Connect with us

Infrastrukturë

Hartëzimi i rrugëve të ecjes në rajonin e Gollakut drejt përfundimit

Published

on

Tani vizitorët e Gollakut mund të zbulojnë lehtësisht vendet natyrore dhe kulturore të këtij rajoni malor dhe etnografik në Kosovën lindore.

Të mbështetur nga Ambasada e Japonisë në Kosovë dhe në partneritet me Ministrinë e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës dhe Klubi Alpin Prishtinë, ne jemi duke hartuar rrugët e ecjes në rajonin e Gollakut.

Me këtë rast, Maria Suokko, Përfaqësuese e Përhershme e UNDP-së, Liburn Aliu, Ministri i Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, Kay Kurimoto, Ambasada Japoneze në Kosovë dhe Jonas Westerlund, ambasador i Suedisë, dolën për shëtitje në shtegun e ri të ecjes që ka tashmë është shënuar me tabela dhe është vizualizuar në mënyrë dixhitale me qëllim të informimit të turistëve vendas dhe ndërkombëtarë.

Hartëzimi i rrugëve të ecjes dhe mbledhja e të dhënave në këtë rajon do të ndihmojë në vizualizimin e natyrës, atraksioneve dhe ofertave turistike, duke rritur ndërgjegjësimin dhe informimin e politikës së turizmit të Kosovës.

Ky aktivitet është pjesë e projektit “Rritja përmes gjelbërimit dhe rimëkëmbjes së drejtë nga COVID-19”, i mbështetur nga Qeveria e Japonisë, i cili synon të nxisë rimëkëmbjen e përgjithshme të sektorit të turizmit të Kosovës në epokën pas Covid-19 dhe të përshpejtojë rrugën e tij drejt tranzicionit rezistent ndaj klimës dhe të drejtë./Media Ndërtimi.

Infrastrukturë

Komuna e Prizrenit harton projektin për rrugën “Shaip Spahiu” pa konsultime

Published

on

Praktika e hartimit të projekteve për intervenime në hapësirat publike të qytetit, pa zhvillimin e konsultave me të gjithë hisedarët, që prej fazave të hershme, po vazhdon që të aplikohet nga Komuna e Prizrenit. Shembulli i fundit është projekti për rrugën “Shaip Spahiu” i prezantuar së fundmi para numrit të vogël të banorëve dhe bizneseve të kësaj rruge.

“EC Ma Ndryshe” prej shumë vitesh kërkon nga organet komunale që ta ndryshojnë këtë qasje, dhe të aplikojnë gjithëpërfshirjen në planifikim, sidomos të hapësirave publike, pasi që ato shfrytëzohen nga grupet e ndryshme të komunitetit. Mos përfshirja e të gjithë hisedarëve në planifikim po rezulton me projekte që nuk po kanë qëndrueshmëri.

EC përsërit thirrjen ndaj organeve komunale të Prizrenit që pjesëmarrjen publike ta shohin si proces gjatë të cilit qytetarët përfshihen në vendimmarrje, në identifikimin e problemeve si dhe mundësive për zhvillim. Përfshirja e publikut në planifikim kontribuon në ndërtimin e zgjidhjeve zhvillimore më të qëndrueshme dhe të adaptueshme për interesat e hisedarëve të ndryshëm. Gjithashtu ky proces fuqizon demokracinë lokale, besimin në institucione publike, ndjenjën e përkatësisë dhe pronësisë për hapësirat publike, si dhe fuqizon komunitetin dhe qytetarinë aktive. Prandaj, EC rekomandon Komunën e Prizrenit që ta ndryshojë qasjen dhe projektet për intervenime në hapësirat publike ti hartojë në konsultim që prej fazave të hershme me të gjithë hisedarët./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

Kryeministri Rama publikon pamje nga punimet për zgjerimin e aksit Elbasan-Qafë Thanë

Published

on

Kryeministri i Shqipërisë, Edi Rama e ka nisur ditën duke publikuar pamje nga kantieri për zgjerimin e rrugës Elbasan-Qafë Thanë.

Në një postim në Facebook ai shkruan se ky projekt si pjesë e korridorit të 8-të, do të shkurtojë distancat dhe do të kthehet në një rrugë interurbane me katër korsi.

“Mirëmëngjes dhe nga kantieri për zgjerimin e rrugës Elbasan-Qafë Thanë, ku aktualisht po ndërtohet nënkalimi dhe ura automobilistike, një projekt që do të shkurtojë distancat dhe do të kthehet në një rrugë interurbane me katër korsi, si pjesë e korridorit të 8-të, tanimë i përfshirë në rrjetin europian, ju uroj një ditë të mbarë”, shkruan Rama.

Puna për projektin e korridorit 8 erdhi pas marrëveshjes tripalëshe mes Shqipërisë, Bullgarisë dhe Maqedonisë së Veriut, më shumë se 2 vite më parë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Në Zvicër zbulohet një lloj i ri i materialit termoizolues me bazë bimore

Published

on

Një organizatë hulumtuese zvicerane ka zhvilluar një lloj të ri materiali termoizolues që vepron gjithashtu si një lavaman karboni.

Materiali, i njohur si “biochar”, është bërë nga lëndë të para me bazë bimore ose produkte të mbeturinave dhe krijohet përmes një procesi të veçantë trajtimi termik.

Ai u zhvillua nga Empa, laboratori federal zviceran për shkencën dhe teknologjinë e materialeve.

Biochar vepron si një lavaman karboni, duke lidhur përgjithmonë CO2, por mund të përdoret gjithashtu në bujqësi për të rritur pjellorinë e tokës pas prishjes së ndërtesave.

Sektori i ndërtimit përbën 40% të konsumit të energjisë, 30% të emetimeve të gazeve serrë dhe 36% të mbetjeve të gjeneruara në BE, llogarit Empa.

Raportohet se ky material ka potencial të madh për të reduktuar gjurmën ekologjike të ndërtesave me materiale lidhëse afatgjatë të CO2./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending