Connect with us

Infrastrukturë

Autostrada e parë në shkretëtirë në Kinë arrin lëshim zero të karbonit

Published

on

Autostrada në shkretëtirë e Tarimit, e cila përshkon shkretëtirën Taklimakan në Rajonin Autonom të Xinjiang-Ujgurit, ka arritur lëshim zero të karbonit, falë një projekti transformimi të përfunduar në fillim të këtij muaji për sistemin e ujitjes përgjatë brezit të saj mbrojtës.

Pas projektit të transformimit, shkurret përgjatë autostradës tani ujiten me ndihmën e pompave me energji diellore e jo të pompave me naftë.

Projekti vlerësohet se do të ulë konsumin e naftës me rreth 1 000 tonë dhe lëshimin e dioksidit të karbonit me 3 410 tonë në vit, sipas degës së fushës naftëmbajtëse të Tarimit të kompanisë “PetroChina”, e cila është përgjegjëse për projektin.

Autostrada në shkretëtirë e Tarimit u përurua në vitin 1995. Kjo autostradë, që kalon nëpër shkretëtirën më të madhe të Kinës, e ka zvogëluar largësinë nga kryeqendra e Xinjiang-ut Urumqi për në Hotan me 500 km, raporton albanian.cri.cn.

Megjithatë, ndërtimi dhe mirëmbajtja e një autostrade në Taklimakan, shkretëtira e dytë më e madhe në botë me rërë të lëvizshme, nuk ishte një detyrë e lehtë. Në vitin 2005, një brez 436 km i gjatë u vendos në të dy anët e autostradës për ta mbrojtur atë nga rëra dhe u ndërtuan 109 stacione pusesh për ujitje.

Tetëdhjetë e gjashtë nga stacionet e puseve furnizoheshin me naftë. Ato gjithashtu nuk ishin në gjendje të siguronin energji të vazhdueshme.

Në janar të këtij viti, dega e fushës naftëmbajtëse të Tarimit e kompanisë “PetroChina” nisi projektin e transformimit, duke ndryshuar të gjithë gjeneratorët e energjisë me naftë në gjeneratorë me energji fotovoltaike.

Përveç pakësimit të konsumit të naftës dhe të lëshimit të CO2-shit me ndihmën e projektit, sasia e CO2-shit “të kapur” nga brezi mbrojtës mund të arrijë mbi 20 000 tonë në vit, duke ndihmuar në asnjanësimin e CO2-shit të lëshuar nga automjetet që kalojnë, dhe duke e bërë këtë një autostradë me lëshim zero karboni, sipas degës së kompanisë “PetroChina”.

Gjeneratorët me energji diellore kanë gjithashtu pajisje për kursimin e energjisë, të cilat sigurojnë një furnizim të qëndrueshëm me energji elektrike.

Autostrada me lëshim zero karboni është vetëm një shembull tjetër i përpjekjeve të Kinës për të arritur kulmin e karbonit deri në vitin 2030 dhe asnjanësimin e karbonit brenda vitit 2060.

Me burimet e veta të pasura të energjive të reja, si energjia e erës dhe ajo e diellit, Xinjiang-u është një bazë kombëtare e energjisë së pastër në shkallë të gjerë.

Që nga ndërtimi i saj, autostrada në shkretëtirë e Tarimit ka lehtësuar transportin dhe ka rritur nivelin e jetesës së banorëve vendas. Ajo është një dëshmi e përkushtimit të Kinës për të përmbushur objektivat e saj për karbonin./Media Ndërtimi.

Infrastrukturë

Vonesa në kryerjen e punëve dhe pa pranimi teknik projektit “Bashkimi i qytetit të Ferizajt”

Published

on

Zyra Kombëtare e Auditimit (ZKA) ka publikuar raportin e auditimit të performancës “Menaxhimi i projektit: Bashkimi i qytetit të Ferizajt”.

Objektivë e këtij auditimi ishte të vlerësohej nëse Komuna e Ferizajt ishte efikase në planifikim dhe menaxhim si edhe nëse janë arritur objektivat e këtij projekti.

Zyra Kombëtare e Auditimit ka audituar projektin që nga zanafilla e tij në dhjetor të vitit 2017 e deri në prill të vitit 2022, përfshirë planifikimin, procedurat e prokurimit, menaxhimin dhe arritjen e objektivave të projekti.

Subjekt i këtij auditimi janë Komuna e Ferizajt dhe departamenti i Financave në Ministrinë e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, i cili është përfshirë në fushëveprim sa i përket çështjes së pagesave të kryera në emër të projektit.

Auditimi ka konstatuar se Komuna e Ferizajt nuk ishte efikase në planifikimin dhe menaxhimin e projektit “Bashkimi i qytetit” sepse kishte marrë më shumë kohë dhe kishte kushtuar më shumë se që ishte paraparë.

Auditimi ka nxjerrë në pah, se si pasojë e planifikimit jo të mirë të projektit, komuna kishte kontraktuar shumë punë të cilat nuk ishin parashikuar në fillim dhe për pasojë kishte kosto shtesë, menaxhim jo efektiv të kontratave, kishte vonesë në kryerjen e punëve dhe ende nuk është bërë pranimi teknik i projektit.

Po ashtu, komuna nuk ka bërë vlerësim lidhur me nivelin e arritjes së objektivave të ndërtimit të projektit, që do të thotë se nuk ka informacion se çfarë vlere i ka shtuar investimi jetës së qytetarëve të komunës.

Komuna nuk e kishte përfshirë projektin në dokumentet strategjike duke e zbehur kështu transparencën ndaj qytetarëve. Nuk ishin buxhetuar mjete të mjaftueshme për realizimin e projektit dhe si pasojë projekti nuk ka arritur të realizohet me kohë.

Komuna nuk kishte marrë të gjitha masat për të siguruar parakushte për ndërtim të papenguar të projektit. Përveç kësaj, kishte kontraktuar shërbime apo punë me çmim shumë më të lartë se vlera e parashikuar e kontratave duke e kufizuar konkurrencën mes operatorëve ekonomik. Kemi gjetur edhe se Komuna i kishte paguar operatorit ekonomik punë të cilat ende nuk janë përfunduar dhe në anën tjetër operatori ekonomik ka përfunduar punë për të cilat ende nuk është paguar.

Komuna nuk ka njohuri se a i ka arritur objektivat e projektit sepse nuk ka hartuar një metodë për të matur ndikimin që do të ketë projekti në përmirësimin e jetës së qytetarëve.

Auditorja e Përgjithshme, Vlora Spanca,  lidhur me këtë auditim ka shprehur shqetësimin lidhur me mungesën e kontrolleve në fazën e planifikimit, tenderimit dhe menaxhimit të projektit dhe ka deklaruar se është më se  e nevojshme që fondet publike të shpenzohen me përgjegjshmëri të plotë. Planifikimi i dobët dhe menaxhimi jo efektiv i kontratave publike që ndërlidhen me projektin “Bashkimi i qytetit” i ka kushtuar buxhetit të Kosovës shpenzime shtesë, dhe, edhe pas katër viteve projekti nuk ka përfunduar. Projektet e tilla me interes publik dhe me kosto të lartë financiare, duhet t’i nënshtrohen një diskutimi gjithëpërfshirës dhe me kohë me qytetarët dhe duhet të ketë objektiva të qarta dhe të matshme për realizmin e tyre.

Me qëllim të përmirësimit të procesit të menaxhimit të projekteve të tilla ndërtimore kemi dhënë dy rekomandime për Ministrinë e Mjedisit Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës dhe 11 rekomandime për Komunën e Ferizajt.

Continue Reading

Infrastrukturë

Ndahen 50 milionë euro për 300 kompani ndërtimi në Shqipëri

Published

on

Akti normativ i qeverisë që kompenson çmimet e materialeve të ndërtimit ka shkaktuar debate mes mazhorancës dhe opozitës në parlament.

Ministrja e financave, Delina Ibrahimaj bëri me dije se nga ky akt do të përfitojnë 300 kompani dhe se vlera që do i kushtojë buxhetit të shtetit kapë shifrën e 6 miliardë lekëve.

“Rritja ndjeshme e çmimeve në treg për materialet e ndërtimit ka ngadalësuar një pjesë të madhe të kontratave publike pasi ecuria e mëtejshme e tyre do të shkaktonte humbje të parikuperueshme për kompanitë e tyre deri në falimentimin e tyre. Kjo situatë do të detyronte ndërprerjen e punimeve si pasojë do të kishim ngadalësim të përfundimit të objekteve që janë të parashikuara këtë vit në buxhet”, u shpreh ministrja e Ekonomisë, Delina Ibrahimaj.

Deputetja demokrate, Grida Duma akuzoi qeverinë se po favorizon disa kompani.

Kritikat nuk ishin vetëm nga opozita, por edhe nga vetë brenda grupit parlamentar socialist. Erion Braçe tha se nisma e qeverise është e duhura por ka nevojë për më shumë transparencë

“Ndërkohë ky akt ka një boshllëk shumë të madh, të thellë që rrezaton mënyrën sesi kapitalistët tanë por edhe ne në ndonjë rast mendojmë. Do paguajmë më shtrenjtë hekurin, çimenton, bitumin, tubat, telat madje edhe me çmimet qe janë drejtpërdrejtë abuzim i një grushti tregtarësh në tregjet tona të përqendruara”, u shpreh Erion Braçe.

Qeveria do te kompensoje ndërtuesit e kontratave publike nga 5-30% për çmimin e rritur të materialeve të ndërtimit./Media Ndërtimi.

 

Continue Reading

Infrastrukturë

Tre çerdhe të reja pritet të ndërtohen në Prishtinë

Published

on

Në mbledhjen e pestë të Kuvendit të Kryeqytetit, është diskutuar në lidhje me propozimi vendimin për caktimin e lokacioni ku do të ndërtohen tre çerdhe të reja.

Në këtë mbledhje është diskutuar për:

Propozimvendimi për caktimin e lokacionit për ndërtimin e institucionit parashkollor në lagjen “Kolovicë e re” në Prishtinë;

Propozimvendimi për caktimin e lokacionit për ndërtimin e institucionit parashkollor në lagjen “Mati 1” në Prishtinë;

Propozimvendimi për caktimin e lokacionit për ndërtimin e institucionit parashkollor në lagjen “Kolovicë e vjetër” në Prishtinë.

Gjatë kësaj mbledhje është diskutuar edhe për:

Propozimvendimi për dhënien e pronës së paluajtshme të Komunës së Prishtinës në shfrytëzim Operator Sistemi, Transmisioni dhe Tregu “KOSTT” sh.a;

Propozimvendimi për caktimin e lokacionit për ndërtimin e një memoriali dhe çezmeje në lagjen e “Muhaxherëve”./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending