Connect with us

Infrastrukturë

Futet në funksion pajisja elektrike e shpimit prej 100 tonësh

Published

on

Një prototip i pajisjes shpuese tërësisht elektrike është duke u testuar në ndërtimin e linjës së re hekurudhore HS2 (High Speed ​​2) në Mbretërinë e Bashkuar.

Zhvilluar nga specialisti me bazë në Gjermani Bauer Maschinen, eBG 33 prej 100 tonësh tani po përdoret nga kontraktori i sipërmarrjes së përbashkët të HS2, Balfour Beatty Vinci (BBV), për aplikime për themele të thella.

Dan Fawcett, drejtor i Inovacionit në BBV, tha: “Ne jemi shumë të emocionuar të provojmë pajisjen e parë të shpimit tërësisht elektrike në botë me kapacitet të lartë në një nga vendet tona HS2 në Warwickshire.

“Ky projekt pionier shënon një hap të madh përpara drejt kalimit në termocentrale tërësisht elektrike, që është një lajm i madh për mbrojtjen e mjedisit. Ne do të përpiqemi të ndajmë atë që mësojmë nga kjo provë dhe ta shtrijmë atë në faqet tona të tjera, si dhe në industrinë më të gjerë.”

I përshkruar si “potencial për të qenë një ndryshim masiv i lojës”, eBG 33 është projektuar për përdorim në projekte ndërtimi në shkallë të gjerë dhe, kur përdoret për një periudhë më të gjatë kohore, thuhet se redukton ndjeshëm kostot e funksionimit.

BBV po përdor makinën së bashku me një pajisje standarde me naftë për të ndërtuar pirgje me diametër të madh. Rezultatet e para nga prova tregojnë se prototipi elektrik po prodhon afërsisht 1,292 kg më pak emetime të dioksidit të karbonit në ditë sesa shoqëruesi i tij me energji tradicionale.

EBG 33, i cili u zbulua nga Bauer në verën e vitit të kaluar, fuqizohet nga një motor elektrik dhe përfshin një motor modern asinkron trefazor që mundëson një nivel të lartë produktiviteti, ndërsa prodhon 50% më pak zhurmë.

Mund të përdoret në të njëjtën mënyrë si një pajisje konvencionale shpimi dhe – me një prizë 230 V për lidhje shtesë – është plotësisht në gjendje të kryejë të gjitha të njëjtat detyra, duke përfshirë shpimin e Kelly, proceset e përzierjes së tokës me prerës, shpimin me dy koka dhe madje edhe diafragmën. mulliri i murit.

Tim Laemmle, nga Bauer Maschinen tha, “Është e mrekullueshme të punosh me HS2, BBV dhe SB3, si kontraktori i parë specialist në Mbretërinë e Bashkuar që demonstron aftësitë e produktit.

“Ne jemi plotësisht të përkushtuar për të sjellë pajisje pa emetim në sektorin e themeleve të thella. Ekziston një dëshirë e fortë për të promovuar pajisjet tona të reja të elektrizuara si një alternativë e vërtetë dhe e besueshme ndaj makinerive të drejtuara nga karburantet fosile.”

Kjo provë e fundit e stërvitjes elektrike përfaqëson fazën më të fundit të zhvillimit të saj. Në fillim të këtij viti, Bauer përdori makinën për të kryer operacione grumbullimi në një vend testimi në Münster, Gjermani, duke shpuar me sukses grumbuj prej 1200 mm në një thellësi prej 16 m.

Infrastrukturë

Vonesa në kryerjen e punëve dhe pa pranimi teknik projektit “Bashkimi i qytetit të Ferizajt”

Published

on

Zyra Kombëtare e Auditimit (ZKA) ka publikuar raportin e auditimit të performancës “Menaxhimi i projektit: Bashkimi i qytetit të Ferizajt”.

Objektivë e këtij auditimi ishte të vlerësohej nëse Komuna e Ferizajt ishte efikase në planifikim dhe menaxhim si edhe nëse janë arritur objektivat e këtij projekti.

Zyra Kombëtare e Auditimit ka audituar projektin që nga zanafilla e tij në dhjetor të vitit 2017 e deri në prill të vitit 2022, përfshirë planifikimin, procedurat e prokurimit, menaxhimin dhe arritjen e objektivave të projekti.

Subjekt i këtij auditimi janë Komuna e Ferizajt dhe departamenti i Financave në Ministrinë e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, i cili është përfshirë në fushëveprim sa i përket çështjes së pagesave të kryera në emër të projektit.

Auditimi ka konstatuar se Komuna e Ferizajt nuk ishte efikase në planifikimin dhe menaxhimin e projektit “Bashkimi i qytetit” sepse kishte marrë më shumë kohë dhe kishte kushtuar më shumë se që ishte paraparë.

Auditimi ka nxjerrë në pah, se si pasojë e planifikimit jo të mirë të projektit, komuna kishte kontraktuar shumë punë të cilat nuk ishin parashikuar në fillim dhe për pasojë kishte kosto shtesë, menaxhim jo efektiv të kontratave, kishte vonesë në kryerjen e punëve dhe ende nuk është bërë pranimi teknik i projektit.

Po ashtu, komuna nuk ka bërë vlerësim lidhur me nivelin e arritjes së objektivave të ndërtimit të projektit, që do të thotë se nuk ka informacion se çfarë vlere i ka shtuar investimi jetës së qytetarëve të komunës.

Komuna nuk e kishte përfshirë projektin në dokumentet strategjike duke e zbehur kështu transparencën ndaj qytetarëve. Nuk ishin buxhetuar mjete të mjaftueshme për realizimin e projektit dhe si pasojë projekti nuk ka arritur të realizohet me kohë.

Komuna nuk kishte marrë të gjitha masat për të siguruar parakushte për ndërtim të papenguar të projektit. Përveç kësaj, kishte kontraktuar shërbime apo punë me çmim shumë më të lartë se vlera e parashikuar e kontratave duke e kufizuar konkurrencën mes operatorëve ekonomik. Kemi gjetur edhe se Komuna i kishte paguar operatorit ekonomik punë të cilat ende nuk janë përfunduar dhe në anën tjetër operatori ekonomik ka përfunduar punë për të cilat ende nuk është paguar.

Komuna nuk ka njohuri se a i ka arritur objektivat e projektit sepse nuk ka hartuar një metodë për të matur ndikimin që do të ketë projekti në përmirësimin e jetës së qytetarëve.

Auditorja e Përgjithshme, Vlora Spanca,  lidhur me këtë auditim ka shprehur shqetësimin lidhur me mungesën e kontrolleve në fazën e planifikimit, tenderimit dhe menaxhimit të projektit dhe ka deklaruar se është më se  e nevojshme që fondet publike të shpenzohen me përgjegjshmëri të plotë. Planifikimi i dobët dhe menaxhimi jo efektiv i kontratave publike që ndërlidhen me projektin “Bashkimi i qytetit” i ka kushtuar buxhetit të Kosovës shpenzime shtesë, dhe, edhe pas katër viteve projekti nuk ka përfunduar. Projektet e tilla me interes publik dhe me kosto të lartë financiare, duhet t’i nënshtrohen një diskutimi gjithëpërfshirës dhe me kohë me qytetarët dhe duhet të ketë objektiva të qarta dhe të matshme për realizmin e tyre.

Me qëllim të përmirësimit të procesit të menaxhimit të projekteve të tilla ndërtimore kemi dhënë dy rekomandime për Ministrinë e Mjedisit Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës dhe 11 rekomandime për Komunën e Ferizajt.

Continue Reading

Infrastrukturë

Ndahen 50 milionë euro për 300 kompani ndërtimi në Shqipëri

Published

on

Akti normativ i qeverisë që kompenson çmimet e materialeve të ndërtimit ka shkaktuar debate mes mazhorancës dhe opozitës në parlament.

Ministrja e financave, Delina Ibrahimaj bëri me dije se nga ky akt do të përfitojnë 300 kompani dhe se vlera që do i kushtojë buxhetit të shtetit kapë shifrën e 6 miliardë lekëve.

“Rritja ndjeshme e çmimeve në treg për materialet e ndërtimit ka ngadalësuar një pjesë të madhe të kontratave publike pasi ecuria e mëtejshme e tyre do të shkaktonte humbje të parikuperueshme për kompanitë e tyre deri në falimentimin e tyre. Kjo situatë do të detyronte ndërprerjen e punimeve si pasojë do të kishim ngadalësim të përfundimit të objekteve që janë të parashikuara këtë vit në buxhet”, u shpreh ministrja e Ekonomisë, Delina Ibrahimaj.

Deputetja demokrate, Grida Duma akuzoi qeverinë se po favorizon disa kompani.

Kritikat nuk ishin vetëm nga opozita, por edhe nga vetë brenda grupit parlamentar socialist. Erion Braçe tha se nisma e qeverise është e duhura por ka nevojë për më shumë transparencë

“Ndërkohë ky akt ka një boshllëk shumë të madh, të thellë që rrezaton mënyrën sesi kapitalistët tanë por edhe ne në ndonjë rast mendojmë. Do paguajmë më shtrenjtë hekurin, çimenton, bitumin, tubat, telat madje edhe me çmimet qe janë drejtpërdrejtë abuzim i një grushti tregtarësh në tregjet tona të përqendruara”, u shpreh Erion Braçe.

Qeveria do te kompensoje ndërtuesit e kontratave publike nga 5-30% për çmimin e rritur të materialeve të ndërtimit./Media Ndërtimi.

 

Continue Reading

Infrastrukturë

Tre çerdhe të reja pritet të ndërtohen në Prishtinë

Published

on

Në mbledhjen e pestë të Kuvendit të Kryeqytetit, është diskutuar në lidhje me propozimi vendimin për caktimin e lokacioni ku do të ndërtohen tre çerdhe të reja.

Në këtë mbledhje është diskutuar për:

Propozimvendimi për caktimin e lokacionit për ndërtimin e institucionit parashkollor në lagjen “Kolovicë e re” në Prishtinë;

Propozimvendimi për caktimin e lokacionit për ndërtimin e institucionit parashkollor në lagjen “Mati 1” në Prishtinë;

Propozimvendimi për caktimin e lokacionit për ndërtimin e institucionit parashkollor në lagjen “Kolovicë e vjetër” në Prishtinë.

Gjatë kësaj mbledhje është diskutuar edhe për:

Propozimvendimi për dhënien e pronës së paluajtshme të Komunës së Prishtinës në shfrytëzim Operator Sistemi, Transmisioni dhe Tregu “KOSTT” sh.a;

Propozimvendimi për caktimin e lokacionit për ndërtimin e një memoriali dhe çezmeje në lagjen e “Muhaxherëve”./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending