Betoni dhe faktet rreth tij

0

Është ndër produktet më të përdorura në industrinë e ndërtimit. Vet qëndrueshmëria, mosdjegia, siguria dhe karakteristika të tjera ndikojnë që aitë jetë ndër materialet kyçe, shkruan Ndertimi.info. Bëhet fjalë për materialin e betonit.

Por, a i keni ditur këto fakte për betonin:

1. Betoni është materiali më i përdorur në botë: Nuk mund të të vjen si surprizë për të zbuluar se betoni është tepër i përdorur gjerësisht në industrinë e ndërtimtarisë, biles mund të thuhet se është material kyq. Në fakt përdoret më shumë se çdo material tjetër në botë – ndoshta sepse materialet dhe uji i përdorur për të krijuar beton janë në dispozicion pothuajse kudo.

2. Romakët e lashtë përsosen betonin: Që ajo kohë deri në ditët e sotme, betoni ende ka një formë të njëjtë. Ajo u formua natyrshëm në Izrael dymbëdhjetë milionë vjet më parë dhe egjiptianët e lashtë përdorën një lloj betoni në piramidat në Giza. Por, ishin romakët që kapën aftësitë e betonit. Më e njohura, Panteoni në Romë, i ndërtuar në rreth 120 vjet pas Krishtit, është ende struktura më e madhe e pambështetur e betonit në botë.

3. Çimentoja “Portland” është emëruar pas gurit gëlqeror të një ngjyre të ngjashme: Zhvilluar në 1824 nga Joseph Aspdin, çimentoja “Portland” përdoret gjerësisht sot si material për më beton. Guri gëlqeror nxehet dhe merret argjila për të prodhuar një suvë, i cili mund të bëhet gati për gurin gëlqeror të kërkuar, atë Portland, Dorset. Ai zbuloi shpejt se mund të përdoret për ndërtimin e shtëpive dhe patentoi materialin.

4. Betoni u përdor për të zbuluar avionët e armikut gjatë Luftës së Dytë Botërore: Veçanërisht, në fillim të Luftës së Dytë Botërore u përdorën “pasqyra akustike” prej betoni për të dhënë një paralajmërim të hershëm për avionët që po afroheshin. Fillimisht ata kishin mikrofona bashkangjitur, dhe kishin një largësi impressive të përhapjes së zërit prej rreth 44 kilometrash

5. Fuqia e ngjeshjes është jashtëzakonisht e lartë: Kjo fuqi e betonit zakonisht arrin në mes 3.000 dhe 7.000 psi (presioni në inç katror), megjithëse mund të arrijnë deri në 20.000 psi. Fakti që Koloseu, Muri i Hadrianit dhe ujësjellësi në Pont du Gard në jug të Francës janë ende në këmbë, është testament që rekomandon vazhdimin e përdorimit të betonit. Kur përforcohet me çelik, është edhe më i fuqishëm dhe më i ngurtë.

6. Betoni u emërua nga romakët: Fjala ‘konkrete’ vjen nga fjala latine ‘Concretus’, e cila përkthehet përafërsisht si, të ‘rritet së bashku’.

7. Betoni përdoret për ura të autostradës dhe ndërtesa të larta: Pothuajse të gjitha urat të autostradës përdorin beton për kuvertën, sepse ato janë të dyja më të lehta për t’u mbajtur dhe është më e lirë se çeliku. Mbetet në përdorim fuqishëm për ndërtimin e ndërtesave të larta. Struktura më e lartë e betonit në botë është Hoteli dhe Kulla e Trump International, që qëndron në 423 metra.

8. Betoni vazhdon të forcohet për dekada të tëra: Pas rreth katër javësh, betoni ka arritur rreth 90% të fuqisë së tij përfundimtare. Megjithatë, ajo vazhdon të forcohet për dekada më pas, për shkak të konvertimit të hidroksidit të kalciumit në karbonat kalciumi, për shkak të absorbimit të dioksidit të karbonit me kalimin e kohës. Disa baktere gjithashtu ndihmojnë në forcimin e betonit!

9. U deshën 16 milionë metra kub të çimentos për të bërë digën më të madhe në botë, në Holandë!/Ndertimi.info/

REKLAMA

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here