Connect with us

Infrastrukturë

Grevat hekurudhore kërcënojnë dërgesat e materialeve të ndërtimit

Published

on

Deklarata e fundit nga grupi i punës për disponueshmërinë e produkteve të Këshillit Drejtues të Ndërtimit Botëror zbulon se kërcënimi i grevave hekurudhore i është bashkuar inflacionit dhe mungesave si diçka për të cilën industria duhet të shqetësohet.

Sektori i materialeve të ndërtimit kërkon që qeveritë t’i japin “përparësi” transportit të materialeve të ndërtimit nëse greva do të vazhdojë.

John Newcomb dhe Peter Caplehorn, shefat ekzekutivë të Federatës së Tregtarëve të Ndërtuesve dhe Shoqatës së Produkteve të Ndërtimit, bashkëkryesojnë grupin e punës për disponueshmërinë e produkteve të CLC dhe kanë lëshuar buletine të rregullt mbi mungesat e produkteve dhe materialeve të ndërtimit. Deklarata e tyre e fundit është e datës 31 maj 2022 dhe e riprodhuar e plotë më poshtë.

Inflacioni i çmimeve dhe një ulje e ofertës së punës janë tani më shqetësuese sesa disponueshmëria e produkteve në shumicën e sektorëve të ndërtimit.

“Për sa i përket disponueshmërisë, pak ka ndryshuar që nga raporti ynë i fundit, me një furnizim të mirë të shumicës së produkteve dhe materialeve. Sfidat e vazhdueshme vazhdojnë të prekin tullat, blloqet nga ajri, pllakat e çatisë, dyshemetë me pllaka chip, kaldaja me gaz dhe produkte të tjera që kërkojnë gjysmëpërçues brenda nën-komponentëve, të gjitha këto do t’i nënshtrohen kohërave më të gjata gjatë gjithë vitit.”, thotë Newcomb.

“Tregu po bëhet më i aftë në menaxhimin e furnizimit të këtyre produkteve kritike dhe natyrën afatgjatë të disa prej çështjeve themelore. Edhe pse ka raporte për vonesa në furnizimin e kaldajave që çojnë në zgjatje të kohës së përfundimit në banesat e reja, kapaciteti i ri gjysmëpërçues do të dalë në qarkullim në fund të vitit 2023/2024 dhe zgjerimi i kapacitetit ekzistues do të ushqehet në treg në të njëjtën kohë.”, tha Caplehorn.

Kërkesa mbetet e fortë në të gjitha fushat dhe kjo është vendosur të vazhdojë deri në vjeshtë. Disa të dhëna parashikojnë një ngadalësim të lehtë të ndërtimit të banesave që mendohet të nisin nga fundi i vitit, e që rrjedh nga rritja e çmimeve dhe shqetësimet për përballueshmërinë e kosotove të ndërtimit të ri.

Puna për përmirësimin e shtëpisë do të varet nga nivelet e besimit të konsumatorëve ndërsa kostot e jetesës rriten.

Anëtarët e grupit ngritën shqetësime në lidhje me grevën e kërcënuar të hekurudhave. Kjo do të ndikojë në dërgesat agregate dhe konkrete për produktet kryesore të infrastrukturës, duke nënvizuar nevojën që qeveria t’i japë përparësi transportit të materialeve të ndërtimit nëse greva do të vazhdojë./Media Ndërtimi.

Infrastrukturë

Spitali i Prishtinës do të ndërtohet në hapësirë prej 3 hektarësh në Hajvali

Published

on

Në një hapësirë prej tre hektarësh, me 6 mijë pemë të mbjella në oborr do të ndërtohet spitali i kryeqytetit në Hajvali te Prishtina e Re, në fund të vitit 2023.

Sipas drejtorit të Shëndetësisë Izet Sadiku objekti do të jetë i lartë katër kate, me 3,600 metra katrorë me kapacitet 190 shtretër, njofton Klan Kosova.

Aktualisht projekti është vetëm në letër, ndërsa po planifikohet që ndërtesa e këtij spitali të ketë katër kate dhe 3600 mijë metra katrorë me 190 shtretër për akomodimin e pacientëve./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

Tondach- mbrojtja e çatisë që zgjatë me dekada

Published

on

Një çati e mirë nuk duhet të bëjë kompromis kur bëhet fjalë për cilësinë. Zgjedhja e saj kërkon po aq kohë dhe vëmendje sa edhe muret e objektit.

