Connect with us

Featured

Ideja interesante e shndërrimit të valëpritësit në punishte për stoli

Published

on

I diplomuari i Kolegjit Mbretëror të Artit, Jiaji Shen, ka propozuar transformimin e një valëpritësi të papërdorur në lumin Thames të Londrës, në një punishte për një projektues që bën stoli me sende të gërmuara nga balta.

Shen zhvilloi projektin ‘Bizhuteria e Thames’ gjatë studimeve master të dizajnit të brendshëm në Kolegjin Mbretëror të Artit të Londrës. Ajo ishte pjesë e seksionit të programit Obsolescence, i cili kërkoi nga studentët të krijojnë propozime për ripërdorimin e ndërtesave dhe strukturave të braktisur, shkruan Ndertimi.info

Propozimi i Shen përqëndrohet në një valëpritës të braktisur në Greenwich, në juglindje të Londrës, i cili më parë u përdor për të transferuar qymyrin nga anijet në lumë në stacionin e afërt të energjisë. Propozimi sheh që infrastruktura metalike të shndërrohet në një punëtori, studio dhe galeri për një projektues “bizhuterish” që buron materialet e tyre direkt nga lumi më poshtë.

Termi i referohet pushtimit të shekullit të 18-të të atyre që depërtonin në brigjet e lumenjve për materiale të vlefshme, të cilat mundnin t’i shesin. Projekti i Shen i referohet aktivitetit të ngjashëm modern, i cili ri-përdor mbetjet historike si monedha të vjetra, tuba prej balte, majat e shisheve të qeramikës, copa të qeramikës romake dhe gozhdat e lashta të ndryshkura që gjenden në baltë.

Ndërhyrja e Shen është projektuar për të vendosur nën bankinën ekzistuese, midis gjashtëmbëdhjetë kolonave të mëdha prej gize, të cilat janë të kryqëzuara dhe mbërrijnë në gjirin e ngarkimit. Pasqyrimet tregojnë strukturën e mbajtur mbi ujë nga vinça të pezulluar që kapin pjesën e sipërme.

“Strukturat skeletore fillimisht ishte projektuar për të punuar në harmoni me nivelet gjithnjë e në ndryshim të baticës dhe propozimi shpik një ndërtesë të re në kuadrin metalik ekzistues”, tha Higgins. “Struktura e re është pezulluar nga të vjetrat dhe ‘fluturon’ mbi lumin”.

Shenimet e Shen tregojnë një ashensor me vinç në pjesën e pasme të ndërtesës duke siguruar qasje të drejtpërdrejtë në bregun e lumit për argjendarin për t’i kapur materialet kur uji është jashtë. Vinçi duket ta tërheqë ashensorin deri në punëtoritë më të larta dhe në nivelet e studios.

Projekti Shen u ekspozua në shoun e të diplomuarve të Shkollës së Arkitekturës të RCA-së, e cila u zhvillua nga 24 qershori deri më 2 korrik në një stacion zjarri të vjetër në Lambeth – herën e parë që shfaqja e fundvitit ka ndodhur jashtë kampusit të shkollës.

Projekte të tjera të  të diplomuarve nga shkolla përfshijnë një seri shtëpish me kosto të ulët për të luftuar krizën e strehimit të zhvilluar nga Llywelyn James dhe shumë të tjera. 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Aktuale

‘Autostrada Hangar’ do të hapë dyert për publikun më 5 Mars 2022

Published

on

Autostrada Hangar synon të gjenerojë bashkëjetesë mes komuniteteve duke punuar dhe prodhuar së bashku si një ekip dhe do të përdoret veçanërisht për të plotësuar nevojën urgjente të një edukimi joformal dhe programeve të ndërtimit të aftësive në mënyrë që të fuqizojë të rinjtë në Kosovë dhe rajon.

“Edhe pse hapësira jonë u përdor si një nga ambientet kryesore të edicionit të tretë në 2021, ku patëm një vit mjaft të suksesshëm me ekspozitën tonë ndërkombëtare, programin e zhvillimit të aftësive dhe edukimit, më 5 mars ajo do të jetë gati të hapë dyert e saj me një dizajn i ri dhe një program vjetor.

Deri më tani, ne kemi qenë të përkushtuar për të institucionalizuar “Autostrada Hangar” si institucioni i vetëm i artit bashkëkohor në Prizren përmes krijimit të një programi publik vjetor bazuar në nevojat e komuniteteve dhe partnerëve duke ndjekur parimin e gjithëpërfshirjes, duke e bërë programin të hapur për komunitete të ndryshme dhe më shumë. ekologjikisht të qëndrueshme”, shkruan në njoftim./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

Asociacioni i Arkitektëve shpallë zgjedhjet për kryetar

Published

on

Asociacionit të Arkitektëve të Kosovës, njofton se duke u bazuar në Ligjin Nr. 06/L-043, për Lirinë e Asocimit ne Organizata Joqeveritare dhe Nenit 27, të Statutit të Asociacionit të Arkitektëve të Kosovës, të vitit 2020, shpallë Zgjedhjet e rregullta për Kryetarin e AAK-së

Kuvendi zgjedhor i Asociacioni i Arkitektëve kosovar, do të mbahet të mërkurën, më 30.03.2022 nga ora 17:00, në Modelariumin e Fakultetit të Arkitekturës – Prishtinë.

Ftohen, të gjithë anëtarët e Asociacionit të Arkitektëve të Kosovës që të marrin pjesë në kuvendin zgjedhor, dhe në frymën e konkurrencës së lirë dhe kandidimit, të shprehin vullnetin e tyre për tu kandiduar për pozitën e kryetarit të a-a-k, duke u mbështetur në nenin 33, të statutit./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

Fasadimi me stiropor do t’ia humbë identitetin ‘Soliterave’ ikonikë në Ulpianë!

Published

on

Komuna e Prishtinës në mars të vitit të kaluar kishte prezantuar planin për renonvimin e banesave të ‘soliterëve’ në lagjen Ulpiana të kryeqytetit.

Renovimi është projekt i përbashkët i Komunës së Prishtinës me Bankën Botërore dhe fondet e Korporata e Sfidës së Mijëvjeçarit (MCC), si një nga shtatë komunat që është përzgjedhur për renovimin e objekteve të vjetra.

Ish-kryetari Shpend Ahmeti kishte deklaruar se projekti në fjalë ka të bëjë me ndërtesat ikonë të lagjes Ulpiana, si shembulli më i mirë i planifikimit të një lagjeje.

Por, Komuna e Prishtinë për një projekt të tillë nuk ka organizuar paraparakitsh asnjë debat publik në të cilën do të mund të shprehshin mendimet për sa i përket këtij renovim në ndërtesat ikonike të Prishtinës.

Arkitekti A.K, i ka thënë Media Ndërtimit se ky lloj renovimi i ‘soliterave – Kullave ikonike të Prishtinës’ duhet të vlerësohet si shqetësuese për komunitetin e deri tek nivelet e komunës, drejtorit të urbanizmit, Arbër Sadikit kryetarit të komunës, Përparim Ramës dhe Asosacionit të Arkitektëve të Kosovës.

“Është me rendësi të ngritët si çështje identiteti i këtyre kullave ikonike te qytetit! Të ngritët si çështje para se te filloj renovimi, sepse mandej është vonë! Nëse ky projekt realizohet siç është propozuar, këto ndërtesa do te humbin identitetin e çmuar qe ja japin kryeqytetit, do të bëhen sikurse objekti i fakultetit teknik, e shume ndërtesa tjera të mbështjella me stiropor dhe llaq”, deklaroi arkitekti A.K.

“Këto ndërtesa prezantojnë vlera arkitektonike dhe urbanistike të një periudhe të caktuar të zhvillimit për kryeqytetin; poashtu edhe pjesë e memories kolektive!”, shtoi ai.

Një nga arsyeje se pse këto ndërtesa janë njëra nga ikonat e Prishtinës, nuk ka të bëj vetëm me lartësinë e tyre, por është materiali i veçantë që është i aplikuar vetëm në këto ndërtesa banimi, dhe detajet që e përbejnë këtë arkitekturë.

“Materiali i llamarinës dhe detajet/paternet ekzistuese të llamarinës janë me rendësi dhe duhet me u rishfaq ne fasade te rinovuar!

Investimi ne efiqience të energjisë është shumë me rendësi, edhe duhet të bëhet. Mirëpo renovimi i fasadës finale, dizajni dhe materiali i mbështjellësit nuk duhet të ndërrohet! Llamarina e re duhet te aplikohet duke u inspiruar nga fasada ekzistuese.

Në vend të stiroporit dhe llaqit, të aplikohet llamarinë sa me e ngjashme me atë ekzistuese, paternet dhe madhësitë e paneleve të llamarinës të ruhen poashtu!”, thotë për Media Ndërtimin arkitekti A.K.

Rina Meta, nga Milllenium Kosovo për Kallx.com ka thënë se, renovimi i pesë Soliterëve do financohet nga MFK 60 për qind, komuna 30 për qind dhe 10 për qind nga ndërmarrja publike banesore, 5 për qind prej tyre nga ana e banorëve.

Sipas Metës, për momentin është duke u punuar në zgjedhjen e dizajnit për fasadën, pasi komuna ka kërkuar kujdes të veçantë në fasadën që do përdoret, sepse duan të ruajnë identitetin e ndërtesave.

“Momentalisht, jemi në fazën e vlerësimit të dizajneve për fasadën e“Soliterëve”, kurse pas kësaj faze do të filloj procesi i tenderimit të kompanive ndërtimore. Për shkak të veçantisë arkitektonike të këtyre objekteve, Komuna e Prishtinës dhe MFK kanë kërkuar kujdes të veçantë në përzgjedhjen e fasadës dhe implementimin e fazave fillestare, për t’u siguruar ruajtja e identiteti vizuel të këtyre objekteve”, shtoi tutje Meta.

Sipas saj, punimet përfshirë edhe instalimet solare pritet të përfundojnë në pranverën e vitit 2022, kurse ne jemi afër kësaj kohe ndërsa punimet në terren as që kanë filluar./Media Ndërtimi.

 

Continue Reading

Trending