Për ndërtimi i Xhamisë Qendrore në lagjen “Dardania” të Prishtinës, tash parkingu i Postës së Kosovës, po bëhet gjysmë dekade që po diskutohet. I gjithë procesi, që kishte filluar në shkurt të vitit 2012 me ndarjen e parcelës për këtë objekt të kultit fetar e deri tash është përcjellë me probleme, duke u  shndërruar në një temë të ndjeshme që ka nxitur reagim të ashpër nga shoqëria civile e përfaqësues institucionesh. Atëbotë u pat vendosur edhe gurthemeli.

Shumë debat dhe pakënaqësi gjithsahtu janë shfaqur edhe në zgjedhjen e projektit fitues për Xhaminë Qendrore, kur gjithmonë përmendet një projekt i arkitetes së madhe, Zaha Hadid, që nuk u zgjodh. Edhe pse me konkurs, xhamia që do të ndërtohet shumëkë nuk e kënaq, shkruan Ndertimi.info.

Bëhej fjalë për një shkelje të vijës ndërtimore, sipas arkitetit të BIK-ut që pati shpjeguar projektin para Asamblesë në Prishtinë. Por, arkitekti Esat Ramadani ditë më parë për Ndertimi.info ka thënë se do të sanohet edhe ajo shkelje e vijës ndërtimore me një minare.

Megjithatë, Komuna e Prishtinës i ka dhënë Kushtet e Ndërtimit Bashkësisë Islame të Kosovës për Xhaminë Qendrore. Këto kushte i ka siguruar Ndërtimi.info dhe do të jenë të sqaruara më poshtë.

Sipërfaqja e parcelës ku do të ndërtohet xhamia është 8100 metra katrorë. Sipas këtij dokumenti, nga ajo që është kalkuluar del se sipërfaqja e Xhamisë Qendrore diku 58 mijë e 450 metra katrorë, e organizuar në Etazhitete: -2B(Bodrum)+2S(Suteren)+P (Përdhesë)+2G (Galeri).

Më poshtë keni dokumentin e plotë:

REKLAMA