Connect with us

Infrastrukturë

Qytetarët e Prizrenit ankohen për projektet infrastrukturore

Published

on

Komuna e Prizrenit, pas debateve të shumta, të organizuara tanimë, ka marrë edhe të gjitha preferencat dhe sugjerimet e banorëve për buxhetin e vitit 2018, se ku janë nevojat dhe prioritet e investimeve.

Prizreni ka votuar shqyrtimin e parë të Kornizës Afatmesme Buxhetore për vitet 2018-2020,sipas së cilës në vitin 2018 buxheti i Prizrenit rritet për 5 milionë euro dhe do të jetë mbi 43 milionë.

Drejtori i Financave, Ertan Simitçi, sqaroi se Komuna e Prizrenit ka pranuar qarkoren e Ministrisë së Financave që e përcakton kufirin e buxhetit që Komuna e Prizrenit do ta ketë në tri vitet e ardhshme.

“Buxheti i Komunës së Prizrenit vjen nga dy burimet kryesore, nga grantet qeveritare që janë mbi 35 milionë euro, e që për vitin 2018 shënojnë një rritje prej 3 milionë dhe të hyrat vetjake që janë mbi 8 milionë ose rreth 2 milionë më shumë se në vitin 2017. Buxheti i Prizrenit në vitin 2018 do të ketë rritje për 5 milionë euro”, u shpreh Simitçi. Mirëpo, duhet se kërkesat e qytetarëve janë shumë të mëdha lidhur me këtë buxhet.

Lubizhda ka shumë nevoja

Halim Bytyqi pohon për “Kosova Sot” se nuk ka marrë pjesë në debate për buxhetin, por e di se në rrugën “Nëna Terezë” në Prizren ka nevojë të bëhen shumë investime.”Së pari atje që nga paslufta s’ka ujë të pijes, pastaj ajo që duhet të thuhet atje ende ka rrugë pa rrjet të kanalizimit dhe pa rrjetë të ujësjellësit”, është shprehur ai.

Kurse Nehat Vehapi, nga Lubizhda e Prizrenit, tregon për “Kosova Sot” se si fshat kanë shumë nevoja.”Atje tashmë kemi nevojë për infrastrukturë të shumtë. Kemi nevojë për rrugë për një terren sportiv, për një ambulancë të re e për shumë gjëra të tjera”, është shprehur ai. Shaip Kryeziu, nga “Handikoss”, ka folur për shumë pengesa që tani e sa kohë i kanë në rrugën”Marin Barleti” dhe tanimë është vështirë- suar shumë rasti i të barturit të anëtarëve të kësaj shoqate deri në lokalet e shoqatës.

Shumë projektet janë elektorale

Përderisa bëhet planifikimi i buxhetit përmes debateve, organizata nga komuna e Prizrenit thonë se prizrenasit kanë një mal kërkesash, të cilat kryesisht janë në fushën e infrastrukturës.

Haxhi Avdyli, kryetar i degës së LDK-së në Prizren, pohon se tani ky vit është vit zgjedhor dhe se edhe buxheti do të destinohet me qëllime dhe për shërbime zgjedhore.

Po kështu mendon edhe Zafir Berisha nga Nisma. “Tanimë dihet se buxhetin pushteti aktual dëshiron ta orientojë drejt interesave të veta për zgjedhje, por kjo s’ besoj se do t’u ndihmojë”, është shprehur ai. Kurse, dhjetëra qytetarë pohojnë se kanë shumë nevoja për infrastrukturë. Avdi Rashana, nga lagjja “Takakane”, ankohet në faktin se rruga “Azem Bejta” ka mbetur rrugë e paasfaltuar. Ai kërkoi edhe shtrimin e trotuarit, i cili në mes të Prizrenit po e shëmton këtë pjesë të qytetit. Në emër të banorëve të lagjes “Jeta e re”, tani e një kohë ankohen banorët për rrugën rreth ish-hekurudhës që e kanë pa shtruar.

“Ne, banorët të kësaj lagje, asnjëherë s’e kemi gëzuar shtrimin e rrugës. Në pluhur, në baltë, jemi gjithmonë. Nxënësit tanë dimrit shkojnë gjithmonë me këmbë të lagura. Unë besoj se kjo pjesë e qytetit nuk ka më kuptim në vitin 2017 të jetë në këtë gjendje”, pohon Agim Berisha. Lidhur me këtë rrugë zyrtarët e komunës gjegjësisht drejtori i Shërbimeve Publike, Sulltan Badallaj, për gazetën pohon: “Këtë vit jemi të bindur se do ta shtrojmë atë rrugë”, ka theksuar ai. Kurse Haziz Hodaj tregon se në fshatin Gjonaj problemet e banorëve mbesin të njëjta dhe ka nevojë për më shumë buxhet.

 

Infrastrukturë

Komuna e Graçanicës shkëmbeu parcela me biznesmenin Rexhë Shoshi, protestojnë banorët me peticion  

Published

on

Për Stanisha Petroviqin nuk ka asnjë fjalë tjetër që mund ta përshkruajë vendimin për shkëmbim të një prone mes Komunës së Graçanicës dhe një biznesmeni, përveçse “i turpshëm”.

Për të ngritur zërin kundër këtij shkëmbimi, i cili, siç thotë, është vetëm një karakteristikë e korrupsionit që “mbretëron në këtë komunë” jo larg Prishtinës, Petroviq nënshkroi një peticion qytetarësh.

Ai është njëri nga dhjetëra nënshkruesit, me të cilët u takua para ndërtesës së Komunës së Graçanicës, raporton Radio Evropa e Lirë.

Në këmbim, ai do të fitojë një copë toke prej 17 hektarësh, e cila gjendet përgjatë bregut të Liqenit të Badovcit.

Ky vendim u miratua njëzëri më 28 shtator në seancën e Kuvendit Komunal të Graçanicës.

Toka që do të kalojë në pronësinë e Shoshit, është aktualisht në pronësi të komunës.

Ligji i Kosovës e lejon këtë lloj shkëmbimi, por, në këtë rast, është e paqartë se përse autoritetet lokale nuk i kanë shpjeguar arsyet përse toka, në të cilën rruga është në pronësi të një personi privat, është etiketuar si tokë “strategjike”.

Kundërshtarët e vendimit të tillë besojnë se kompania e Shoshit, së shpejti, do të fillojë të ndërtojë diçka në atë vend.

Rexhë Shoshi, me të cilin Komuna e Graçanicës shkëmbeu parcela, sipas informacioneve të Agjencisë për Regjistrimin e Bizneseve në Kosovë, është pronar i dy kompanive.

Në të njëjtën faqe thuhet se kompania AMF COMPANY është një kompani pasive, pra nuk operon, por se, për këtë arsye, TCT SH.P.K. është shumë aktive, përkatësisht merret me punë që variojnë nga transporti i produkteve të ndryshme deri te ndërtimi i objekteve të banimit, rrugëve, autostradave etj.

REL kontaktoi Shoshin për ta pyetur se çfarë planifikon të bëjë me pronën që do të marrë nga Komuna e Graçanicës dhe nëse është e vërtetë se kjo pronë është “e papërdorshme”, siç pretendon kryetarja e Komunës së Graçanicës.

Shoshi tha se po udhëtonte jashtë vendit dhe se do të përgjigjet sapo të dalë nga aeroporti. Megjithatë, deri në përfundimin e këtij artikulli, ai nuk u përgjigj.

Radio Evropa e Lirë konstatoi se, vitin e kaluar, edhe Komuna e Prishtinës ka shkëmbyer prona me Shoshin. Autoritetet lokale kanë dhënë disa nga parcelat e tyre në vendbanimin “Prishtina e Re” dhe, në këmbim, kanë marrë parcela, në të cilat “është ndërtuar një rrugë që përdoret për interes publik”.

Në mars të këtij viti, ndërkaq, Shoshi ka kërkuar nga autoritetet lokale në Prishtinë leje për të filluar ndërtimin e një objekti banesor dhe komercial në parcelat që i ka marrë në këmbim.

Bashkë me kërkesën, ai ka dorëzuar edhe një projekt-propozim për ndërtim. REL nuk ka arritur të marrë vesh nëse autoritetet lokale në Prishtinë e kanë miratuar ose jo kërkesën e tillë.

Çfarë thotë ligji?

Ligji për vetëqeverisjen lokale thotë se komuna, në emër të interesit publik, ka të drejtë të shkëmbejë pronë të paluajtshme me persona fizikë dhe juridikë, me institucionet qendrore dhe me Agjencinë Kosovare të Privatizimit.

Neni 24 i këtij ligji përcakton kushtet me të cilat mund të bëhet shkëmbimi ndërmjet një komune dhe një personi privat.

Sipas ligjit, pasuria e paluajtshme e komunës mund të shkëmbehet vetëm për sigurimin e pronës që është me interes publik, “në përputhje me kompetencat ligjore në nivel të vetëqeverisjes lokale”.

Ligji, ndër të tjera, thotë se për fillimin e procedurave për shkëmbimin e pronës komunale, kryetari është i obliguar që të paraqesë një raport zyrtar të vlerësimit, se nuk ka pronë tjetër komunale të përshtatshme për këtë qëllim.

Kush e nis dhe kush e përfundon procesin e shkëmbimit të pronave?

Vendimin përfundimtar për shkëmbimin e pronës, pas Ministrisë së Administrimit të Pushtetit Lokal, e merr Autoriteti i Vlerësimit Financiar, i cili funksionon në kuadër të Ministrisë së Financave.

Në një deklaratë me shkrim për Radion Evropa e Lirë, ministria thotë se vlerësimi në rastin e shkëmbimit të parcelave në mes të Komunës së Prishtinës dhe personit privat, Rexhë Shoshi, ka përfunduar, përkatësisht komuna ka marrë pëlqimin për kryerjen e këtij shkëmbimi.

Ministria thotë se Komuna e Graçanicës nuk ka dërguar ndonjë kërkesë të ngjashme për vlerësim.

Iniciativa për shkëmbimin e pronës me Shoshin është ndërmarrë fillimisht më 15 qershor të vitit 2021 nga kryetari i atëhershëm i Graçanicës, Sërgjan Popoviq, pasi një vendim i tillë është miratuar në Kuvendin Komunal.

Arsyetim i Popoviqit ka qenë se shkëmbimi do të bëhet për “interesin publik”, pra “për lidhjen e 32 parcelave me një rrugë publike”.

Radio Evropa e Lirë ka marrë vesh nga burime të mirinformuara se Ministria e Administrimit të Pushtetit Lokal ka refuzuar ta vlerësojë atë vendim si të ligjshëm, pasi Kuvendi Komunal ka qenë me mandat teknik, për shkak të shpalljes së zgjedhjeve lokale.

Burimi i njëjtë shpjegon se autoritetet aktuale lokale në Graçanicë nuk kanë qenë të obliguara që sërish të iniciojnë shkëmbimin e tokës. Nga ministria kompetente nuk e kanë konfirmuar një gjë të tillë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

Kriza energjetike po ndikon në projektet e ndërtimit

Published

on

Mbi 70% e kompanive të ndërtimit kanë bërë ndryshime për të kundërshtuar rritjen e faturave të energjisë me 15% të tyre që e përshkruajnë ndryshimin si “radikal” sipas Barometrit të katërt Ndërkombëtar të Inovacionit të Ayming.

Sondazhi global i drejtuesve të lartë dhe drejtorëve të R&D zbuloi gjithashtu se, si reagim ndaj këtyre kostove në rritje, firmat janë gjithnjë e më të motivuara për të investuar në qëndrueshmëri, sepse ka përfitime të konsiderueshme nga kostoja me mbi gjysma (55%) e firmave që kërkojnë kursime në efiçencën e energjisë. ndërsa 26% janë në kërkim të burimeve alternative të energjisë – të cilat mund të jenë një furnizues i ri ose burime të rinovueshme.

Mbi një e treta e kompanive të anketuara thanë se janë në kërkim të materialeve alternative – të tilla si ato që nuk rrjedhin nga lëndët djegëse fosile, ndërsa 39% janë duke marrë materiale më shumë në vend dhe 32% duke parë logjistikën e tyre./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

Funksionalizohet brenda tetorit Shtëpia e Peshkatarëve tek Liqeni Akumulues në Mitrovicë

Published

on

Nënkryetari i komunës, Arian Tahiri, së bashku me drejtorin e Drejtorisë për Urbanizëm dhe Planifikim Hapësinor, Edison Ternava, sot kanë inspektuar punimet që janë duke u zhvilluar në ndërtimin e Shtëpisë së Peshkatarëve në hapësirën tek Liqeni Akumulues.

Me këtë rast, nënkryetari Tahiri është shprehur i kënaqur me punët e kryera deri më tani në ndërtimin e këtij objekti, duke thënë se kjo shtëpi do t’u mundësoj Shoqatës së Peshkatarëve të takohen dhe të kryejnë aktivitetet e tyre të përditshme.

Vlen të potencohet se Komuna e Mitrovicës ka arritur të ndërtoj me kohë këtë shtëpi ashtu siç është paraparë me procedurat e prokurimit dhe pa dyshim që ky projekt do t’ia shtoj bukurinë Liqenit Akumulues, i cili është shndërruar një zonë turistike për frekuentim nga qytetarët e të gjitha anëve.

Po ashtu duhet të theksohet edhe fakti se Shoqata e Peshkatarëve kanë kontribuar në vazhdimësi në pastrimin e liqenit, rimbushjen me peshq dhe parandalimin e peshkimit të paligjshëm./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending