Connect with us

Infrastrukturë

Çmimet e drurit po rriten çdo ditë në Evropë për shkak të luftës në Ukrainë

Published

on

Arkitektët dhe projektuesit evropianë po luftojnë për të siguruar lëndët drusore për projektet e tyre pasi pushtimi rus i Ukrainës ka sjellë në ndalesë importet nga rajoni, duke kërcënuar stoqet dhe duke rritur çmimet në të gjithë kontinentin.

Studiot po raportojnë se kostot për kompensatë lisi dhe thupër janë dyfishuar në muajt e fundit, ndërsa të tjerat kanë parë që çmimi i drurit strukturor të rritet me rreth 20 për qind.

“Të gjithë janë vërtet të shqetësuar për zinxhirët e tyre të furnizimit,” tha Sean Sutcliffe, bashkëthemelues i prodhuesit britanik të mobiljeve Benchmark. “Ne kemi projekte ku tani do të më kushtonte më shumë blerja e drurit që po paguaj për të gjithë.”

Kompensata e thuprës “thjesht nuk është më e disponueshme”, tha Sutcliffe. Lisi i ngurtë do të ndjekë së shpejti shembullin, sipas Signe Bindslev Henriksen nga studio daneze e dizajnit Space Copenhagen.

“Është pothuajse si ari për momentin,” i tha ajo Dezeen. “Të gjithë po përdorin të gjithë stokun e tyre. Furnizuesit dhe prodhuesit mund të dorëzojnë tani, por brenda pak muajsh, gjithçka do të mbarojë.”

Meredith Bowles nga Mole Architects tha se mungesa ka prekur tashmë disa nga projektet e praktikës, me kontraktorët e kornizave të drurit që tërhiqen ose refuzojnë të caktojnë kostot materiale paraprakisht pasi “çmimet e drurit po rriten çdo ditë”.

Gjysma e importeve të drurit në BE vijnë nga Rusia, Bjellorusia dhe Ukraina

Pas pushtimit të Ukrainës nga Rusia, BE-ja dhe Britania e Madhe ndaluan importin e drurit nga Rusia si pjesë e një pakete në rritje të sanksioneve kundër produkteve, duke përfshirë çelikun dhe çimenton, të cilat tani po rriten me shpejtësi në çmim.

BE-ja i zbatoi këto sanksione edhe ndaj aleatit të Rusisë, Bjellorusisë.

Të marra së bashku, Rusia, Bjellorusia dhe Ukraina përbënin gati një të katërtën e tregtisë botërore të lëndës drusore dhe 53 për qind të importeve të drurit të BE-së në vitin 2021.

“Disa projekte as nuk po ndodhin sepse ne nuk jemi në gjendje të marrim materiale me çmimet që dikur mund të merrnim,” tha themeluesi i EBBA Architects Benni Allan.

“Kostoja e prodhimit të mobilierisë është dyfishuar në disa raste, që do të thotë se klientët duhet të tërhiqen nga ajo që donin të bënin ose thjesht të ndalonin. Të gjitha pjesët e procesit po bëhen më të shtrenjta.”

Por ky ndërprerje në fund të fundit mund të ketë një ndikim pozitiv, sipas themeluesit të Out of the Valley, Rupert McKelvie, ashtu si parashikuesit e parashikimit parashikuan se pandemia e koronavirusit mund të ndihmojë në nxitjen e modeleve më të qëndrueshme të konsumit.

“Këto lloj sfidash globale nxjerrin në pah natyrën e kufizuar të burimeve natyrore,” tha ai. “Bota thjesht nuk mund ta mbajë atë. Kështu që çdo ngadalësim i produktivitetit është ndoshta një gjë e mirë.”./Media Ndërtimi.

Infrastrukturë

Pompa e derivateve në Mramor përbënë rrezikshmëri të lartë për ambientin!

Published

on

Drejtoria e Inspekcionit – Komuna e Prishtinës, Florian Dushi bashkë me përfaqësues të Kompania Rajonale e Ujësjellësit “Prishtina” sh.a. vizituan objektin – pompën jofunksionale të derivateve në fshatin Mramor e cila përbënë rrezikshmëri të lartë për ambientin.

Përveç tjerash, në objektin në fjalë inspektorët e Komunës së Prishtinës kanë hasur edhe në rezervuarë për të cilët dyshohej se ka akoma mbetjet ë derivateve.

Pas inspektimit të drejtpërdrejtë të këtij lokacioni dhe të objektit, Drejtoria e Inspekcionit ka marrë masa mbrojtëse duke e ndaluar hyrjen e personave të paautorizuar në atë lokacion që përbënë rrezik të lartë deri në një vendim tjetër të organeve kompetente komunale./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

Aprovohet programi me vlerë prej 236.7 milionë dollarësh për sektorin e energjisë të Kosovës

Published

on

Bordi i drejtorëve të Korporatës së Sfidës së Mijëvjeçarit (MCC) kanë aprovuar Programin Kompakt të Kosovës me vlerë prej 236.7 milionë dollarësh – investimi më i madh në sektorin e energjisë të Kosovës, si dhe një gur themel që mundëson tranzicionin energjetik të Kosovës.

“Lajm i mrekullueshëm nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës! Jam falënderuese ndaj ekipeve të Shteteve të Bashkuara të Amerikës dhe të Kosovës, krenare me ekipin e Kosovës, si dhe e nderuar që kam udhëhequr këto negociata!”, deklaroi ministrja e Ekonomisë Artane Rizvanolli./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

KRU Prishtina “dallavere” me pagesat e pranuara nga konsumatorët

Published

on

Paraqitja e pasqyrave financiare, pasqyra e pozicionit financiar duhet të prezantoj pozicionin financiar në datën e raportimit, duke prezantuar gjendjen e aktiveve, detyrimit si dhe kapitalin neto, mbi bazën e të dhënave kontabël në po të njëjtën datë.

Kompania në regjistrat kontabël ka të regjistruar një shumë financiare prej 712,872€ e cila ishte krijuar si rezultat i pagesave të konsumatorëve të ndryshëm ndër vite.

Ne kemi vërejtur se kompania nuk ka dhëna të sakta lidhur me klientët/konsumatorët e tillë dhe si rrjedhojë kjo vlerë ishte regjistruar në zërin kontabël me përshkrimin “Pagesat e pa identifikuara dhe të jashtëzakonshme”.

Sipas zyrtarëve të kompanisë, kjo kishte ndodhur si pasojë e vështirësive në identifikimin e konsumatorëve me rastin e shkarkimit të pagesave nga llogaria bankare.

Sipas zyrtarëve përgjegjës, ky është një problem i bartur që nga fillimi i vitit 2003, kur ka filluar të mbahet në analitikë gjendja e konsumatorëve.

Mos identifikimi i klientëve të cilët kanë paguar në llogari të kompanisë, rritë rrezikun që obligimet e konsumatorëve ndaj kompanisë të mos jenë të sakta, dhe klientët të paguajnë më shumë apo më pak sesa është borxhi faktik.

Rekomandimi i Zyrës së Auditorit është që Bordi i Drejtorëve duhet të sigurojë, që janë marrë veprimet e duhura për të identifikuar konsumatorët, paratë e të cilëve janë grumbulluar në llogarinë “Pagesat e pa identifikuara dhe të jashtëzakonshme” dhe zbritjet e llogarive të arkëtueshme t’i alokohen secilit klientë/konsumatorë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending