Asfalti apo betoni, cila është zgjedhja e ekspertëve

0

Zgjedhja e materialit me të cilin duam ta shtrojmë rrugën, është një element shumë i rëndësishëm sepse nëse përdorim zgjedhjen e gabuar dhe nuk e përshtatim me klimën që mbizotëron në vend, mund të na shfaqen problem të mëtejshme.

Asfalti dhe betoni janë materialet që përdoren më së shpeshti për rrugë të përshtatshme për vozitje, mirëpo më rrallë përdoret edhe zhavorri dhe të tjera.

Në njërën anë asfalti është më i lirë, ka nevojë për më shumë mirëmbajtje dhe është më i lehtë për t’u riparuar por në anën tjetër betoni është më i qëndrueshëm por në dimër mund të pësojë më shumë dëme nëse përdoret produkti i gabuar i shkrirjes.

Por ajo që bien dakord ekspertët është se themelet e të dyja llojeve të rrugëve duhet të jenë të përgatitura mirë. “Një rrugë e vozitjes është e mirë duke u varur nga ajo se ç’ka nën të”, thotë Mike Taylor nga firma kontraktuese Taylor Made Contracting nga Massachussetss.

Sipas tij asfalti mund t’i përballojë më lehtësisht ekstremet e temperaturave në verilindje, sepse ai përkulet. “Varet sa jeni në gjendje të shpenzoni për këtë”, thotë ai.

Edhe Mary Scott nga A1-Drive Replacement Company i jep më shumë përparësi betonit. “Materiali është më i qëndrueshëm. Nuk ka nevojë për mirëmbajtje dhe zgjat më shumë se asfalti.”, thotë ajo.

Mirëpo Beny Stanley nga Beny Stanley Paving e favorizon asfaltin për shtrim të rrugëve të përshtatshme për vozitje. “Nëse e vendosni mirë atë, do të jetë shumë më i qëndrueshëm se betoni”, thotë ai.

Asfalti tkurret dhe zgjerohet me ndryshimin e temperaturave ndërsa betoni çahet nga presioni ekstrem apo lëvizja e sipërfaqes. Tek asfalti rrjedhjet e naftës nuk janë edhe aq të dukshme por benzina shkakton shumë dëm. Ndërsa tek betoni, rrjedhjet e naftës dhe gazit lënë më shumë shenja të dukshme.

Po ashtu për betonin thuhet se është i qëndrueshëm deri në 30 vjet ndërsa për asfaltin, deri në 20 vjet.

 

REKLAMA

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here