Connect with us

Infrastrukturë

Banesat në Kosovë shiten me koston më të lirë në rajon!

Published

on

Rritja e çmimeve për metër katror të banesave në Prishtinë po vazhdon në bazë të kërkesës por edhe të zhvillimeve infrastrukturore të zonave, deklaroi njohësi i tregut të patundshmërive, Petrit Kastrati.

Duke treguar për diversitetin e çmimeve të banesave në bazë të lagjeve, ai tha se aktualisht një metër katror i një banese e ndërtuar te Rruga B, çmimi arrin në 1400 euro.

“Nëse një pronë (banesë) në këtë rrugë shumë vite më parë është blerë për 850 euro, tashmë ajo ka ngritje prej 1200-1400 euro për metër katror. Çmimet nëpër lagjet e kryeqytetit rriten ku fillon një zhvillim të asaj zone ku është ndërtuar. Banesat tek Rruga A, aktualisht kanë çmim të ulët krahasuar me ato tek Rruga B. Pastaj, Në lagjen Emshir, banesat variojnë deri në 1000 euro për metër katror. Te ‘Muhaxherët’, çmimi për metër katror i një banese shkon deri deri në 1200 euro.”, tha Kastrati në magazinën televizive “Ju flet Prishtina”, duke shtuar se banesat e ndërtuar në ‘Mati 1’, ‘Aktash’ dhe te ‘Muhaxherët’ janë më të kërkuarat në treg për blerje.

Faton Hoxha, kryetar i shoqatës së ndërtimtarëve në Kosovë, mendon se çmimi i banesave që shitet për metër katrorë jo vetëm në Prishtinë, por edhe qytete tjera, është i lirë.

“Nëse krahasohemi me rajonin, kostoja e tokës që paguhet për të ndërtuar në Kosovë është gati dyfishi i shteteve përreth. Shumicën e materialeve në i importojmë dhe nga kjo në treg rezulton se kemi çmimin më të lirë në rajon për metër katror.  Nëse tek ne tashmë një banesë ka shifrën për metër katror prej 1200 euro, në Shkup një çmim i tillë i apartamenteve ka kushtuar në vitin 2019, kurse në Tiranë, aktualisht një metër katror i apartamenti shkon deri në 4000 mijë euro. Një anomali e tregut te ne është që banesat e ndërtuar vite më parë shitën më shtrenjtë sesa banesat e reja.”, deklaroi kryetari i shoqatës së ndërtimtarëve Faton Hoxha./Media Ndërtimi.

Infrastrukturë

Turbulenca të vazhdueshme në tregun e shitjes së pajisjeve të ndërtimit

Published

on

Duke përjashtuar Kinën, shitjet e pajisjeve do të kenë një ulje të butë dhe do të bien vetëm 5% këtë vit, dhe ky parashikim mbetet i pandryshuar nga fillimi i vitit.

Pas dy vitesh shitjesh anormalisht të larta në 2020 dhe 2021 falë shpenzimeve stimuluese, tregu kinez ra në vitin 2022 me një rënie prej 39%. Kjo nuk ishte vetëm për shkak të mbarimit të parave të stimulit, por ndikimi u ndërlikua nga turbulencat në sektorin kinez të pasurive të paluajtshme së bashku me vështirësitë e vendit për t’u përballur me COVID.

E vetmja pikë e ndritshme në Kinë gjatë një ose dy viteve të fundit ka qenë miniera, e cila ka investuar në kamionë hale dhe ekskavatorë të mëdhenj për të përfituar nga çmimet e larta globale të mallrave.

Përtej Kinës

Diku tjetër në botë, industria e pajisjeve të ndërtimit duket mjaft mirë këtë vit. Shumica e tregjeve po qetësohen nga nivelet më të larta të vitit të kaluar, por rëniet duken të vogla dhe vëllimet janë ende shumë të mira në terma historikë.

Ka gjithashtu një pjesë të vogël të tregjeve që pritet të rriten këtë vit, më i rëndësishmi në terma vëllimi është India.

Duke parë pak më tej, ka më shumë pasiguri rreth perspektivave për vitin 2024. OEM-të raportojnë se marrja e porosive të tyre po bie dhe kjo mund të nënkuptojë një rënie të mëtejshme më të keqe se sa pritej në shitjet globale vitin e ardhshëm.

Parashikimi aktual i kërkimit jashtë autostradës është për një rënie prej 7% në përgjithësi në 2024. Nëse ka ndonjë rishikim për këtë, ato ka të ngjarë të jenë në rënie, jo lart./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Kjo shtëpi është 4 vjet më e vjetër se sa vetë Zvicra si shtet

Published

on

Kjo shtëpi është 4 vjet më e vjetër se sa vetë Zvicra, e cila është themeluar në vitin 1291

Shtëpia e Betlehemit në Schwyz është ndërtuar në vitin 1287, e cila jo vetëm që e bën një ndër shtëpitë më të vjetra të banimit në Evropë, por edhe 4 vjet më të vjetër se vetë Zvicra, e cila është themeluar në vitin 1291, përcjell albinfo.ch.

Pjesa e jashtme përfshin panele prej druri të errët, me çati të pjerrëta. Shtëpia ka një sërë hyrjesh. Ambientet e brendshme janë një pamje e vërtetë e mrekullueshme që mund të shihet pasi tavani është i gdhendur nga druri si dhe ka disa relikte prej druri./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Përfundon me sukses matja e rrugëve të reja në teren, Sistemi i Adresave në Kosovë drejt kompletimit

Published

on

Në kuadër të projektit REGIP të Bankës Botërore, Agjencia Kadastrale e Kosovës ka paraparë edhe komponentin për kompletimin e Sistemit të Adresave në Republikën e Kosovës.

Në kuadër të këtij komponenti janë paraparë disa aktivitetet si: Matja e rrugëve të reja në teren, mbledhja dhe përditësimi i të dhënave të adresave, prodhimi dhe instalimi i tabelave të emrave të rrugëve dhe numrave të adresave për komunat e ku mungojnë, ndërlidhja e qytetarëve me Adresa zyrtare dhe zhvillimi i aplikacionit ARIS mobile.

Aktiviteti për matjen e rrugëve të reja në teren ka përfunduar me sukses.

Ky aktivitet ka filluar në maj dhe ka përfunduar në gusht të vitit 2023.

Ky aktivitet ka pasur për qëllim matjen e rrugëve të reja të cilat kanë qenë të skicuara paraprakisht nga ana e komunave dhe më pastaj përmes GPS është bërë matja e rrugëve.

Gjatësia e rrugëve të skicuara nga komunat ka qenë rreth 635.628 metra, kurse rrugë të matura në fund të projektit ishin rreth 7.977.165 metra.

Ky aktivitet ka qenë shumë i rëndësishëm për faktin që komunave iu është dhënë mundësia që të dhënat e adresave të jenë sa më të përditësuara.

Përditësimi i të dhënave të adresave është shumë i rëndësishëm për faktin që Sistemi paraqet një gjendje më reale për numrin e tabelave të emrave të rrugëve dhe numrave të adresave që kanë nevojë për prodhim dhe instalim, e më pastaj është i rëndësishëm edhe për pajisjen e qytetarëve me adresë zyrtare./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending