Connect with us

Infrastrukturë

Hyjnë në fuqi ligjet e reja në Angli për sigurinë e ndërtesave

Published

on

Akti i Sigurisë së Ndërtesave 2022 hyn në fuqi sot në Angli, duke futur një sërë burokraci dhe rregullore të reja për industrinë e ndërtimit, por mbrojtje për qiramarrësit.

Legjislacioni vjen pesë vjet pas zjarrit të Grenfell Tower, i cili zbuloi se industria e ndërtimit nuk ishte në gjendje të rregullonte veten dhe ekspozoi praktikën e përhapur të përdorimit të sistemeve të veshjes së ndezshme në ndërtesat e larta.

Zyrtarisht që sot vijnë në ekzistencë dy zyra të reja rregullatore: rregullatori i sigurisë së ndërtesave; dhe rregullatori kombëtar për produktet e ndërtimit.

Rregullatori i sigurisë së ndërtesave – i mbikëqyrur nga Ekzekutivi i Shëndetit dhe Sigurisë – do të zbatojë një regjim të ri rregullator për sigurinë dhe performancën e ndërtesave të larta me shumë banesa në Angli. Ai gjithashtu do të konsultohet dhe do t’u përgjigjet shqetësimeve të sigurisë të ngritura nga banorët përmes një paneli të ri të banorëve.

Rregullatori kombëtar për produktet e ndërtimit – i njohur tashmë në disa qarqe si policia e veshjes – do të zbatojë standardet për prodhuesit e ndërtimit në MB. Pjesë e Zyrës për Sigurinë dhe Standardet e Produkteve, ajo do të kryejë mbikëqyrjen e tregut për të identifikuar dhe hequr materialet e pasigurta, si dhe do të marrë masa kundër atyre që shkelin rregullat.

Legjislacioni i ri gjithashtu mbron qiramarrësit nga kostoja e zëvendësimit të sistemeve të veshjes së ndezshme. Ata që janë përgjegjës për defektet historike të sigurisë dhe ata që zotërojnë ndërtesa, tani u kërkohet të financojnë riparimet thelbësore.

Masat në akt përfshijnë kompetenca të reja për sekretarin përkatës të shtetit (tradicionalisht sekretarin e mjedisit, por këto ditë sekretarin ‘nivelues’) për të kufizuar aftësinë e zhvilluesve të gabuar për të ndërtuar shtëpi të reja, një zgjatje e taksës së sigurisë së ndërtesave me vlerë rreth 3 miliardë paund dhe përmirësimi i të drejtave të pronarëve të ndërtesave për të nisur veprime ligjore kundër zhvilluesve.

Rreth 45 nga ndërtuesit më të mëdhenj të banesave në Mbretërinë e Bashkuar kanë rënë dakord të rregullojnë defektet kritike të sigurisë nga zjarri në të gjitha ndërtesat 11 metra ose më të larta se ato kanë luajtur një rol në zhvillimin ose rinovimin në 30 vitet e fundit./Media Ndërtimi.

Infrastrukturë

Fillon zhdoganimi në Portin e Durrësit për mallrat që eksportohen dhe importohen nga Kosova

Published

on

Ministri i Financave, Hekuran Murati, bashkë me ministren e Financave nga Republika e Shqipërisë, znj. Delina Ibrahimaj, dhe Koordinatorin Ndërqeveritar Shqipëri-Kosovë, z. Gentian Salaj, ishin në përurimin e kësaj ngjarje.

Ministri Murati tha se dogana e Kosovës që nga viti 2019 ka qenë prezente në Portin e Durrësit por ka bërë vetëm regjistrimin për hyrjen e mallrave që kanë pasur për destinacion Kosovën pa pasur ndonjë ndikim të theksuar në kursimin e kohës apo kostos. Ai tha se me përkushtimin, vendosmërinë dhe punën e vazhdueshme të të dyja ekipeve tash, është arritur që fillimisht nga data 1 shtator të pilotohet zhdoganimi i maunave ose karburanteve dhe nga data 1 tetor edhe zhdoganimi i plotë i të gjitha mallrave që kanë për destinacion Kosovën.

Murati thekosi se kjo ja mundëson Kosovës qasjen në det dhe ia lehtëson qasjen për në tregje globale eksportit që është në trend të rritjes së vazhdueshme.

“Marrë parasysh kohën që kursehet por edhe koston që arrinë diku në 2 milionë euro për biznese që bëjnë tregti konsiderojmë që kjo është një arritje e jashtëzakonshme. Këtij procesi i shton vlerë edhe vendosja e kontrollit fito sanitar dhe veterinar përmes Agjencisë së Kosovës dhe Veterinës që janë vendosur këtu bashkë me Doganën e Kosovës”, tha ai.

“Operimi me pagesa dhe kosto minimale në terminalin që kemi hapur në Mitrovicë tashmë, në hapësirat e Trepçës, por edhe atij në Podujevë, si dhe me evitimin e tarifave për hyrjet e mallrave nga Porti i Durrësit, bizneseve po ju jetësohet kërkesa për të hequr shpenzimet e panevojshme në mënyrë që ata të bëjnë biznes.”

Për fund, ministri Murati tha se hapi tjetër do të jetë fillimi i zhdoganimit në terminalin Vërmicë-Morinë, në të cilin po punohet në rikthimin dhe zgjerimin e terminalit shtetëror dhe me të përfunduar punimet të gjitha shkëmbimet mes vendeve tona do të bëhen në një kohë më të shkurtër dhe pa kosto.

Duke falënderuar ministren e Financave, znj. Delina Ibrahimaj, dhe Koordinatorin e Sekretariatit Ndërqeveritar Shqipëri-Kosovë, z. Gentian Sala, ministri Murati tha se grupet tona punuese po shikojnë mundësitë që të hiqen të gjitha barrierat dhe të gjitha burokracitë mes dy vendeve tona që të mos ketë më kurrfarë pengese doganore./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

Asfaltohen disa rrugë në Komunën e Prizrenit

Published

on

Në vazhdën e punimeve të shumta infrastrukturore, në rrugë të ndryshme, lagje e fshatra, në Komunën e Prizrenit, të martën kryetari i Prizrenit, Shaqir Totaj vizitoi nga afër punimet që po zhvillohen në rrugën “Rugova” në lagjen mbi spital.

Poashtu, në këtë lagje së shpejti fillon asfaltimi në Rrugën “Norë Kelmendi”, pasi të bëhet nivelizimi i pusetave.

Kryetari i Prizrenit, Shaqir Totaj, këto projekte i konsideroj se janë shumë të rëndësishme për rregullimin e infrastrukturës për banorët e zonës duke e lehtësuar jetën e tyre pas një periudhe të gjatë me vështirësi.

“Gjatë muajit tetor do të punojmë për rregullimin e infrastrukturës në shumë lagje brenda qytetit dhe në segmentet që lidhin të gjitha zonat e Komunës së Prizrenit, në përgjithësi, me ç’rast do të lehtësohet jeta e të gjithëve. Së bashku e ndërtojmë Prizrenin!”, deklaroi kryetari Totaj./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

Hapen dy objektet e reja parashkollore në Gjakovë

Published

on

Të martë, u hapën dy objektet e reja parashkollore në kuadër të Institucionit parashkollor “Ganimete Tërbeshi”, njërën në lagjen e Çabratit dhe tjetrën në Novosellë.

“Jemi përkujdesur në detaje që këto ambiente të përmbushin të gjitha kriteret e nevojshme për edukim të duhur për më të vegjlit tanë. Investime si këto do të vazhdojnë edhe më tutje në lagje dhe fshatra të tjera të komunës, për faktin se kërkesat vazhdojnë të jenë të mëdha” u shpreh Kryetari i Komunës, Ardian Gjini.

Continue Reading

Trending