Detyra enigmë që sfidon arkitektët e matematikanët

0

Matematikani Alex Bellos ka një seri artikujsh në The Guardian në të cilën ai u kërkon lexuesve të dërgojnë zgjidhjet e tyre në një enigmë javore.

Kjo tingëllon mjaft e çiltër, por artikulli i kësaj jave mund të ketë bërë që arkitektët të bëjnë një reagim të vonuar, pasi që tentimi i tyre i parë mund të jetë i pasuksesshëm: frymëzuar nga një lexues që e kujton atë nga ditët e tij si një student i arkitekturës, zgjidhja e enigmës sugjeron që një lexues është “më i zgjuar se një arkitekt”.

Misteri këtu duket disi si një enigmë që e zgjidhin fëmijët. Janë paraqitur tre figura – një katror, ​​rreth dhe trekëndësh. Por ndryshe nga enigma e një fëmije, në të cilin normalisht do të keni njësi katrore, rrethore dhe trekëndore që i përshtaten pikave, sfida këtu është të përfytyroni një njësi të vetme që do t’i përshtatej në mënyrë të përkryer të trija figurave, duke i bashkuar pikat dhe vijat.

“Arkitektët me siguri do të gjejnë përgjigjen e saktë”, shpjegon Bellos. “Kokat e pjesës tjetër prej nesh do të duken më shumë si shtëpia e kthyer përmbys pasi ajo kërkon që ju të vizualizoni një objekt në tre dimensione, e cila është një sfidë në qoftë se truri nuk është i trajnuar për ta bërë këtë”, vazhdon ai.

.

.

.

.

.

.

.

.

.Ja zgjidhja

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here