Me të gjitha sfidat klimatike dhe mjedisore me të cilat përballemi në shekullin e 21-të, ne kemi nevojë për një çati që plotëson këto kërkesa moderne dhe që në të njëjtën kohë është me cilësi të lartë, jetëgjatë dhe efikase në energji, shkruan Wienerberger.al.

Kur bëhet fjalë për zgjedhjen e çatisë, përveç materialit të tjegullave, janë edhe një sërë gjërash të tjera që duhet t’iu kushtojmë vëmendje. Këtu mund të flasim për formën dhe ngjyrën e tjegulles, si dhe formën e çatisë – domethënë shkallën e pjerrësisë në të cilën vendosen tjegullat.

Zgjidhjet e sistemit të çatisë Tondach

Membrana të çatisë

Një çati të mirë nuk e bën vetëm tjegulla cilësore, por edhe materialet tjera që përdoren për ta mbuluar, izoluar dhe mbrojtur çatinë. Një nga elementët më të rëndësishme të çatisë, që ndodhet aty për të siguruar termoizolim dhe hidroizolim të mirë, është membrana e çatisë.

Membrana e çatisë e përshkueshme nga avulli dhe e papërshkueshme nga uji Tondach Fol, e përbërë nga membrana me shumë shtresa që nga jashtë janë të papërshkueshme nga uji, ndërsa nga ana e poshtme janë të përshkueshme nga avulli. Në këtë mënyrë ato sigurojnë mbrojtje nga reshjet, dhe nga ana tjetër këto membrana çatie mundësojnë qarkullim optimal të ajrit dhe parandalojnë formimin e kondensimit.

Elementet e ajrimit

Gjithashtu, qarkullimi optimal i ajrit përveç membranes ndikohet edhe nga tjegulla ajruese. Ajo vendoset në zonën e kurores dhe kulmorëve. Me ajrim të mirë të çatisë, parandalohet lagështia dhe kalbja e nënstrukturës së çatisë. Shfaqja e lagështirës në trarët e çatisë mund të jetë jashtëzakonisht e rrezikshme, dhe elementët e mirë të ajrimit janë parakushti për një çati cilësore dhe të sigurt.

Borëmbajtëset dhe kapëse kundër motit të lig

Borëmbajtësit montohen në skajin e poshtëm të çatisë, pra në zonën e poshtme mbi strehë. Egzistojnë borëmbajtësit nga qeramika dhe nga metali. Borëmbajtësit ndihmojnë që bora të shkrihet më shpejt dhe në mënyrë më të barabartë. Pa një borëmbajtës bora mund të rrëshqasë papritur nga çatia dhe të shkaktojë dëmtime në ulluqet, si dhe në pjesët e poshtme të çatisë. Në vendet që kanë reshje të dendura bore gjatë periudhës së dimrit, vendosja e borëmbajtësve në çati duhet të jetë më e shpeshtë. Përveç borëmbjatësve, si parandalim dhe mbrojtje kundër motit të lig instalohen edhe kapëse të cilat gjithashtu sigurojnë që çdo tjegull të qëndroj në vend edhe gjatë erërave të forta.

Zgjidhje efikase, e qëndrueshme dhe ekologjike

Tjegulla nga argjila, Tondach, e projektuar në mënyrë unike nga kompania Wienerberger garanton cilësinë dhe qëndrueshmërinë e materialit. Për më shumë se 200 vjet, Wienerberger ka prodhuar elemente ndërtimi nga argjila e cilësisë së lartë. Tradita e tjegullave efikase dhe me jetëgjatësi ka vazhduar edhe në prodhimin e sotëm modern. Ju vetëm duhet të zgjidhni dizajnin dhe ngjyrën e tjegullave, ndërsa ne kujdesemi për cilësinë!/Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

Bizneset hoteliere dhe gastronome lirohen nga obligimi ndaj Komunës për shfrytëzimin e hapësirave publike

Published

on

Me vendim të Kryetarit, Perparim Rama, bizneset hoteliere dhe gastronome janë liruar nga obligimi ndaj Komunës për shfrytëzimin e hapësirave publike të kryeqytetit për tremujorin e fundit (prill, maj, qershor).

“U bëjmë thirrje që për tremujorin e ardhshëm (korrik, gusht, shtator), i cili shënon edhe fillimin e pjesës së dytë të sezonës verore, të aplikoni për leje shfrytëzimi në Komunën e Prishtinës, përkatësisht në Drejtorinë e Shërbimeve Publike.”, shkruan në njoftimin e Komunës./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending