Connect with us

Infrastrukturë

Gjetje efektive, nga agro-mbeturinat betoni i bërë nga kallam sheqeri

Published

on

Gjetja e zgjidhjeve efektive dhe të vlefshme për menaxhimin e mbetjeve bujqësore ka qenë një sfidë frymëzuese për studiuesit. Nënproduktet nga monokulturat, të tilla si mbetjet nga prodhimi i sojës, kalliri i misrit, kashta, farat e lulediellit dhe celuloza, shpesh janë të destinuara për kompostimin e tokës, përdoren si ushqim për kafshët, apo edhe shndërrohen në energji për të reduktuar mbeturinat dhe për të zbutur mjedisin ndikimet që lidhen me aktivitetet bujqësore.

Prodhimi i kallamit të sheqerit, për shembull, gjeneron një sasi të konsiderueshme mbetjesh, duke arritur në total rreth 600 milion ton mbetje të fibrave të bagasit nga një prodhim vjetor prej dy miliardë tonësh kallam sheqeri. Këto mbetje kanë një potencial premtues për të zëvendësuar sistemet e ndërtesave intensive me energji, si betoni dhe tulla, duke ofruar materiale ndërtimi që kombinojnë qëndrueshmërinë dhe efikasitetin strukturor.

Me këtë këndvështrim në mendje, Universiteti i Londrës Lindore (UEL), në partneritet me Grimshaw Architects dhe prodhuesin Tate & Lyle Sugar, ka zhvilluar një material ndërtimi inovativ të quajtur Sugarcrete™. Qëllimi i projektit është të eksplorojë zgjidhje të qëndrueshme ndërtimi duke ricikluar mbetjet biologjike nga kallam sheqeri, i cili nga ana e tij redukton emetimet e karbonit në industrinë e ndërtimit – të gjitha duke i dhënë përparësi qëndrueshmërisë sociale dhe mjedisore gjatë prodhimit dhe zbatimit të këtyre materialeve të ndërtimit.

“Inovacioni kryesor i Sugarcrete™ është të sfidojë keqkuptimin e vendosur se biomaterialet kanë performancë të ulët strukturore dhe krijojnë një material me forcë të mjaftueshme strukturore për të qenë vetë-mbështetës,” thotë Armor Gutierrez Rivas, Profesor i Lartë i Arkitekturës. Siç shpjegon ai, “Projekti filloi si pjesë e kërkimit të informuar nga mësimdhënia e ndërmarrë si pjesë e Masterit të Arkitekturës në Universitetin e Londrës Lindore (UEL), e cila ka të bëjë me përdorimin e zgjidhjeve inovative të ndërtimit që trajtojnë çështjet lokale.

Gjatë punës në propozimet e rizhvillimit në Silver Town në Royal Docks, ne u angazhuam me strukturën industriale ekzistuese të zonës dhe filluam të shikojmë nënproduktet si alternativa ndërtimi, duke përfshirë nënproduktet nga prodhimi i sheqerit të Tate & Lyle. Eksplorimi fillestar u testua dhe u optimizua duke përdorur objektet tona më të avancuara në Institutin e Kërkimeve të Qëndrueshmërisë (SRI) dhe më vonë të zbatuara si Sugarcrete™ Slab në partneritet krijues me arkitektë nga Grimshaw dhe inxhinierë nga AKT II.”

Në thelb, Sugarcrete™ krijohet duke kombinuar bagasin me lidhës mineral. Produkti përfundimtar është më i lehtë se tulla tradicionale dhe ka vetëm 15-20% të gjurmës së saj të karbonit. Duke përdorur një pjesë prej 30% të prodhimit global të bagasit, Sugarcrete™ do të kishte potencialin për të zëvendësuar plotësisht industrinë tradicionale të tullave, duke rezultuar në kursime prej 1.08 miliardë tonësh CO2 (ekuivalente me 3% të prodhimit global të dioksidit të karbonit).

Kallami i sheqerit ka një ritëm të shpejtë rritjeje dhe është deri në 50 herë më efikas se pylltaria kur bëhet fjalë për konvertimin e CO2 në biomasë, duke e bërë atë një material me prioritet të lartë për arritjen e emetimeve neto zero. Përveç kësaj, materiali ka karakteristika të mira strukturore dhe është izolues, rezistent ndaj zjarrit, i lehtë për t’u përdorur me punë të pakualifikuar dhe ka një zinxhir furnizimi të thjeshtuar për shkak të përbërjes së tij të thjeshtë.

Nëpërmjet zhvillimit të kujdesshëm dhe të ndërgjegjshëm, Sugarcrete na sjell optimizëm për skenarin e ardhshëm të industrisë së ndërtimit, ndikimi negativ mjedisor i të cilit është i rëndësishëm dhe kërkon veprim efektiv (dhe të shpejtë). Siç shpjegon Alan Chandler, “Etosi i inovacionit të materialeve për të adresuar krizën klimatike duhet të hartojë zinxhirin e furnizimit si dhe specifikimet e performancës. Karboni është në krye të listës; duhet të përmendim gjithashtu toksicitetin në lidhje me shëndetin dhe sigurinë në ndërtim proceset Përdorimi i bagasit dhe produkteve të tjera biologjike me rritje të shpejtë në kombinim me lidhës mineral inertë, jo vetëm për shtresat izoluese, por edhe për strukturën, ka filluar të eliminojë linjat e produkteve kimikisht të keqpërdorura dhe të bazuara në lëndë djegëse fosile nga kantieret e ndërtimit prioritetet e sigurisë të Aktit të Sigurisë së Ndërtesave gjatë sekuencave të prodhimit, ndërtimit, prishjes, ripërdorimit dhe asgjësimit.”

Elena Shilova përfundon duke thënë se “Duke parë nëpër industri, ne mund të gjejmë shumë mundësi për materiale lokale dhe të qëndrueshme dhe nënprodukte bujqësore/industriale të papërdorura. Këto materiale, të cilat mund të mos duken magjepsëse dhe elegante, janë teknologjia e re e lartë në fytyrë. të emergjencës klimatike. Urgjenca klimatike kërkon një gjuhë të re arkitekturore për materiale si Sugarcrete™, për të përqafuar me të vërtetë potencialin e tyre dhe për t’i festuar ato, pa i veshur dhe fshehur ato për një pamje “moderne”. Kjo gjuhë e re arkitekturore dhe ndryshimi i mentalitetit do përfundimisht i bëjnë materialet natyrore tërheqëse për klientët, duke rritur kërkesën dhe duke ulur çmimin për shkak të ekonomive të shkallës.”

Infrastrukturë

“Qeverisja e Pronës” nga USAID zbarkon në Prizren

Published

on

Kryetari i Komunës së Prizrenit, Shaqir Totaj, priti në takim zyrtarët e aktivitetit të USAID-it “Qeverisja e Pronës”.

Ky është një aktivitet pesë vjeçar që synon ta përmirësoj sistemin e të drejtave pronësore në Kosovë, për ta rritur fuqizimin e grave dhe për t’i përmirësuar të drejtat formale të pronës si dhe investimet në pronën e paluajtshme.

Ky aktivitet ka rëndësi të veçantë, pasi, do të ndihmojë në mobilizimin e pjesëmarrjes së qytetarëve, për t’i përmirësuar proceset e të drejtave pronësore dhe ofrimin e shërbimeve./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Sa para kanë kursyer evropianët si pasoj e gjenerimit nga BRE?

Published

on

Konsumatorët e energjisë elektrike të BE-së pritet të kursejnë rreth €100 miliardë gjatë periudhës 2021-2023 falë prodhimit shtesë të energjisë elektrike nga PV-të e sapo instaluara dhe kapacitetet e erës.

Instalimet e reja të erës dhe diellore PV me kosto të ulët kanë mbuluar rreth 230 TWh gjenerim të shtrenjtë të karburantit fosil që nga pushtimi i Ukrainës nga Rusia, duke çuar në një ulje të çmimeve të energjisë elektrike me shumicë në të gjitha tregjet evropiane, shkruan Kosovo.energy.

Pa këto shtesa kapacitetesh, çmimi mesatar me shumicë i energjisë elektrike në Bashkimin Evropian në vitin 2022 do të kishte qenë 8% më i lartë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

Sipas projektligjit, pronat e sekuestruara në Kullat e Tiranës, do i rishiten pronarëve

Published

on

Këshilli i Ministrave miratoi të mërkurën projektligjin për administrimin e ndërtimeve pa leje. Këto ndërtimet u konfiskuan pas një Vendimi të Këshillit të Ministrave (VKM), që u akuzua se do të amnistonte ndërtuesit e kullave, duke i dhënë mundësinë t’i shpëtojnë dënimit dhe të ribljenë sipërfaqet e ndërtuara në shkelje të ligjit.

Projektligji u miratua nëdëkohë që VKM-ja ku ai bazohet u padit nga opozita në Gykatën Kushtetuese, ku është ende në gjykim.

Sipas projektligjit, pasi objekti është konfiskuar, pronari ka të drejtën e parablerjes në procesin e shitjes që kryen qeveria. Kjo parablerje bëhet me vlerën e tregut. Po ashtu ka të drejtë në këtë proces përpos pronarit të truallit, subjekti ndërtues, persona të tretë që kanë marrëveshje juridiko-civile për pronën e konfiskuar.

Nëse asnjë prej palëve nuk kanë interes për ta blerë, objekti del në ankand publik.

Po ashtu parashikohet ngritja e Komisionit të Objekteve të Konfiskuara, një strukturë që do të jetë pranë Kadastrës. Ky komision do të kryejë të gjitha veprimet e vlerësimit teknik dhe financiar të pronave të konfiskuara.

Në shtator 2022, qeveria nisi konfiskimet ende pa publikuar VKM-në në fletore zyrtare. Sipas VKM-së, shteti ka të drejtën e konfiskimit të ndërtimeve pa leje dhe përdorimin e tyre për interes publik.

Ky vendim u prit me kundërshtime nga ekspertët dhe opozita, që e quajtën atë një formë amnistimi në favor të ndërtuesve, të cilëve iu dha mundësia që katet e ndërtuara pa leje t’i dhurojnë ose t’i ri-blejnë me çmimin e tregut.

Sipas nenit 199/a të Kodit Penal, ndërtimi pa leje i kryer për qëllime fitimi dënohet me burgim nga tre deri në tetë vjet. Sipas ekspertëve, kjo VKM është mbivendosje e ligjit. Nga njëra anë ka Kodi Penal që parashikon vepër penale ndërtimet pa leje, nga ana tjetër ka legjislacionin për legalizimet që parashikon mundësitë e legalizimeve të ndërtimeve pa leje dhe rasteve kur këto legalizime nuk plotësojnë kriteret.

Qeveria pretendoi në shtator, se kjo VKM erdhi si nevojë për të rregulluar situatën e ndërtimeve pa leje, pasi “prokuroria dhe institucionet e drejtësisë nuk po veprojnë”. Ishte kryeministri Edi Rama dhe ministri i Brendshëm Bledi Çuçi të cilët akuzuan organet e drejtësisë për mos hetim dhe korrupsion.

Në një përgjigje për Citizens Channel, Prokuroria e Tiranës u shpreh se: “nga verifikimi në indekset e kallëzimeve penale dhe procedimeve penale, rezulton të jenë regjistruar disa procedime penale në lidhje me këto ndërtesa”.

Edhe në këtë rast VKM krijon mbivendosje me ligjin ekzistues.

Në një analizë të mëparshme Citizens Channel tregoi se si konfiskimi i pallateve pa leje nuk i shërben të pastrehëve, ndryshe nga sa kishte premtuar qeveria dhe parashikon kjo VKM.

Ligji “Për Strehimin Social”, i miratuar në vitin 2018, parashikon në nenin 19 se çdo subjekt privat që aplikon për leje ndërtimi me sipërfaqe mbi 2000 m2, është i detyruar t’i kalojë shtetit 3% të sipërfaqes për fondin e banesave sociale.

“Miliona euro sipërfaqe e ndërtuar pa leje”

Në një artikull të mëparshëm Citizens Channel analizoi sipërfaqjen totale të sekuestruar që prej publikimit të VKM-së në shtator 2022.

Këshilli Kombëtar i Territorit miratoi 10 vendime konfiskimi. Ajo që vihet re është se të gjitha ndërtimet pa leje i përkasin zonave më të lakmuara të kryeqytetit, si qendra e Tiranës, Liqeni Artificial, Myslym Shyri, rruga Kont Urani dhe rruga e Elbasanit.

Një metër katror në kullën “Eyes of Tirana” në qendër të Tiranës sipas njoftimeve çmimeve të tregut të shitjes online kushton 3,175 euro. Në vendimin e sekuestrimit shteti shqiptar tashmë zotëron 4,646 metra në “Eyes of Tirana”, me një vlerë prej 14.7 milion euro.

Ndërsa sipërfaqja prej 11,828 m2 e sekuestruar në zonën e Liqenit të Thatë, sipas njoftimeve dhe në bazë të komunikimit me një prej agjencive imobiliare, ka një vlerë 18 924 800 euro.

Sipërfaqja e sekuestruar në zonën e Myslym Shyrit prej 7819 m2, kushton 12.5 milion euro.

Një përllogaritje e secilës sipërfaqe me çmimin e tregut tregon se shteti shqiptar tashmë disponon 71,989 m2 kulla dhe pallate, me një vlerë prej rreth 127 milion euro.

Sipërfaqja totale e sekuestruar është e barabartë me një kullë prej 144 kateshe, e përllogaritur me një bazament prej 500 m2, i ngjashëm me atë të kullës “Forever Green” që ndodhet në qendër të Tiranës. Kulla kap një lartësi prej 720 metër./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending