Connect with us

Aktuale

Avokati i Popullit dëgjoi ankesat e qytetarëve nga Leposaviqi që po kundërshtojnë shpronësimin e tokave

Published

on

Tri ankesa nga një grup banorësh nga fshati Dren i Komunës së Leposaviqit e kanë dërguar Avokatin e Popullit, Naim Qelaj pikërisht në këtë zonë.

Arsyeja ishte, shpronësimet të disa parcelave në disa lokacione të ndryshme në veri të Mitrovicës, për të cilat pati protesta nga ana e banorëve që  jetojnë në atë zonë.

Këto parcela disa banorë pretendojnë se janë në emër të tyre ndërsa sipas tyre Qeveria e Kosovës pa asnjë paralajmërim shpronësoi ato për të ndërtuar stacionin policor në fshatin Dren të Leposaviqit.

Më 16 janar, Qeveria e Kosovës miratoi vendimin për shpalljen me interes të veçantë publike të pronave të paluajtshme duke i konsideruar ato si zona me interes publik, raporton Kallxo.com.

Këto zona kadastrale gjenden në fshatrat Dren e Leshak në Komunën e Leposaviqit.

Para se të hynte në ndërtesën e Komunës së Leposaviqit, aty ku do të niste një takim me banorët e Leposaviqit dhe atyre që ishin prekur nga vendimi i 16 janarit të Qeverisë së Kosovës për shpronësime, Avokati i Popullit, Naim Qelaj para mediave tha se ishte në atë zonë pas disa ankesave që kishin shkuar në zyrën që ai drejton.

Qelaj me vete kishte edhe një pjesë të zyrës së tij, edhe zëvendësen e zyrës së Avokatit të Popullit, Maria Raduleviq.

“Këto ditëve të fundit kemi pranuar disa ankesa prej grupeve të qytetarëve dhe kemi fillu hetime në bazë të pretendimeve që kanë ngritur qytetarët kështu që e kam pa të rrugës me ardh me i taku qytetarët që janë ankuar. Interesi im është me i njoftu për situatën për të drejtat e njeriut në respektimin e tyre sidomos pas ngjarjeve të fundit”- tha Qelaj para se të hynte në ndërtesën e komunës.

Në fillim të takimit, Qelaj nisi të tregoj se pse ishte mes banorëve e qytetarëve të Leposaviqit.

Në këtë takim morën pjesë disa qytetarë por edhe për këtë çështje pati kritika pasi u tha nga banorët se nuk pati thirrje publike për një takim të tillë.

Ai përmendi se zyra të cilën drejton ka pranuar tri ankesa në lidhje me procesin e shpronësimit të pronave private në Leposaviq.

Më 16 janar Qeveria e Kosovës miratoi vendimin për shpronësimin e disa zonave kadastrale në fshatrat Dren e Leshak në Komunën e Leposaviqit.

Shpronësimet u bën nën pretendimet për ndërtime me interes publik. Menjëherë pas këtij vendimi nisën edhe disa protesta nga banorët e fshatit Dren.

Ata për disa ditë më radhë protestuan pasi në tokat e tyre që u shpronësuan nisi ndërtimi i stacionit policor. Kërkesa e banorëve ishte që ta tërheqin vendimin për shpronësimin e tokave./Media Ndërtimi.

Aktuale

Rritet çmimi i faturës së mbeturinave nga 4.70 euro në 6.20 euro

Published

on

Çmimi i faturave të mbeturinave do të rritet nga 4.70 euro në 6 euro e 20 cent. Kjo pasi Kuvendi Komunal i Prishtinës votoi rregulloren e re.

Kryeshefi i kompanisë Pastrimi, Petrit Reçica tha për Radio Kosovën se kjo nuk është ndonjë rritje e madhe pasi që kompania ka shpenzime të mëdha. Ndërkohë që Radio Kosova merr vesh se faturat do të rriten nga janari  2024.

Kuvendi Komunal i Prishtinës ka miratuar të enjten rregulloren e re për menaxhimin e mbeturinave, e cila parasheh ndryshime në fatura të mbeturinave. Kryeshefi i ndërmarrjes “Pastrimi”, Petrit Rreçica, tha për Radio Kosovën se në rregulloren e re përfshihet edhe rritja e çmimit të faturave nga 4.70 cent në 6.20 cent.

“Në mesin e ndryshimeve në rregullore të re përfshihet edhe ndryshimi i çmimit të tarifës për shërbime të qytetarëve. Nuk është ndonjë rritje e madhe nga 4.70 euro është diku 6.20 cent”, tha ai.

Reçica, tha se si kompani e kanë mirëpritur këtë rritje për shkak të shpenzimeve jashtëzakonisht të mëdha, siç thotë ai të kompanisë. Ai shtoi se këto çmime do të ndikojnë në sigurim të makinave të reja dhe shërbime sa më cilësore për qytetarët.

“Kemi shpenzime jashtëzakonisht të mëdha duke përfshirë derivatet, pjesëve, mirëmbajtjes së kamionëve dhe duke shtuar faktin se ka ndryshime edhe të çmimeve kanë prekur edhe operimin tonë çdo ditë. Ne si kompani kemi shpenzime jashtëzakonisht të mëdha edhe në deponi, ku ne kemi një vendim të qeverisë i cili rritë me automatizëm çdo 1 janar të vitit për një euro në ton. Prandaj kjo rritje e faturave do të ndikojë sadopak që si kompani të arrijmë të sigurojmë makineri të reja dhe të ofrojmë shërbim sa më cilësor edhe për qytetarët”, shtoi ai.

Reçica, nuk bëri të ditur se prej cilës datë do të zbatohet rritja, mirëpo Radio Kosova merr vesh se kjo do të ndodhë në janar 2024./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Tregu i Fundvitit në Prishtinë, bizneset do të përzgjidhen me short

Published

on

Komuna e Prishtinës ka thënë se për arsye të numrit të lartë të bizneseve të cilat i kanë përmbushur kriteret e thirrjes publike për Tregun e Fundvitit dhe numrit të kufizuar të shtëpizave, është vendosur që përzgjedhja të bëhet përmes procedurës së shortit.

Ata kanë ftuar të gjitha bizneset të cilat i kanë plotësuar kriteret dhe emrat i gjejnë në listën që sot në ora 10:00 në sallën e Kuvendit Komunal të jenë të pranishëm në zhvillimin e procedurës së përzgjedhjes me short.

Tutje është thënë se bizneset të cilat nuk i kanë përmbushur kriteret, rrjedhimisht nuk janë ftuar në procesin e shortit, kanë të drejtë ankese tri ditë.

Ankesa u tha se duhet të drejtohet në Komisionin për Ankesa dhe Parashtresa./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Targat KM gati po zhduken nga veriu i Kosovës

Published

on

Targat me shkurtesën KM (Mitrovicë e Kosovës) dikur përbënin shumicën e targave të automjeteve që qarkullonin në veriun e Kosovës të banuar me shumicë serbe. Mirëpo, vetëm gjatë javëve të fundit, mijëra serbë të Kosovës i kanë konvertuar ato në targa RKS, nën frikën se do t’iu ndalohet qarkullimi.

https://www.evropaelire.org/a/veriu-pa-targat-km-/32708694.html

Continue Reading

Trending