Connect with us

Infrastrukturë

Çmimi për m² i banesave buzë detit, Rovinj 3500€, Budva 2000€, Rjekë 2700€, Sarandë 820€, Selanik 1000€

Published

on

Budva është një nga qytetet më të famshme malazeze, kështu që çmimet për metër katror janë në përputhje me këtë. Së bashku me Tivarin dhe Herceg Novi, ajo i përket lokacioneve më të shtrenjta.

Një metër katror arriti vlerat mbi 2000 euro, kështu që në vitin 2022 çmimet e një metri katror u rritën me 40 %. Megjithatë, të dhënat e fundit tregojnë se çmimi i apartamenteve në këtë vend ka rënë për të tretin tremujor radhazi. Tani është 1389 euro.

Banesat janë një biznes shumë fitimprurës dhe popullor në Mal të Zi, por edhe në të gjithë bregdetin në përgjithësi. Çmimi për një natë është mesatarisht nga 25 deri në 70 euro, në varësi të afërsisë me plazhin.

Nëse dikush mund të përballojë një pronë 100 metra katrorë buzë detit, për shembull, në Herceg Novi, mund ta bëjë këtë për 280 mijë euro dhe të shijojë pamjen e detit të hapur nga tarraca e madhe.

Bregdeti kroat ka çmime më të larta krahasuar me destinacionet e tjera të propozuara. Për shembull, një apartament prej rreth 42 metrash katrorë në Rijekë ofrohet me 116 mijë euro dhe një apartament pak më i madh prej 50 metrash katrorë për rreth 155 mijë euro.

Në Rovinj, një apartament 42 metra katrorë kushton 145 mijë euro. Natyrisht, në këtë zonë ofrohen një numër i madh i shtëpive dhe apartamenteve luksoze, çmimet e të cilave shkojnë në disa qindra mijëra euro dhe shpeshherë i kalojnë milionat.

Disa të dhëna tregojnë se investitorët nordikë investojnë shumë këtu dhe se vetë vendndodhja gjeografike spikat si një nga avantazhet, sepse ata janë të lidhur shumë mirë me vendet fqinje si nga toka ashtu edhe nga ato detare, SCAN TV.

Një apartament 67 metra katrorë, 150 metra nga deti në Sarandë kushton 55 mijë euro sipas raportimeve të mediave serbe. Një apartament më i madh prej 81 metrash katrorë kushton 115 mijë euro. Por ka dhe prona prej 27 mijë euro si në zonën e Shkembit dhe Kavajës në Durrës, vetëm 5 minuta larg plazhit dhe shëtitores.

Turistët e Ballkanit i duan detet greke dhe shpirtin e tyre të veçantë mesdhetar, ndaj ka interes të madh për pronat e paluajtshme në këtë zonë. Në disa kategori, Greqia është më e lirë se Mali i Zi fqinj. Për shembull, një apartament prej 60 metrash katrorë mund të blihet në Selanik për rreth 60 mijë euro. Halkidiki është një destinacion jashtëzakonisht i popullarizuar për pushime. Apartamenti 60 m2 me tre dhoma shitet për 110 mijë euro./Media Ndërtimi.

 

Infrastrukturë

Ndryshojnë rregullat për lejet e ndërtimit në Shqipëri

Published

on

Qeveria ka vendosur që të ndryshojë rregullat për regjistrimin e lejeve dhe kontratave të porosive që firmosen paraprakisht mes palëve.

Janë jo të pakta apartamentet që shiten pa përfunduar përmes kontratave të porosisë, apo rastet kur zhvilluesi i pronës (investitori) hyn në një marrëveshje paraprake me pronarët e truallit, ndaj Qeveria ka vendosur që të ndryshojë edhe rregullat për regjistrimin e këtyre lejeve dhe kontratave që firmosen paraprakisht mes palëve.

Në udhëzimin e botuar në fletoren zyrtare përcaktohet qartë, që regjistrimi i lejes do të bëhet nga Kadastra, kur akti notarial ndërmjet zhvilluesit dhe pronarit të tokës përmban të dhëna të plota, ç’ka nënkupton numër pasurie, zonë kadastrale, sipërfaqe, kufij, pozicion gjeografik për evidentimin e pasurisë, të cilat përputhen me të dhënat e pasqyruara në regjistrin kadastral.

Po ashtu, duhet që të dhënat në përmbajtje të aktit për njësitë të jenë të individualizuara sipas planimetrive, të miratuara me lejen e ndërtimit.

Kur gjatë shqyrtimit të kërkesës për regjistrim rezulton, se aktet noteriale të lidhura ndërmjet investitorit dhe pronarit të truallit apo porositësve kanë mangësi, bëhet njoftimi i tyre duke iu lënë 30 ditë afat për plotësimin e dosjes, shkruan SCAN tv.

“Nëse pas kalimit të afatit këto të meta nuk plotësohen, nga ASHK-ja refuzohet regjistrimi i aktit”, theksohet në dokument.

Regjistrimi refuzohet po ashtu edhe kur në kontratën e porosisë ka devijime nga planimetria.

“Kur në regjistrin kadastral, në kartelën e pasurisë “truall”, rezultojnë të regjistruara përpara hyrjes në fuqi të këtij udhëzimi akte noteriale ndërmjet pronarit të truallit dhe zhvilluesit të pronës, në cilësinë e investitorit, në të cilët nuk është individualizuar pasuria që do të përfitojë pronari i truallit,

ASHK-ja në momentin e paraqitjes për regjistrim në regjistrin e lejes të kontratave të sipërmarrjes/porosisë apo premtimshitjes ndërmjet investitorit me pronarin e truallit apo me të tretë, verifikon nëse të dhënat mbi njësitë në këto akte janë të individualizuara sipas planimetrive, që i bashkëlidhen lejes së ndërtimit.

Në rast mospërmbushjeje të këtij detyrimi, regjistrimi i tyre refuzohet.”, përcaktohet në udhëzim./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Aliu: Në vjeshtë nisin ndërtimet e objekteve banesore për banim social

Published

on

Ministri i Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, Liburn Aliu, ka thënë se gurthemeli për ndërtimin e katër objekteve banesore për banim social dhe të përballueshëm do të vihet në vjeshtë.

Pas miratimit të projektligjit për banim social dhe të përballueshëm, ministri Aliu ka thënë se deri tash kanë aplikuar 13 komuna për identifikimin e lokacionit për ndërtimin e objekteve banesore, ku në katër sosh do të hapet tenderi në shtator, kurse në nëntë komuna të tjera janë ende në fazën e dizajnimit të projektit.

Duke arsyetuar realizimin e këtij projekti në fundin e mandatit të qeverisë, Aliu ka theksuar se s’kanë mundur të hyjnë në fazën e realizimit të projektit pa pasur studime dhe fazë përgatitore.

Aliu ka theksuar se banesat për banim social do të mbeten në pronësi të shtetit dhe do të menaxhohen nga komunat, kurse te banimi i përballueshëm mund të aplikojnë çiftet e reja dhe punëtorët e administratës nga komunat përkatëse./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Pronat e sekuestruara të Radoiçiqit i kalojnë Policisë së Kosovës

Published

on

Me ndryshim-plotësimet e një udhëzimi administrativ, të miratuara të mërkurën nga Qeveria e Kosovës, pronat e sekuestruara të biznesmenit serb nga veriu i Kosovës, Millan Radoiçiq, do t’i jepen në shfrytëzim Ministrisë së Brendshme të Kosovës, përkatësisht Policisë së Kosovës.

Radoiçiqin, Kosova e kërkon si të dyshuar për organizimin e sulmit të armatosur në fshatin Banjskë të Zveçanit, shtatorin e kaluar.

Në këtë sulm mbeti i vrarë një polic i Kosovës, ndërsa në përleshjet e armatosura që pasuan, u vranë edhe tre sulmues serb.

Radoiçiq besohet se është i lirë në Serbi.

Gjatë një aksioni në prill, Agjencia për Administrimin e Pasurive të Sekuestruara ose të Konfiskuara e Kosovës sekuestroi dy prona të paluajtshme në Mitrovicën e Veriut, një restorant dhe një banesë, si dhe një vilë në komunën e Zubin Potokut – që të gjitha në pronësi të Radoiçiqit.

Duke folur në mbledhjen e Qeverisë të mërkurën, ministrja e Drejtësisë e Kosovës, Albulena Haxhiu, tha se këto prona, aktualisht, janë nën menaxhim të ministrisë që udhëheq ajo, përkatësisht Agjencisë për Administrimin e Pasurive të Sekuestruara ose të Konfiskuara të Kosovës.

Haxhiu tha se ndryshimet në udhëzimin administrativ janë të rëndësishme, sepse i eliminojnë procedurat e tejzgjatura për dhënien me qira të pasurive të sekuestruara dhe të konfiskuara, kur ato i kërkon një institucion publik ose organ shtetëror./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending