Fakte interesante që nuk i keni ditur për Murin e Berlinit

0

Muri i Berlinit nuk ishte një planifikim arkitektonik i cili do ta bënte qytetin të dukej më bukur e t’i ipte  një pamje tërheqëse. Arsyet e ngritjes së këtij muri ishte që të ndante Gjermaninë në dy pjesë në atë të Evropës Perëndimorë dhe asaj Lindore.

Ishte  gushti i viti 1961, kur kishin filluar punimet për Murin e Berlinit i cili do të ishte njëherësh arsyeja kryesore e mbajtjes të ndarë Gjermaninë për 30 vite.

Ai ishte ndërtuar për të ndarë qytetin dhe njëkohësisht edhe udhëheqjen e sunduesve të asaj kohe. Në ndërtimin e murit të Berlinit kishin marrë pjesë me miliona njerëz, ku mijëra persona ishin munduar të arratiseshin. Ndërsa, 5000 prej tyre  ishin kapur duke kaluar murin, ku 191 prej tyre u vranë duke e kaluar murin.

Muri i Berlinit ishte i ndërtuar  nga blloqe të cilat ishin të vendosura mbi njëra tjetrën. Lartësia e tij ishte 11. 81 inc e lartë, ndërsa gjatësia 155 kilometra. Këtë mur mund ta quajmë edhe si një barrierë betoni, e cila u përdor për bllokimin e lëvizjes mes sektorit sovjetik dhe atij perëndimor.

Faktet interesante:

Pas Luftës së Dytë Botërore, qyteti i Berlinit u nda në sektorët lindorë dhe perëndimorë. Qyteti ishte vendosur 100 kilometra (160 km) brenda Gjermanisë Lindore të kontrolluar nga sovjetikët.

Udhëheqësi sovjetik Nikita Hrushovi donte të ndalonte përmbytjen e gjermanëve që dilnin nga Gjermania Lindore Komuniste në Berlinin Perëndimor. Nga 1949 deri më 1961, rreth 2.5 milionë gjermanë të Lindjes kishin ikur nga Lindja në Gjermaninë Perëndimore.

Shtetet e Bashkuara, Britania e Madhe dhe Franca refuzuan kërkesat e Hrushovit për t’u tërhequr nga Berlini dhe ai urdhëroi ndërtimin e Murit të Berlinit.

Pengesa fillimisht u ndërtua natën e 12-13 gushtit 1961, si rezultat i një dekreti të miratuar më 12 gusht nga legjislatura e Gjermanisë Lindore, ose parlamenti, i quajtur Dhoma e Popullit (Volkskammer).

Pengesa, që do të bëhej e njohur si Muri i Berlinit, u hodh fjalë për fjalë gjatë natës, që përbëhej nga tela me gjemba dhe blloqe.

Barriera e improvizuar u zëvendësua nga një sërë mure betoni me gardhe me rrjetë teli deri në 5 metra të lartë që shtrihej për 45 milje, ndarjen e qytetit në dy.

Muri i Berlinit ishte në krye me tela me gjemba dhe ishte ruajtur me kulla vrojtimi, vende të armatosura, patrullime qeni, hendeqe anti-automjetesh, dritare, gardhe të elektrizuara dhe miniera. Kishte gjithsej 302 kulla vrojtimi, 259 qen, dhe 20 bunkerë.

Pengesa u ndërtua me rreth dy milion ton betoni dhe 700,000 ton çeliku.

Ndërtesat afër barrierave kishin dritaret e tyre të gdhendura në mënyrë që njerëzit të mos hidheshin prej tyre ose të shkatërroheshin. Hapësira e hapur u bë e njohur si “banda e vdekjes” ose “toka e askujt” nga e cila rojet në kullat e vëzhgimit mund të qëllonin dikë që përpiqej të arratisej.

Kishte 8 kalime kufitare, më i famshmi iu dha nofka e Checkpoint Charlie.

Kishte mijëra përpjekje për të kaluar Murin e Berlinit, prej të cilëve 6,000 gjermanë të Lindjes arritën të kalonin Murin e Berlinit në mënyrë të sigurt. Të paktën 5,000 vetë u kapën nga autoritetet e Gjermanisë Lindore duke bërë përpjekje dhe 191 persona u vranë gjatë kalimit aktual të Murit të Berlinit.

 

Data e Rënjes së Murit të Berlinit ishte më 9 nëntor 1989, gjatë udhëheqjes sovjetike të Mikhail Gorbaçovit dhe presidencës së George H. Bush.

REKLAMA

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here