Connect with us

Aktuale

Asociacioni i Arkitektëve të Kosovës, përkrah plotësisht themelimin e Zyrës së Arkitektit të Kryeqytetit

Published

on

Asociacioni i Arkitektëve të Kosovës, në vazhdën e aktiviteteve të rregullta, bën përcjelljen, monitorimin, analizimin dhe propozimet konkrete të aktiviteteve, ngjarjeve, vendimeve dhe planfikimeve praktike, programore e profesionale, që lidhen me profesionin sublim të Arkitektit,  në mbarë territorin e Kosovës, me theks të veçantë kryeqytetin – Prishtinën.

Meqë një prej temave më me interes, peshë e ndikim të drejtpërdrejtë në përmirësimin e kualitetit të jetesës së Qytetarevë të komunës së Prishtines, dhe jo vetëm – është procesi I themelimit të Zyrës së arkitektit të Kryeqytetit, a-a-k ka sjell në fokus të saj këtë temë.

AAK është organizatë profesionale që ka nën ombrellën e saj profesionistët më të mirë të të gjitha fushave që ndërlidhen me arkitekturë, planifikim urban, trashëgimi kulturore, arkitekturë të qëndrueshme dhe fusha të tjera relevante. Duke u bazuar në planin dhe informacionet e shpalosura në mbledhjen e datës 26.07.2022 e ftuar nga Komuna e Prishtinës – gjegjësisht kryetari Përparim Rama, ku u prezentua vizioni I shërbimit të Arkitektit të Kryeqytetit, por edhe dokumenteve të tjera publike në dispozicion, ka vlerësuar unanimisht, se është imperativ themelimi I Shërbimit/Zyres së Arkitektit të Qytetit të Prishtinës.

Ky hap, ndikon drejtpërsëdrejti në përmirësimin e kualitetit të jetës së qytetarëve të Komunës së Prishtinës, në identifikimin, adresimin dhe zgjidhjen e problematikave kyçe të Kryeqytetit, në fushën e arkitekturës, urbanizmit, infrastrukturës, rrjetit rrugor, komunikacionit etj. Po ashtu, kjo zyrë, do të ndikoj edhe në rritjen, avansimimin dhe tërheqjen e turizmit në zonën urbane e rurale të Komunës së Prishtinës, ruajtjen e ambientit përmes hartimit të rregullativave e normave për projektim të qëndrueshëm, rritjen e efikasitetit, kualitetit, profesionalizmit të lëshimit të lejeve ndërtimore, përmes digjitalizimit të procesit, automatizimit dhe hartimit të projekteve në BIM. Impakt tjetër I kësaj iniciative, do të jetë ai në rritjen ekonomike të kryeqytetit.

Marrë parasysh këto dhe shumë benefite tjera direkte e indirekte të kësaj iniciative për qytetarët e Prishtinës dhe Komunitetin profesional, Asociacioni I Arkitektëve të Kosovës, përkrah plotësisht themelimin e Zyrës së Arkitektit të Kryeqytetit, dhe njëherazi vë në dispozicion të plotë kapacitetin e saj akademik, profesional e intelektual, në funksion të përkrahjes teknike e praktike të kësaj iniciative të domosdoshme dhe të nevojshme.

Besojmë dhe shpresojmë në funksionalizimin sa më të shpejtë të Shërbimit të Arkitektit të Kryeqytetit./Media Ndërtimi.

Aktuale

Ndërroi jetë arkitekti modernist Zvi Hecker

Published

on

Zvi Hecker, një arkitekt me origjinë polako-izraelite, ndërroi jetë më 25 shtator 2023.

Ai ishte i mirënjohur për qasjen e tij arkitekturore që i kushtoi rëndësi të madhe përdorimit të gjeometrisë dhe asimetrisë.

Nga viti 1955 deri në vitin 1957, Zvi Hecker ndoqi një kurs studimi për pikturë në Institutin e Artit dhe Dizajnit Avni, pasi filloi një kurs profesional si arkitekt. Hecker ishte banor i Berlinit dhe Tel Avivit. Ai mori pjesë aktive në zhvillimin strategjik të iniciativave për komunitetin hebre gjerman, përveç angazhimit në disa projekte ndërkombëtare.

Zvi Hecker ka mbajtur pozicione mësimdhënëse në disa institucione akademike të respektuara në vende të ndryshme, duke përfshirë Kanadanë, Shtetet e Bashkuara, Izraelin dhe Austrinë. Këto institucione përfshijnë Universitetin Laval në Kanada, Universitetin e Teksasit në Arlington dhe Universitetin e Uashingtonit në St./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Rritet nafta ne tregjet globale, çmimi arrin gati 100 dollarë për fuçi

Published

on

Çmimi i naftës po i afrohet 100 dollarë për fuçi.

Të hënën kontratat feature te naftës brent u rritën duke arritur ne 93.9 dollarë për fuçi. Ky shtrenjtim në tregjet ndërkombëtare ka ardhur për shkak të shkurtimeve të prodhimit të naftës nga dy prodhuesit kryesore, Rusia dhe Arabia Saudite.

Çmimet janë rritur me rreth 10% në javët e fundit ndërsa pikëpyetjet janë të mëdha se si do të vijojnë më tej, në një kohë që dy vendet kanë zgjatur shkurtimet e furnizimit deri në fund të vitit, transmeton abcnews.al.

Javën e kaluar, Moska ndaloi përkohësisht eksportet e benzinës dhe naftës në shumicën e vendeve me qëllim stabilizimin e tregut të brendshëm, duke nxitur shqetësimet për furnizimin me këto lëndë.

Megjithatë, çmimet e larta të naftës kanë favorizuar Rusinë e cila ka rritur të ardhurat. Kremlini mblodhi 17.1 miliardë dollarë nga eksportet e naftës së papërpunuar gjatë gushtit, nga 15.3 miliardë dollarë që arkëtoi në korrik sipas Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

65 euro një metër dru në tregun e Prishtinës

Published

on

Qytetarët i shohin drutë si alternativë për ngrohje gjatë dimrit.

Ministria e Ekonomisë ka lansuar thirrjen për subvencionimin e pajisjeve efiçiente për ngrohje për shtëpi dhe banesa. Përmes kësaj thirrjeje, qytetarët do të subvencionohen deri në 2 mijë euro. Afati do të jetë i hapur për aplikim deri më 22 nëntor të këtij viti. Ndërkaq, përmes kësaj thirrjeje po synohet që të kursehet energjia elektrike. Por, ka qytetarë që ngrohjen për dimër kanë vendosur ta bëjnë me dru.

Familja Demolli ka vendosur që edhe këtë vit të ngrohet me dru, pavarësisht që brenda në shtëpi i kanë të vendosura edhe nxehëset.

Ngrohjen me dru ata po e shohin si alternativën më të lirë e më të mirë.

Ngrohjen me dru Vesel Demolli e sheh si alternativë edhe për vitet e ardhshme.

Në Prishtinë, një metër dru, aktualisht po kushton 65 euro.

E, prapa kamerave të RTK-së, shitësit kanë treguar se interesimi i qytetarëve për të blerë dru ka qenë shumë i madh. Ndërsa, një metër dru kushton nga 60 deri në 65 euro.

Për të kursyer energjinë elektrike, e për të mos ndotur ajrin, Ministria e Ekonomisë ka lansuar thirrjen për subvencionimin e pajisjeve efiçiente për ngrohje.

Por cilat janë pajisjet që do të subvencionohen?

Pompa termike – 30% e vlerës investive apo deri në 2 mijë euro

Kondicioneri – 40 për qind apo deri në 400 euro Kaldaja me biomasë – 70 për qind, apo deri në 1 mijë e 200 euro

Stufa individuale me biomasë – 70 për qind apo deri në 435 euro

Ministrja e Ekonimise Artane Rizvanolli, dhe Alessandro Bianciardi nga Zyra e BE-së në Kosovë, kanë thënë se janë duke besuar se është duke u ngritur vetëdija e qytetarëve për rëndësinë për të kursyer energjinë që të ketë një të ardhme më të qëndrueshme.

Ndërsa për njohësin e energjetikës, Fatos Aliun, subvencionimet e efiçiencës konsiderohen si të pamjaftueshme.

Në lidhje me këtë, e pyetur nga RTK, ministrja Rizvanolli ka thënë se janë duke investuar edhe në ngritjen e kapaciteteve prodhuese./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending