Connect with us

Portret

“Çdo projekt është si një qytet i vogël për t’u ndërtuar”

Published

on

Qoftë një ndërtesë apartamentesh, shtëpi, vitrinë, ambiente të brendshme zyre ose restorant, arkitektura e Glenn Sestig zbulohet vazhdimisht në fragmente të rregullta të gjeometrisë së fortë dhe të vendosur monumentale që tenton të evokojë cilësi urbane.

Fasadat e tij të ashpra, kolonadat, uljet e shkallëve, madje edhe tavolinat e pritjes dhe ekranet e rafteve duken të jenë mjaft të rënda dhe të konsiderueshme të arkitektit belg.

Dhe, në fakt, çdo projekt, qoftë një butik i vogël apo galeri, fillon me një planifikim rigoroz – vendosen akset vizuale parësore dhe dytësore, vendoset rrjedha e qarkullimit dhe identifikohen ankorat kryesore përpara se arkitekti të kalojë në adresimin e materialeve të duhura, sipërfaqet dhe detajet. Çdo hapësirë ​​është së pari arkitekturë; programi dhe pamja e tij do të përshtaten në të.

Glenn Sestig lindi në vitin 1968 dhe u rrit në Ghent, Belgjikë, një qytet krenar për historinë dhe arkitekturën e tij që daton në mesjetë. Megjithatë, Genti nuk është një qytet muze; është një qytet bashkëkohor i gjallë i mbushur me struktura të habitshme moderne, duke afirmuar traditën e tij artistike të vazhdueshme.

Pra, nuk është çudi që Sestig do të ishte i prirur të studionte temën që merr kaq shumë vlerësim këtu. Ai fitoi diplomën e tij të arkitekturës nga Instituti Henry Van de Velde i Historisë së Artit dhe Arkeologjisë në Antwerp në 1993 dhe mori komisionin e tij fillestar ndërsa punonte në Vincent Van Duysen, tani firma e famshme e arkitekturës, brendshme dhe dizajnit në Antwerp.

Që nga fillimi, Sestig ka punuar me artistin e tij të jetës dhe të biznesit, Bernard Tournemenne, i cili është i përkushtuar kryesisht në zhvillimin e paletave atmosferike të teksturave, ngjyrave dhe toneve dhe është drejtor kreativ në Glenn Sestig Architects. Firma u themelua zyrtarisht në 1999 me fokus në ambientet e brendshme të shitjes me pakicë, të cilat tani mund të gjenden në të gjithë Evropën dhe gjithnjë e më shumë në pjesë të tjera të botës. Përveç projektimit të butikëve, ekspozitave dhe galerive, puna e tij u zgjerua në shtëpi, ndërtesa të vogla bashkëpronësie dhe projekte rinovimi.

Pra, shumë nga ambientet e brendshme dhe ekspozitat e Sestigut janë kthyer në abstraksione arkitekturore; ato janë bërë një karakteristikë kryesore e veprës së arkitektit. Pavarësisht nga shkalla apo programi, arkitektura e Sestig është gjithmonë e fshehur brenda.

Çdo projekt është një aventurë nga brenda jashtë. Çdo vend është kthyer në një qytet të vogël, duke e zhvendosur fokusin tonë nga subjekti i ekranit në kontekstin e tij dhe prapa, duke nxitur dhe transformuar imagjinatën tonë dhe duke rritur në mënyrë efektive pritshmëritë tona./Media Ndërtimi.

 

Portret

Kaltrina Begzati, inxhinierja që projekton prodhimin e trenave në Zvicër

Published

on

Kaltrina Begzati është një inxhiniere e re që udhëheq projekte në firmën e njohur zvicerane të prodhimit të trenave Stadlerrail. Ajo është rritur e shkolluar në Gjermani, por ëndrrën e saj po e jeton në Zvicër.

Kaltrina është mbase inxhinieria e vetme shqiptare në këtë fushë në Zvicër, ku bashkë me inxhinierin tjetër shqiptar, Kushtrim Ajvazi janë pjesë e një stafi të madh inxhinierësh e projektuesish të prodhimit të trenave në firmën e njohur Stadrail në St. Margrethen.

Familja e Kaltrinës ka jetuar një kohë në një shtëpi refugjatësh, aty ku Kaltrina ka kujtimet e para të fëmijërisë së saj në Gjermani.

“Unë u rrita si një fëmijë refugjat në një shtëpi për azilkërkuesit në Gjermani. Prindërit e mi kanë qenë gjithmonë model i shkëlqyer për sa i përket jetës. Ata më treguan se me angazhim të madh në jetë mund të arrish gjithçka. E dija qysh herët që doja të studioja inxhinieri mekanike për t’u bërë inxhiniere”. Në aspektin profesional ajo është adaptuar shpejt dhe ka fituar terren në Zvicër përmes pozitës në përpunimin e porosive teknike në industrinë hekurudhore në firmën Stadler. Kaltrina ka studiuar në qytetin e Konstancës drejtimin e inxhinierise dhe është fituese e çmimit “Zonta Women Business”

“Si inxhinier projekti unë shoqëroj projektin përkatës (SBB) nga faza e konceptit deri në prodhimin e automjeteve duke përfshirë sigurimin e cilësisë deri në testet e tipit dhe miratimin”, tregon ajo për albinfo.ch për punën që bën si inxhiniere.

“Kapërcimi i problemeve nga fusha të ndryshme është pjesë e rutinës së përditshme në këtë punë, që do të thotë se aftësitë e mia komunikuese dhe aftësia për të gjetur zgjidhje në fazën e konceptit, prodhimit, testimi dhe miratimi janë vendimtare për të zhvilluar deri në fund një projekt”.

Stadler është i vetmi prodhues i trenave në Zvicër. Përveç Stadler në treg ka edhe kompani të tjera të jashtme nga ky sektor, si Bombadier, Siemens etj./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Portret

Parcelat milionëshe të Isa Mustafës, ish-kryeministri nuk e paguan tatimin në pronë!

Published

on

Isa Mustafa nuk ka mbajtur pozitë të lartë shtetërore nga viti 2017, kur ka përfunduar mandatin e tij si kryeministër i Kosovës. Por, pasuria e tij prej asaj kohe është rritur dukshëm.

Në vitin 2017 ish-kryeministri Mustafa kishte deklaruar pasuri të paluajtshme në vlerë prej 503 mijë euro, përfshirë këtu një shtëpi dhe një parcelë toke, shkruan FrontOnline.

Njërën parcelë me sipërfaqe prej 5734 metra katror Mustafa e ka në bashkëpronësi, përkatësisht gjysmën e kësaj sipërfaqe.

Edhe një parcelë tjetër figuron në bashkëpronësi të Mustafës me sipërfaqe prej 8719 metra katror, ku vetëm hisja e ish-kryeministrit ka vlerë financiare prej më shumë se 1.3 milionë euro.

Vlerë edhe më të madhe financiare ka parcela tjetër që e ka në bashkëpronësi Mustafa, përkatësisht 9772 metra katror, ku vetëm pjesa e tij është vlerësuar nga tatimi në pronë mbi 1.46 milionë euro.

Ndërsa te parcela tjetër me sipërfaqe prej 894 metra katror, e cila potencohet se është për shtëpi familjare, hisja e Mustafës ka vlerë rreth 30 mijë euro.

Ish-kryeministri milioner që nuk e paguan tatimin në pronë

Me gjithë pasurinë e patundshme në vlerë prej rreth 3 milionë euro, në pjesë të së cilës e ka në bashkëpronësi, ish-kryeministri Mustafa rezulton njëkohësisht të ketë borxhe tatimore ndaj shtetit.

Sipas një fature të tatimit në pronë, e cila e mbanë datën 18.01.2022, të cilën e ka siguruar Instituti për Hulumtime “Front”, borxhi i tij i parashikuar deri në fund të këtij viti kalon shumën prej 5000 euro, derisa borxhi i tatimit në pronë për vitin e kaluar është rreth 2500 euro.

I kontaktuar për këtë çështje nga Instituti “Front”, Isa Mustafa ka thënë se nuk i ka ato dokumentet e tatimit në pronë dhe se nuk e di për çfarë bëhet fjalë.

“Nuk i kam marrë akoma dokumentet e tatimit në pronë dhe nuk e di cilave dokumente iu referoheni. Pasi t’i marr, ju njoftoj”, ishte përgjigja e tij në lidhje me interesimin e Institutit.

Përndryshe, në formularin e deklarimit të pasurisë për vitin 2017 Isa Mustafa ka deklaruar një shtëpi si trashëgimi në vlerë prej 138 mijë euro dhe 2.41 hektarë tokë poashtu trashëgimi në vlerë prej 365 mijë euro./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Portret

Ilirjana Bozo, arkitektja dhe urbanistja që i dha vlera Tiranës

Published

on

Ilirjana Bozo u diplomua për Urbanistikë në Universitetin Politeknik të Tiranës në vitin 1991.

Karriera e saj si urbaniste filloi në Bashkinë e Tiranës në fund të viteve 1993-2001, duke mbajtur një pozicion si Urbaniste. Nga viti 2001-2007 ka punuar si arkitekte në disa kompani private.

Nga viti 2007 – në vazhdim – Drejtoreshë Teknike dhe bashkëthemeluese e firmës konsulente STUDIO REBUS në inxhinieri urbanistik, arkitekturë dhe infrastrukturë.

Detyra e saj e detajuar është menaxhere e aktiviteteve të projektit për të siguruar që aktivitetet janë duke vazhduar sipas detyrimeve të kontratës; Drejton aktivitetet e ekipit të planifikimit urban për rishikimin e projektit dhe paraqet sugjerimet për përmirësim (nëse ka) tek Autoriteti Kontraktor; Merr pjesë në procesin e projektimit të arkitekturës si anëtare e ekipit.

“Vendosa të bëhem arkitekte për shkak të profesionit të nënës sime.”, thotë arkitektja Bozo. “Dua t’i referohem arkitektit të famshëm Le Corbusier “Arkitektura është një lojë e mahnitshme midis dritës dhe volumeve…”, shtoi ajo./

“Muzeu i Bankës së Shqipërisë është një nga projektet që më përfaqëson më së miri. Koncepti i muzeut përqendrohet te paraja, jo vetëm si transaksion fizik, roli që ajo ka luajtur në periudha të ndryshme të zhvillimit ekonomik të vendit, por edhe në mënyrën se si zhvillohet fizikisht ky aset me vlerë, nisur nga forma e çuditshme që kishte  në periudhën e lashtë deri në paraqitjen  më të sofistikuar në fazat e ardhshme social-ekonomike deri në transaksionet digjitale që janë të zakonshme në ditët e sotme.”, tha arkitektja Boso Pwr Pikark.com./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending