Mitet që nuk i keni ditur për disa pjesë të shtëpisë

0

E keni dëgjuar ndonjëherë frazën se “po bie shi me qenë dhe mace” dhe nuk e dini se çfarë do të thotë apo e dini gabimisht se çatitë metalike kanë më shumë gjasa për t’u goditur nga rrufeja. Ndertimi.info ju sjell fakte për këto që i përmendëm dhe për çështje të tjera.

Qenë me shi dhe mace: Fraza “Bie shi me mace dhe qenë” ka disa teori të ndryshme origjinale. Njëra është se kur shtëpitë ishin të mbuluara me çati me kashtë, kafshët shtëpiake dhe kafshët e tjera të vogla (ketra, marmotë amerikane etj.) përdoreshin për t’u strehuar në kashtë për ngrohtësi. Kur do të biente shi megjithatë, kashta do të bëhej e rrëshqitshme dhe kafshët do të rrëshqisnin, duke krijuar iluzionin se me shiun po binin edhe mace dhe qenë.

Tjegullat argjilore: tjegullat argjilore janë përdorur nga pothuajse çdo civilizim si një material kulmi, por ideja në të vërtetë mund të gjurmohet deri në 10,000 vite para Krishtit  në Kinë dhe në Lindjen e Mesme.

Dera me të kuqe në pjesën frontale: Dera e përparme e kuqe ka qenë një simbol për shumë gjëra të ndryshme. Në traditën e hershme amerikane, një derë e kuqe do të thoshte “mirëpritje”. Po kështu, në filozofinë kineze Feng Shui, një derë e kuqe njihet për të krijuar një energji mikpritëse. Në Skoci, pronarët e shtëpive lyejnë dyert e tyre me të kuqe kur ata kanë paguar hipotekën e tyre. Kurse në kohët biblike, një derë e kuqe simbolizonte mbrojtjen nga “Engjëlli i Vdekjes”.

Vetëtima: Shumë njerëz besojnë se çatitë metalike kanë më shumë gjasa të jenë të goditura nga rrufeja, por kjo nuk është e vërtetë. Edhe pse metalet përçojnë energjinë elektrike, në të vërtetë ato nuk thithin dritë. Në vend të kësaj, vetëtimat do të kërkojnë objektin më të lartë në zonë.

Festë me rastin e hyrjes në shtëpi të re:  Termi “ndejë me rastin e hyrjes në shtëpi të re” vjen nga tradita literale që ishte para energjisë elektrike. Çdo herë që një person ndërtoi ose bleu një shtëpi të re, mysafirët do të sillnin dru zjarri si dhurata dhe zjarre të lehta në vatrat e shtëpisë. Kjo jo vetëm që “pagëzoi” shtëpinë, por u tha për të shmangur shpirtrat e këqij.

“Home sweet Home”: Shumica e pronarëve të shtëpive kanë tendencë të qëndrojnë në shtëpitë e tyre për rreth gjashtë vjet përpara se të lëvizin, pasi ato janë “sweet”.

Pragjet: Kur kashta u përdor për të mbuluar dyshemenë me gurë dhe me arka, për t’i mbajtur ata të ftohur, pronarët e shtëpive duhej të gjenin një mënyrë për ta mbajtur kashtën brenda kur ta hapnin derën kryesore. Për ta bërë këtë, ata ndërtuan një dysheme druri në hyrje, në mënyrë që të të shkundej (ose të ndahej) kashta nga jashtë. Kjo u bë e njohur si një prag.

Ishulli i pashkëve: Njerëzit e Ishullit të Pashkëve kanë një fjalë, “Tingo”. Kjo fjalë do të thotë të merrësh ngadalë pasurinë e të afërmit tënd duke huazuar një nga një dhe duke mos i dhënë kurrë ato. /Ndertimi.info/

REKLAMA

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here