Gjysma e punëtorëve në ndërtimtari janë pa kontrata dhe shumë pak profesionistë

0

Puna pa kontrata vazhdon të jetë një nga problemet që përcjell Kosovën në rrafshin e ekonomisë dhe punës.

Sipas Bankës Botërore, informaliteti në Kosovë është ndër më të lartët në Evropë, me rreth 36% të punonjësve në sektorin informal.

“Informaliteti në Kosovë është veçanërisht i lartë në bujqësi(78.8%) dhe ndërtim (54.7%), në sektorët ku vendet e punës kanë tendencë të kërkojnë një personel më pak të kualifikuar, punë të rastësishme. Bazuar në përkufizimin ligjor, gjysma e punëtorëve të ndërtimit në Kosovë punojnë pa kontratë pune, si dhe  në prodhim dhe shërbime, rreth 16%  punonjësve janë joformalë”, thuhet në raportin e Bankës Botërore.

Firmat janë përpjekur të punësojnë punonjës profesionist  gjatë viteve të fundit mirëpo këto përpjekje të punësimit ishin më të vogla në sektorë të ndërtimit.

REKLAMA

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here