Connect with us

Arkitekturë

Edukimi arkitektonik në emergjencën klimatike

Published

on

Praktika ekologjike do të jetë rezultat i një ndryshimi transformues në arsim, jo ​​nga të mësuarit për qëndrueshmërinë.

Emergjenca klimatike është e lidhur pazgjidhshmërisht me shfrytëzimin e njerëzve, kafshëve dhe natyrës, për maksimizimin e fitimit dhe akumulimin e kapitalit nga pak të privilegjuarit.

Arkitektura dhe industria e ndërtimit janë fajtore për këtë shfrytëzim dhe janë bashkëpunëtorë në shkatërrimin e klimës; Vendimet e projektimit ndikojnë thellësisht në komunitetet dhe ekosistemet si aty pranë ashtu edhe mijëra milje larg.

Nuk është befasi që edukimi arkitektonik i pasqyron edhe këto vlera shfrytëzuese: jo vetëm në përmbajtje, por edhe në mënyrën se si mësohet arkitektura.

Ndërsa qeveritë anembanë botës po bien dakord për objektivat neutrale të karbonit në të ardhmen, asnjëra nuk duket të jetë aq e guximshme për të vënë në dyshim vetë sistemin që na solli këtu në radhë të parë.

Veprimet individuale vetëm nuk mund të ndryshojnë struktura më të gjera të paqëndrueshme. Emergjenca klimatike kërkon një transformim urgjent sistemik të shoqërisë, dhe bashkë me të një ndryshim të vlerave dhe qëndrimeve thelbësore të arkitektëve – madje edhe atë që do të thotë të jesh arkitekt.

Siç argumenton arkitektja dhe edukatorja Felicity Atekpe, ne duhet të heqim dorë nga teoritë e Bauhaus nga njëqind vjet më parë dhe ‘të krijojmë një leksikon të ri të qasjeve që pasqyrojnë më mirë shekullin tonë aktual dhe implikimet e tij urgjente’.

Shumë edukatorë dhe studentë po kërkojnë më shumë njohuri rreth arkitekturës së qëndrueshme: këshilla pragmatike, referencë ose shembuj të qasjeve më të qëndrueshme të projektimit, rregullime teknologjike dhe precedentë të ndërhyrjeve të suksesshme në mësimdhënie.

Shkollat ​​mund të marrin në konsideratë se çfarë lloj pantallonash prodhojnë dizajnet përfundimtare më të qëndrueshme, ose cilat zgjidhje specifike të projektimit ose materiale ndërtimi janë më pak intensive ndaj karbonit se të tjerët.

Por nuk vlen të vendosësh panele diellore ose ferma urbane në majë të një ndërtese, ose të planifikosh me përpikëri një strategji nga djepi në varr, nëse ndërtesa është projektuar në vendin e gabuar, ose zgjidhjet e saj të projektimit nuk shërbejnë ose nuk mund të përshtaten. për nevojat e përdoruesve të saj.

Njëlloj, zëvendësimi i një qendre komunitare të rrënuar me një ndërtesë të re apartamentesh të bërë nga materiale me karbon të ulët nuk justifikon ose kompenson humbjen e një vendi të përbashkët dhe të sigurt për atë komunitet më të gjerë.

Veprimet që synohen të jenë të qëndrueshme, me pasoja të paqëndrueshme, nuk janë vërtet të qëndrueshme.

Në vend të pabarazisë dhe shfrytëzimit, arkitektura duhet të hapë hapësirë ​​demokracinë dhe gjithëpërfshirjen.

Për ta bërë këtë, edukimi arkitektonik duhet të shkëputet aktivisht nga traditat e tij të vjetruara që janë të papërshtatshme për të promovuar qëndrueshmërinë dhe të transformojë vlerat e tij thelbësore, kulturat e të mësuarit dhe veprimet konkrete.

Ajo duhet të shkojë drejt qëndrimeve bashkëpunuese, demokratike dhe eksperimentale. Qëndrueshmëria duhet të trajtohet si një mënyrë e të menduarit dhe të vepruarit, jo e reduktuar në rezultatin e një procesi projektimi të bazuar në marrjen e më shumë njohurive për qëndrueshmërinë.

shkruar nga arkitektët: Essi Nisonen and Sofie Pelsmakers./Media Ndërtimi.

Arkitekturë

Rikthehet festivali unik i arkitekturës “Hello Wood”

Published

on

Festivali i arkitekturës Hello Wood do të rikthehet në korrik, duke sjellë stilistë, edukatorë, studentë dhe krijues të rinj nga e gjithë bota.

Këtë vit Festivali Hello Wood po zhvendoset në një vend të ri, magjepsës: krateri “post-apokaliptik” i malit Haláp në Hungari.

Në këtë vend frymëzues, pjesëmarrësit do të ndërtojnë për 8 ditë, të cilat do të pasohen nga një festival muzikor dy-ditor i quajtur Kráter. Leksionet nga projektues dhe arkitektë të njohur të ftuar (Karim Rashid, Arthur Mamou-Mani, kolektivi Numen/For Use) do ta pasurojnë programin.

Festivali më unik (e ardhmja) e ndërtimit në Evropë, Samiti Hello Wood Builder, do t’i japë jetë kraterit të bazaltit nga 6 deri më 15 korrik, me gati 20 instalime të përkohshme specifike për vendndodhjen dhe vepra arti tokësore që do të pushtojnë zonën e mëparshme të minierës. Përveç kësaj, do të krijohet një instalacion i ri Hello Wood, një pjesë spektakolare e artit tokësor që do të funksionojë si një hapësirë ​​qendrore ngjarjesh gjatë festivalit.

Festivali Hello Wood është një përvojë unike e komunitetit që shkon përtej kampeve tradicionale verore, duke i ftuar pjesëmarrësit të mësojnë filozofinë e “të mësuarit duke bërë” dhe të krijojnë dhe të mësojnë së bashku. Ai synon të promovojë procesin e ndërtimit si një platformë për diskutim, inovacion dhe shkëmbim njohurish. Hello Wood është një mundësi demokratike për të lidhur breza të ndryshëm, stilistë dhe artistë me prejardhje të ndryshme kulturore, akademike dhe profesionale.

Veprimtaria e këtij viti eksploron lidhjet midis ndërhyrjes dhe natyralitetit, prishjes dhe ndërtimit, dhe rrit ndërgjegjësimin për marrëdhënien njeri-mjedis-e ardhme.

Samiti i Ndërtuesve dhe festivali muzikor Kráter luajnë gjithashtu një rol kyç në rikuperimin e minierës së braktisur të Zalahalap. Në terma afatgjatë, instalacioni, i cili do të përdoret si një skenë dhe hapësirë ​​qendrore ngjarjesh gjatë festivalit, do të bëhet një atraksion turistik për minierën./Media Ndërtimi

Continue Reading

Arkitekturë

Konferenca “Fortifikimet e Bregdetit Mesdhetar”, organizohet në Tiranë

Published

on

Departamenti i Arkitekturës, Fakulteti i Arkitekturës dhe Urbanistikës (DA-FAU) i Universitetit Politeknik të Tiranës do të presë FORTMED 2024, edicionin e shtatë të Konferencës Ndërkombëtare për Fortifikimet e Bregdetit Mesdhetar.

Konferenca do të mbahet më 18, 19 dhe 20 prill 2024.

Gjashtë edicionet e para të Konferencës FORTMED u mbajtën në:

  • 2015 në Instituto Universitario de Restauración del Patrimonio të Universitat Politècnica de València;
  • 2016 në Departamentin e Arkitekturës të Università degli Studi di Firenze;
  • 2017 në Escuela Técnica Superior de Arquitectura de la Universitat de Alacant;
  • 2018 në Dipartimento di Architettura e Design of Politecnico di Torino, në Kalanë Valentino;
  • 2021 në Escuela de Estudios Árabes në Granada;
  • 2023 në Departamentin DESTeC të Universitetit të Pizës.

Objektivi kryesor i Konferencës është shkëmbimi i njohurive për një kuptim më të mirë, vlerësim, menaxhim dhe shfrytëzim të Kulturës dhe Trashëgimisë së arkitekturës së fortifikuar që u zhvillua në bregdetin e Mesdheut, duke marrë parasysh edhe fenomenet e ndodhura jashtë shtetit.

FORTMED 2024_Tirana ka karakter ndërdisiplinor, ku do të marrin pjesë arkitektë, inxhinierë, arkeologë, historianë, gjeografë, hartografë, menaxherë të trashëgimisë kulturore, profesionistë të sektorit turistik, ekspertë të restaurimit-konservimit dhe promovimit të trashëgimisë kulturore. Ideja është të ofrojmë pamje më gjithëpërfshirëse, reale dhe më të përditësuara, duke na çuar në nivelin më të lartë të hetimeve mbi këtë temë në shekullin e 21-të.

Gjuha zyrtare e Konferencës është anglishtja, por mund të përdoren edhe spanjishtja dhe italishtja, si për punimet ashtu edhe për prezantimet gojore.

Ju mund të merrni informacion të detajuar duke vizituar faqen e internetit të konferencës https://www.fortmed.eu/ e disponueshme në tre gjuhë: anglisht, spanjisht dhe italisht.

Për çdo informacion ose dyshim tjetër, mos hezitoni të dërgoni një e-mail në tirana@fortmed.eu

Ju presim në Tiranë në datat 18, 19 dhe 20 Prill 2024 për Konferencën Ndërkombëtare FORTMED 2024_Tirana, të sigurt që Konferenca do të jetë rasti për një shkëmbim interesant njohurish, kërkimesh dhe eksperiencash mbi trashëgiminë e fortifikimeve./Media Ndërtimi

Continue Reading

Arkitekturë

Bienalja e Arkitekturës së Çikagos shpall listën e pjesëmarrësve për edicionin e saj të 5-të

Published

on

Edicioni i pestë i Bienales së Arkitekturës së Çikagos sapo shpalli listën e pjesëmarrësve. Nën drejtimin artistik të Muzeut Floating, një kolektiv artistësh, stilistësh, poetësh dhe edukatorësh të përqendruar në ndërtimin e lidhjeve midis artit, komunitetit, arkitekturës, infrastrukturës dhe institucioneve publike, CAB 5 do të prezantohet në vende të shumta në të gjithë qytetin. “Kjo është një provë” do të fokusohet në komunitetin dhe aspektet e lidhura me procesin e arkitekturës, duke theksuar se si ajo ndihmon në përmirësimin e jetës urbane dhe nxitjen e përgjegjësisë komunale. Pjesëmarrësit, të zgjedhur nga Muzeu Floating, do të shikojnë sfidat globale mjedisore, politike dhe ekonomike duke trajtuar rrethanat lokale.

Qëllimi i më shumë se 100 aktivizimeve të CAB 5, duke përfshirë instalimet dhe performancat, është që t’i shtyjë njerëzit të mendojnë se si shoqëria ndikohet nga infrastruktura fizike, historia shoqërore, dizajni estetik dhe hapësinor.

Bienalja e Arkitekturës së Çikagos është një organizatë jofitimprurëse që synon të bashkojë njerëz nga e gjithë bota për të eksploruar ide novatore dhe për të imagjinuar dhe formësuar kolektivisht të ardhmen e dizajnit. Ekspozita do të hapet më 21 shtator 2023 dhe do të jetë e hapur deri më 2 janar 2024, duke përfshirë vende të ndryshme në të gjithë zonën metropolitane të Çikagos.

Mbi 70 praktikues krijues, duke përfshirë artistë, arkitektë, stilistë dhe interpretues, do të paraqiten në këtë ekspozitë në mbarë qytetin.

Sebastián Bravo drejton Oficina Bravo, një praktikë arkitekturore e themeluar në Santiago de Kili që ka zhvilluar projekte me një strategji të qartë: të kontribuojë në qytet duke përdorur në mënyrë efikase burimet arkitekturore, ekonomike dhe konstruktive nëpërmjet rinovimit dhe rimodelimit. Ndër projektet e tyre janë hapësira që ndërveprojnë haptazi me kontekstin imediat, duke përfshirë vepra me vlerë trashëgimore, administrative dhe rezidenciale si Casa Compañía dhe Zyra e Zagrebit, si dhe një seri e madhe hapësirash gastronomike dhe tregtare si Felix Café dhe Apolo Helados.

Për shkak të procesit të saj të projektimit dhe aftësisë së saj për të transformuar dhe restauruar hapësirat, Oficina Bravo u zgjodh nga ArchDaily si një nga praktikat e reja më të mira arkitekturore të vitit 2023. Ata i kushtojnë rëndësi të bisedojnë me klientët, t’i kuptojnë dhe t’i përfshijnë në proces. Kjo, thonë ata, është e vetmja gjë që siguron që idetë pas projektit të mbijetojnë me dinjitet.

Ne kemi përzgjedhur shtatë dyqane kafeje dhe akulloresh në Santiago që janë projektuar nga Oficina Bravo, ndërsa kemi zhvilluar edhe një intervistë për t’u njohur me frymëzimet e tyre, metodat e punës dhe projektet e ardhshme. Rezultati është një udhëzues i vërtetë ditor për ju që të shijoni punën e tyre, procesin e tyre të projektimit dhe një filxhan kafe të mirë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending