Connect with us

Ide & Sugjerime

Këto janë produktet praktike për profesionistët e projektimit [foto]

Published

on

Për shënimin e ideve dhe projekteve të ndryshme, arkitektët të cilët merren me projektimin e objekteve dhe gjërave të tjera arkitekturore preferohet të kenë këto produkte të cilat do ta bëjnë më të lehtë punën e tyre.

Ja cilat janë ato sipas “Architect magazine”:

Lapsi kimik– Forma gjysmë rrethore e këtij stilolapsi siguron që ajo të mos rrokulliset kur vendoset në një sipërfaqe të sheshtë. Penda e gjerë e dizajnuar në mënyrë ergonomike me gjatësi prej 4,7 inç gjatësi deri në 0,4 inç, vjen me një kapak magnetik dhe është kompatibil me një shumëllojshmëri të gjerë. Kjo lloj pene është e punuar bërë prej çeliku i lëmuar,  dhe jashtëzakonisht praktik për vizatime.

Jasteku fleksibil – që iu ofron një qëndrim të rehatshëm. Ky jastëk lejon përdoruesit që të mos kenë probleme edhe pas qëndrimeve të gjata në të njëjtin vend.

Drita- e cila nuk dëmton të shikuarit tuaj edhe nëse ju punoni gjatë orëve të vona të natës. Kjo lloj drite është e projektuar në atë mënyrë e cila edhe gjatë qëndrimit të gjatë përballë saj nuk do ta dëmtoj të shikuarit tuaj.

Vizorja rrumbullake- kjo lloj vizore është rrumbullake dhe e lëvizshme gjë që e bënë të jetë shumë praktike për matjet e vendeve apo qosheve problematike.

Fletorja ilustruese me vizatime– Ilustratorja britanike Phoebe Atkey ka krijuar këtë libër ngjyrosës me 30 vizatime bardh e zi të ndërtesave, monumenteve dhe peisazheve nga e gjithë bota. Çdo ilustrim është titulluar për të identifikuar vendndodhjen e saj  ndërsa disa destinacione janë  vetëm portrete.

Atkey ka përdorur mediat sociale për të mbledhur ide për vende më pak të njohura, por të rëndësishme. Destinacionet përfshijnë Stambollin, Kiotos, Japoninë dhe Machu Picchu,  dhe Perun./Ndertimi.info/

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ide & Sugjerime

Transparenca e kryetarit të Ferizajt, organizon takim publik për qeverisjen e tij gjashtë mujore

Published

on

Komuna e Ferizajt njofton se do te organizohet takimi i parë publik për këtë vit nga ana e Kryetarit të Ferizajt, Agim Aliu.

“Njoftohen të gjithë banorët e Feriajt, grupet e interesit dhe palët tjera të interesuara se Kryetari i Komunës së Ferisajt Agim Aliu, mban takimin e parë publik me qytetartët për punën e tij gjashtë mujore.

Takimi do të mbahet më te premten, më 17 qershr duke filluar nga oras 10:00, në sallën e Kuvendit të Komunës së Ferizajt.

Në këtë takim do të diskutohet edhe për “Kornizën Afatsmesme Buxhetore 2022-2025”.

Pas paraqitjes së Kryetarit të Komunës, qytetarët mund t’i paraqesin edhe pyetjet e tyre drejtuar Kryetarit, por edhe drejtorëve të Drejtorive Komunale”, shkruan në njoftimin e Komunës së Ferizajt./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Ide & Sugjerime

Arkitektët në Angli krijojnë një standard të ri ndërtimi për ta ruajtur ambientin

Published

on

Një grup organizatash kryesore të industrisë, duke përfshirë Institutin Mbretëror Britanik të Arkitektëve, janë bashkuar për të krijuar një standard ndërtimi që do të verifikojë ndërtesat me karbon neto zero në MB.

E quajtur Standardi i Ndërtimeve Neto Zero të Karbonit në Mbretërinë e Bashkuar, iniciativa do të ndihmojë industrinë të sigurojë dhe të provojë se ndërtesat që pretendojnë të jenë zero neto i qëndrojnë atij pretendimi.

Nisja, e shpallur nga Instituti Mbretëror Britanik i Arkitektëve (RIBA), i përgjigjet konfuzionit mbi termin net-zero dhe “një kërkesë të qartë për një metodologji të vetme, të dakorduar”.

Shpresohet gjithashtu të inkurajojë industrinë që të dekarbonizohet dhe të ndihmojë MB të përmbushë objektivat e saj të emetimeve të 2035 dhe 2050.

Standardi do të “ndihmojë të gjithë industrinë të ecë përpara”

“Kjo është një nismë vërtet emocionuese dhe në kohë që do të ndihmojë të gjithë industrinë të ecë përpara në përpjekjet e saj për të arritur karbonin neto zero,” reflektoi presidenti i RIBA Simon Allford.

“Duke punuar së bashku, ne do të trajtojmë paqartësitë aktuale rreth termit shumë të përdorur dhe do të zhvillojmë një kuptim të përbashkët, bazuar në objektiva të qarta të performancës, për të mbështetur të gjithë ata që janë të përfshirë në prokurimin, projektimin, ndërtimin dhe funksionimin e ndërtesave.”

Ndërtesat me karbon neto zero janë projektuar për të eliminuar të gjitha emetimet e mundshme gjatë jetës së një ndërtese.

Kjo merr parasysh si karbonin e mishëruar, që janë emetime të shkaktuara nga zinxhiri i furnizimit të ndërtimit, ashtu edhe karbonin operacional, që janë emetime të shkaktuara nga përdorimi i një ndërtese.

Çdo emetim i mbetur duhet të kompensohet duke hequr karbonin nga atmosfera./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Ide & Sugjerime

Komuna e Prishtinës përfiton grant shtesë prej 15 milionë euro për vitin 2023

Published

on

Ministri i Administrimit të Pushtetit Lokal Elbert Krasniqi në tryezën e organizuar nga DEMOS ka diskutuar me akterët relevantë lidhur me Ligjin për Kryeqytetin, nivelin e zbatimit dhe efektet e arritura.

Gjatë kësaj tryeze Ministri z. Krasniqi, ka theksuar se është e rëndësisë së jashtëzakonshme që Komuna e Prishtinës të shfrytëzojë mundësitë buxhetore që të ofrojë projekte dhe shërbime cilësore për qytetarët e Prishtinës.

Bazuar në Ligjin Nr. 06/L-012 për Kryeqytetin e Republikës së Kosovës, Komuna e Prishtinës përfiton një grant shtesë nga niveli qendror, në lartësi jo më pak se 6% të grantit të përgjithshëm.

Për vitin 2023 Komuna e Prishtinës përfiton grant shtesë prej 15,312,600 euro nga granti i përgjithshëm për komuna.

Në fund të diskutimit, Minsitri z. Krasniqi ka ritheksuar angazhimin dhe përkushtimin e MAPL-së për koordinim ndërinstitucional në çështjet me interes për Komunat dhe qytetarët e Republikës së Kosovës.

“Marrë parasysh se ky ligj është një kategori kushtetuese dhe domosdoshmëri për një jetë më të mirë, më të lehtë dhe më të sigurt për qytetarët e Kryeqytetit, diskutuam për nivelin e zbatimit, efektet e arritura si dhe mundësinë e ndryshimit e plotësimit të këtij ligji.”, deklaroi kryetari i Komunës së Prishtinës, Përparim Rama./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending