Connect with us

Aktuale

Ndërtimtarët që punojnë në vapë nuk i mbron ligji në Kosovë, Inspeksioni bën vetëm kontrolla

Published

on

 Shkendije Ahmeti

Javët e fundit po bëhen thirrje qytetarëve që t’i evitonin daljet jashtë, shkak i temperaturave të larta. Por, kjo nuk po vlen edhe për punëtorët e ndërtimtarisë.

Ata po detyrohen të punojnë edhe në temperatura deri në 40 gradë Celsius, duke rritur kështu edhe më shumë ekspozimin ndaj rrezikut në vendin e punës.

Jeta e tyre ka mbetur në “duart e fatit” meqë institucionet nuk kanë bërë asnjë rregullore, apo edhe ligj që mbron punëtorët të cilët po punojnë në temperatura tejet të nxehta. Madje, nuk ka as gjoba ndaj kompanive të cilat lejojnë punëtorët të punojnë në këto kushte klimatike.

Mos krijimi i një rregullore të tillë nga qeveria është bërë edhe arsyetim i Inspektoratit të Punës për t’iu ikur përgjegjësive ndaj punëtorëve.

Kryetar i Sindikatës së Sektorit Privat, Jusuf Azemi për Ndërtimi.info është shprehur i shqetësuar për situatën me të cilën po përballen këta punëtorë, duke shtuar se ata po trajtohen si “skllevër”.

Madje ai thotë se pronarët e kompanive të cilët lejojnë punëtorët të punojnë në temperatura të larta duhet të gjobiteshin me shuma marramendëse, edhe për një gërvishtje më të vogël të punëtorit.

“Fatkeqësisht institucionet tona nuk kanë bërë asnjë gjë edhe kur ne po kërkojmë që sidomos kur temperaturat kalojnë mbi 35 gradë celsius në ndërkrejnë punën. Inspektorati i Punës ndoshta me të drejtë thirret në Kosovë, gjegjësisht Ministria e Punës nuk ka bërë asnjë rregullore dhe asnjë ligj që i sanksion pronarët e kompanive nëse punëtorët punojnë edhe kur temperaturat kalojnë mbi 33-35 gradë. Dhe këta po thirren në atë se ne nuk kemi diçka ligjore që e pengon ose ndëshkon pronarët e kompanive”, ka thënë Azemi.

Mos krijimi i ligjit nuk i jep mundësinë e arsyetimit vetëm Inspektoratit të Punës, por edhe pronarëve të kompanive që t’i trajtojnë punëtorët si skllevër, kështu është shprehur i pari i Sindikatës së Sektorit Privat. Ai madje thotë se Ministria e Punës asgjë s’ka bërë për punëtorët.

“Megjithatë unë çdo ditë po bindem që punëtorët tonë po trajtohen si skllevër sepse të punohet në temperatura mbi gradë, kjo është diçka e pakapshme. Por pronarët e kompanive po e gjejnë një modul, hap tjetër se shteti ynë nuk e ka krijuar që të sanksionohen, do të thotë ata i trajtojnë tamam si skllevër. Tek ne punëtorët me mund duhet të punojnë, dhe nëse fatkeqësisht vjen deri tek më e keqja nuk mbajnë përgjegjësi, sepse shteti nuk ka krijuar kushte, nuk ka krijuar ambient për këta punëtorë. Ministria e Punës ka pas shumë efekte pozitive tek disa raste ama tek punëtorët e sektorit privat ama bash kurgjo hiq nuk kanë bërë”, ka theksuar ai.

Përgjegjësinë për punëtorët e ndërtimtarisë po hidhet nga institucioni në institucion.

Ndërsa, kryeinspektori i Punës, Basri Ibrahimi për Ndërtimi.info lidhur me këtë problem ka thënë se a duhet të ndalohen punëtorë që të punojnë në temperatura të nxehta, ai tha se kjo është kompetencë e organeve tjera.

E deri sa nuk ka një konstatim dhe një vendim për këtë, Ibrahimi thotë se nuk mund të bëjnë asgjë.

“Për çështjen e kushteve klimatike inspektorati i punës nuk është kompetentë është një organ  tjetër i cili duhet me analizu motin, me pa kushtet klimatike a janë të jashtëzakonshme dhe a duhet me ndërmarr ndonjë masë të veçantë. Ne nuk kemi parë që organi kompetentë ka dalë  me një vendim të tillë , prandaj ne e konsiderojmë sipas tyre që janë kompetentë janë kushtet normale të punës dhe ne nuk kemi kompetencë”, tha Ibrahimi, që ka shtuar se ata kanë bërë vetëm kontrolla nga muaji Qershor deri në muajin Shtator.

Dallim nga shteti i Kosovës, vendet në rajon e kanë ligjin për punëtorët e ndërtimtarisë ku vë gjoba ndaj pronarëve të kompanisë nëse lejojnë punëtorët që të punojnë në temperatura mbi 33 gradë celsius.

Ndryshe, për shkak të mosrespektimit të rekomandimit për mbrojtjen e punëtorëve nga moti i nxehtë, Inspektorati Shtetëror i Punës në Maqedoni u ka shqiptuar dënime të konsiderueshme materiale 84 kompanive private.

Sipas një njoftimi, nga 4 e deri më 6 gusht janë kryer 207 inspektime dhe tek 84 kompani është konstatuar se nuk i janë përmbajtur ndalimit të punës në qiell të hapur prej orës 11:00 deri në orën 17:00.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Aktuale

‘Marakli t’Biciklave’, adresojnë problemet në Ministrinë e Infrastrukturës për sigurinë e çiklistëve

Published

on

Grupi ‘Marakli t’Biciklave’, përmes një njoftimi treguan se janë takuar me zv.ministrin e Infrastrukutrës Hysen Durmishi, me të cilin kanë biseduar për sfidat dhe problemet me të cilat përballet komuniteti i çiklistëve.

“Çdo ditë në rrugët e vendit, probleme këto për të cilat edhe avokuam duke paraqitur kërkesat tona të arsyeshme të cilat sa më shpejt që të prioritizohen në periudhë kohore do të ofrojnë edhe zgjidhje mbi problemet, kërkesat të cilat u mirëpritën edhe nga ana e zv. Ministrit Durmishi.

Marakli t’Biciklave ka në fokus të veçantë mbajtjen e kontakteve të vazhdueshëm më këtë ministri dhe institucionet e tjera të nivelit qendror dhe lokal, për t’i adresuar sfidat, problemet por edhe mundësit reale për të bërë sa më praktike dhe të lehtë qarkullimin e çiklistëve nëpër rrugët e qyteteve e lokaliteteve te Republikës së Kosovës.

Një nga mundësit reale mbetet dhe Agjenda e gjelbërt e cila mbetet prioritet i çiklistëve, sepse përmes përdorimit të saj ne e ruajmë ambientin e ajrin dhe njëkohësisht promovojmë përdorimin e transportit alternativ, siç është biçikleta.”, shkruan në njoftim./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

Dogana e Kosovës për herë të parë ka arritur të kaloj 500 milion euro të  hyra

Published

on

Dogana kalon gjysmë miliard euro të hyra

Kjo shifër paraqet një rekord të ri pasi që nga themelimi i Doganës të hyrat në këtë periudhë të vitit kanë tejkaluar shumën e mbledhur prej 500 milion eurove.

Krahasimi me vitin e kaluar tregon që Dogana ka mbledhur deri me 19 maj 500,1 milion euro derisa vitin e kaluar të njetën periudhë ne kishim mbledhur 434,4,ilion euro, respektivisht shprehur në përqindje 15% më shumë apo 66 milion euro më shumë.

Gjithashtu edhe në krahasimi me projeksioni buxhetor të mbledhjes së të hyrave për vitin 2022 dogana e ka tejkaluar me  6.11% më shumë.

Trendi pozitiv që dogana kishte gjatë vitit 2021 ka vazhduar edhe gjatë vitit 2022./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

“Lumbardhi: një Histori Episodike”, publikohet më 25 maj

Published

on

Lumbardhi ju fton në lansimin e “Lumbardhi: një Histori Episodike” që mbahet me 25 maj prej orës 19:00 në Kino Bahçe.

Libri flet për takimin dhe ndërveprimin midis Kino Lumbardhit dhe Prizrenit, prej rrethanave që sollën te hapja e kinemasë në vitin 1952 e deri te ndalja e aktivitetit pas falimentimit të ndërmarrjes shoqërore “Kino Bistrica” në fillim të shekullit të ri.

Duke u mbështetur në procesin e mbledhjes dhe interpretimit të materialeve të gjetura në kinema, në arkivin e gazetës “Rilindja” dhe burime tjera, sikurse dëshmitë e akterëve në epizode kyqe, hulumtuesit Bengi Muzbeg dhe Tevfik Rada sjellin një tregim të fragmentuar që përshkruan ndeshjet dhe kontradiktat mes një ndërtese, një qyteti dhe artit të kinemasë, përbrenda kontekstit të transformimeve shoqërore, politike e teknologjike.

“Lumbardhi: një Histori Episodike” është botuar nga Fondacioni Lumbardhi me mbështetjen e Ministrisë së Kulturës dhe Sportit të Kosovës, zyrës në Kosovë të forumZFD, Fondacionit për Iniciativa të Artit dhe me bashkëpunim të Agjencisë Kosovare të Privatizimit./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending