën e transportimit me shpejtësi të lartë përmes tubave të presionit të ulët duke përdorur një lloj të ri të mjeteve lëvizëse, shkruan worldarchitecture.org, përcjellë Ndertimi.info.

Testi i fazës së parë është e vetmja fazë e parë e një programi shumëfazësh dhe u zhvillua privatisht më 12 maj 2017 në pistën testuese të kompanisë, “DevLoop”, në shkretëtirën e Nevadës. Në testin e tij të parë, makina mbylli pjesën e parë të trajektores për 5.3 sekonda duke përdorur levë magnetike dhe arriti pothuajse 2G të shpejtësisë, duke arritur shpejtësinë e synuar të fazës së parë të 70 metrave për orë. Kompania është duke hyrë në fushatën e ardhshme të testimit, e cila do të synojë shpejtësinë prej 250 metrave për orë.

Nëse të gjitha testet kalojnë me sukses dhe bëhen plotësisht funksionale, sistemi i hyperloop do të jetë në gjendje të zvogëlojë kohën e udhëtimit midis San Franciskos dhe Los Anxhelosit deri në 30 minuta.

“Hyperloop një ka realizuar atë që askush nuk e ka bërë më parë duke testuar me sukses sistemin e parë Hyperloop në shkallë të plotë. Duke arritur vakumin e plotë, në thelb kemi shpalosur qiellin tonë në një tub, sikur po fluturojmë në 60000 metra në ajër” ka thënë Shervin Pishevar, bashkëthemelues dhe drejtor ekzekutiv i Hyperloop One.

“Për herë të parë në më shumë se 100 vjet, është futur një mënyrë e re transportimi. Hyperloop është e vërtetë dhe është këtu tani”.

Në këtë moment historik, Hyperloop një ka testuar të gjitha komponentët e sistemit, duke përfshirë motorin e tij shumë efikas, levatimin magnetik, frenimin elektromagnetik, sistemin e pompimit vakum dhe më shumë, duke dëshmuar se komponentët e plotë të sistemit funksionojnë me sukses si një njësi e integruar në vakum. Pothuajse 200 inxhinierë, fabrikues, saldues, etj përkushtuan mijëra orë për ta bërë këtë test të suksesshëm.

Përveç njoftimit të testit privat, Hyperloop një gjithashtu zbuloi prototipin e mbulesës së  saj që do të punojë brenda sistemit të integruar. Duke përdorur shtytjen elektromagnetike dhe levat magnetike, mbështjellësi do të transportojë pasagjerë dhe ngarkesë brenda tubit.

Mbulesa është pajisja e vetme në botë që, me motorin elektrik të drejtpërdrejtë të kompanisë, arrin drejtimin dhe lëvizjen autonome me shpejtësi të lartë në një ambient të kontrolluar nën presion të ulët. Bërë prej alumini strukturor dhe fibrave të karbonit, është 28 metra e gjatë.

Hyperloop One do të vazhdojë të kryejë teste në DevLoop në muajt e ardhshëm për të verifikuar komponentët dhe softuerin e gjeneratës së ardhshme.

“Me Hyperloop One, bota do të jetë më e pastër, më e sigurtë dhe më e shpejtë, do ta bëjë botën shumë më efikase dhe do të ndikojë në mënyrën se si punojnë qytetet tona, ku jetojmë dhe ku punojmë. Ne do të jemi në gjendje të lëvizim në mes të qyteteve sikur ato të jenë stacione metroje”, ka thënë drejtori.

 

REKLAMA

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here