Disa nga shembujt e manovrimit me dru sipas teknikës japoneze [video]

0

Ne synojmë të mendojmë për njohurinë në aspektin e akumulimit progresiv, me çdo gjeneratë të ardhshme që ka më shumë informacion në dispozicion, sesa e paraardhësitë e tyre. Sidomos në arkitekturë, pak vëmendje i kushtohet mënyrës në të cilën standardizimi i praktikave të ndërtimit ka dërguar  në teknikat që çdo ditë e më shumë po iu kushtohet më pak rëndësi.

Një rënie e tillë e përdorimit të drurit për dizajne të ndryshme arkitektonike askund nuk është më e vrejtëshme se në Japoni, një komb me një traditë arkitekturore si asnjë tjetër. Shumë kohë para se vida dhe lidhjet metalike të bëheshin pjesë e përdorimit masiv në ndërtimtari, ndërtuesit japonezë kishin zotëruar artin e mobilierisë së drurit.

Përdorimi i teknikave që u dhanë gjatë shekujve në gilda, ndërtuesit japonezë do t’a përshtateshin së bashku me drunjtë pa asnjë shul të jashtëm. Ndërtesat do të qëndronin për breza, të mbajtura së bashku me asgjë më shumë se tension dhe fërkim.

Me kalimin e kohës, këto praktika tradicionale të ndërtimit kryesisht kanë rënë jashtë përdorimit të zakonshëm, megjithëse ato vazhduan të shërbejnë si një burim frymëzimi për arkitektët ndër të cilët ishte edhe  arkitekti japonez Shigeru Ban.

Ndërsa, teknikat tradicionale të mobilierive u dokumentuan në libra dhe arkiva, përfaqësimet e tyre dy-dimensionale ishin të vështira për jo-ekspertë për të parashikuar dhe kuptuar.

Në vazhdim po paraqesim disa nga mënyrat dhe format e drunjëve e të cilat mund ti vendosni me prerjen dhe dizajnin njëjtë  deri në tri forma të ndryshme. Kështu do të mund t’i përdorni varësisht nga hapësira dhe dëshira juaj.

/Ndertimi.info/

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here