Connect with us

Featured

Gjithçka që duhet të dini për çarjet e betonit

Published

on

Çarjet e betonit në një shtëpi patjetër do të trembin çdokë dhe do të jenë shkak për t’u shqetësuar. Zakonisht çarjet e betonit nuk duhet të shfaqen në ndërtesa të mirë-projektuara dhe mirë të ndërtuara, por disa çarje janë të pashmangshme në shtëpi. Prandaj riparimi i çarjeve të betonit bëhet punë sfiduese për pronarin e shtëpisë.

Zgjedhja e materialit të duhur riparues dhe teknikave për riparimin e çarjeve të betonit është një punë si gjetja e një margaritari nga deti.

Por mos u frikësoni, këtu janë disa udhëzime për zgjedhjen e materialeve të duhura dhe teknikat e duhura për riparimin e të çarave betonike.

Cili është qëllimi i riparimit të plasaritjeve të betonit?

Qëllimi i riparimit të çrregullimeve të betonit është rivendosja dhe rritja e forcës dhe ngurtësisë së komponentëve të çara të betonit. Ndihmon në përmirësimin e performancës funksionale të elementit strukturor dhe parandalimin e depërtimit të lëngut / ujit, gjegjësisht rrjedhjes. Ndihmon në përmirësimin e pamjes dhe qëndrueshmërisë së sipërfaqes së betonit. Riparimi i çara të betonit gjithashtu ndihmon në parandalimin e zhvillimit të përforcimit të korrozionit.

Cilat materiale janë të përshtatshme për riparimin e çarjeve të betonit?

Llojet e ndryshme të materialeve si epoksidet, uretanet, silikonet, polisulfuret, llaqet asfaltiake dhe materialet kompozite nga çimento me  polimer përdoren për mbushjen e çarjeve të betonit. Këto polimerë përdoren gjithashtu për mbylljen e të çarave më të gjera.

Çarjet e lehta janë riparuar nga epoksi rrëshirat e ulëta dhe shumë viskoze dhe materialeve të tjera të rrëshirave sintetike ose me anë të furçës ose me anë të injeksionit të finos. Çarje të gjera në sipërfaqen vertikale gjithashtu riparohen me metoda të injektimit. Çarjet horizontale në sipërfaqen e betonit mund të riparohen me anë të rëndeses ose mbushjes me anë të injektimit.

Si të riparoni çarjet jo-strukturore të betonit?

Çarje të papërcaktuara të betonit njihen gjithashtu si çarje jo-strukturore. Ato mund të mbushen ose të riparohen thjesht duke zgjeruar plasaritjen dhe duke e mbushur me aparaturë për injektim. Ato zakonisht kanë gjerësi të ndryshme prej 0.05 mm deri në 6 mm ose më shumë.

Ndonjëherë çarje  jo-strukturore të betonit mund të riparohen nga fino e çimentuar, fino e çimentuar me polimer të modifikuar dhe epoksi-rrëshira.

Cili është qëllimi i riparimit të plasaritjeve të betonit?

Qëllimi i riparimit të çrregullimeve të betonit është rivendosja dhe rritja e forcës dhe ngurtësisë së përbërësve të çimentuar të betonit. Ndihmon në përmirësimin e performancës funksionale të elementit strukturor dhe parandalimin e depërtimit të lëngut / ujit, gjegjësisht rrjedhjes. Ndihmon në përmirësimin e pamjes dhe qëndrueshmërisë së sipërfaqes së betonit. Riparimi i të çarave gjithashtu ndihmon në parandalimin e zhvillimit të korrozionit të përforcimit.

(A)  Fino me çimento për çarje të betonit:

Ato përdoren për çarje jo-strukturore që kanë gjerësinë 6mm dhe më të madhe. Është një përzierje ose çimento, llaç, përzierje, ujë dhe me ose pa agregate.

(B) Me anë të polimerit të modifikuar çarje të betonit:

Ato përdoren për çarje jo-strukturore që kanë gjerësi prej 6 mm ose më shumë. Është një përzierje e çimentos, ujit të rërës dhe polimerit, stirenit-butadien dhe epoksit me bazë uji.

(C) Fino me rrëshirë epoksi për çarje të betonit:

Është rrëshirë sintetike e viskozitetit të ulët dhe duhet të formulohet për të patur një qëndrueshmëri shumë të hollë për të depërtuar në çarje të imëta.

Si të riparoni çarje aktive ose strukturore?

Çarje strukturore janë çarje, ku riparimi duhet të kryejë rolin strukturor sa i përket forcës dhe ngurtësisë. Çarje strukturore trajtohen me epoksi rrëshirë apo çimento.

(A) Rrëshira epoksi për çarje të betonit:

Çarje strukturore duhet të injektohen me fino epoksi-rrëshirë, ndërsa forca ngjitëse dhe forca lidhëse e rrëshirës epoksi është më e lartë se betoni. Viskoziteti dhe presioni janë parametrat më të rëndësishëm gjatë injektimit të epoksidit dhe varen direkt nga gjerësia e çarjeve. Materialet e injektimit, gjegjësisht epoksi, janë një rrëshirë e ulët viskoze. Epoxy është gjithashtu në dispozicion si si lagështi të ndjeshme dhe lagështi i pandjeshëm.

Aplikimet e rrëshirës epoksi me anë të furçës ose injeksionit varen kryesisht nga madhësia e plasaritjeve dhe gjendjes së lokacionit për aplikim. Ata janë injektuar për riparimin e 0,2 mm dhe të çarave më të vogla të holla për shkak të pronësisë së saj unike me viskozitet të ulët. Për çarje më të gjera strukturore injektimi mund të aplikohet nga pompa e dorës e injektimit me presion të ulët ose pompë për injektim me presion të lartë në varësi të natyrës së çarjeve. Për të çara më të gjera ose ku injeksioni nuk është i mundur, një material i mesëm me xhel i viskozitetit mund të jetë i përshtatshëm.

Aplikimi i Epoxy Injection hap pas hapi:

Hapi 1 – Përgatitja e sipërfaqes

Hapi 2 – Rregullimi i vrimës me ngjitës epoksi

Hapi 3 – Përzierja e përbërësit epoksi

Hapi 4 – Injektimi i epoksidit me pompë për injeksion dore ose pompë për injektim me presion

Hapi 5 – Pastrimi i sipërfaqes

Metoda e injektimit

Metoda me epoksi rrëshirë

Aktuale

‘Autostrada Hangar’ do të hapë dyert për publikun më 5 Mars 2022

Published

on

Autostrada Hangar synon të gjenerojë bashkëjetesë mes komuniteteve duke punuar dhe prodhuar së bashku si një ekip dhe do të përdoret veçanërisht për të plotësuar nevojën urgjente të një edukimi joformal dhe programeve të ndërtimit të aftësive në mënyrë që të fuqizojë të rinjtë në Kosovë dhe rajon.

“Edhe pse hapësira jonë u përdor si një nga ambientet kryesore të edicionit të tretë në 2021, ku patëm një vit mjaft të suksesshëm me ekspozitën tonë ndërkombëtare, programin e zhvillimit të aftësive dhe edukimit, më 5 mars ajo do të jetë gati të hapë dyert e saj me një dizajn i ri dhe një program vjetor.

Deri më tani, ne kemi qenë të përkushtuar për të institucionalizuar “Autostrada Hangar” si institucioni i vetëm i artit bashkëkohor në Prizren përmes krijimit të një programi publik vjetor bazuar në nevojat e komuniteteve dhe partnerëve duke ndjekur parimin e gjithëpërfshirjes, duke e bërë programin të hapur për komunitete të ndryshme dhe më shumë. ekologjikisht të qëndrueshme”, shkruan në njoftim./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

Asociacioni i Arkitektëve shpallë zgjedhjet për kryetar

Published

on

Asociacionit të Arkitektëve të Kosovës, njofton se duke u bazuar në Ligjin Nr. 06/L-043, për Lirinë e Asocimit ne Organizata Joqeveritare dhe Nenit 27, të Statutit të Asociacionit të Arkitektëve të Kosovës, të vitit 2020, shpallë Zgjedhjet e rregullta për Kryetarin e AAK-së

Kuvendi zgjedhor i Asociacioni i Arkitektëve kosovar, do të mbahet të mërkurën, më 30.03.2022 nga ora 17:00, në Modelariumin e Fakultetit të Arkitekturës – Prishtinë.

Ftohen, të gjithë anëtarët e Asociacionit të Arkitektëve të Kosovës që të marrin pjesë në kuvendin zgjedhor, dhe në frymën e konkurrencës së lirë dhe kandidimit, të shprehin vullnetin e tyre për tu kandiduar për pozitën e kryetarit të a-a-k, duke u mbështetur në nenin 33, të statutit./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

Fasadimi me stiropor do t’ia humbë identitetin ‘Soliterave’ ikonikë në Ulpianë!

Published

on

Komuna e Prishtinës në mars të vitit të kaluar kishte prezantuar planin për renonvimin e banesave të ‘soliterëve’ në lagjen Ulpiana të kryeqytetit.

Renovimi është projekt i përbashkët i Komunës së Prishtinës me Bankën Botërore dhe fondet e Korporata e Sfidës së Mijëvjeçarit (MCC), si një nga shtatë komunat që është përzgjedhur për renovimin e objekteve të vjetra.

Ish-kryetari Shpend Ahmeti kishte deklaruar se projekti në fjalë ka të bëjë me ndërtesat ikonë të lagjes Ulpiana, si shembulli më i mirë i planifikimit të një lagjeje.

Por, Komuna e Prishtinë për një projekt të tillë nuk ka organizuar paraparakitsh asnjë debat publik në të cilën do të mund të shprehshin mendimet për sa i përket këtij renovim në ndërtesat ikonike të Prishtinës.

Arkitekti A.K, i ka thënë Media Ndërtimit se ky lloj renovimi i ‘soliterave – Kullave ikonike të Prishtinës’ duhet të vlerësohet si shqetësuese për komunitetin e deri tek nivelet e komunës, drejtorit të urbanizmit, Arbër Sadikit kryetarit të komunës, Përparim Ramës dhe Asosacionit të Arkitektëve të Kosovës.

“Është me rendësi të ngritët si çështje identiteti i këtyre kullave ikonike te qytetit! Të ngritët si çështje para se te filloj renovimi, sepse mandej është vonë! Nëse ky projekt realizohet siç është propozuar, këto ndërtesa do te humbin identitetin e çmuar qe ja japin kryeqytetit, do të bëhen sikurse objekti i fakultetit teknik, e shume ndërtesa tjera të mbështjella me stiropor dhe llaq”, deklaroi arkitekti A.K.

“Këto ndërtesa prezantojnë vlera arkitektonike dhe urbanistike të një periudhe të caktuar të zhvillimit për kryeqytetin; poashtu edhe pjesë e memories kolektive!”, shtoi ai.

Një nga arsyeje se pse këto ndërtesa janë njëra nga ikonat e Prishtinës, nuk ka të bëj vetëm me lartësinë e tyre, por është materiali i veçantë që është i aplikuar vetëm në këto ndërtesa banimi, dhe detajet që e përbejnë këtë arkitekturë.

“Materiali i llamarinës dhe detajet/paternet ekzistuese të llamarinës janë me rendësi dhe duhet me u rishfaq ne fasade te rinovuar!

Investimi ne efiqience të energjisë është shumë me rendësi, edhe duhet të bëhet. Mirëpo renovimi i fasadës finale, dizajni dhe materiali i mbështjellësit nuk duhet të ndërrohet! Llamarina e re duhet te aplikohet duke u inspiruar nga fasada ekzistuese.

Në vend të stiroporit dhe llaqit, të aplikohet llamarinë sa me e ngjashme me atë ekzistuese, paternet dhe madhësitë e paneleve të llamarinës të ruhen poashtu!”, thotë për Media Ndërtimin arkitekti A.K.

Rina Meta, nga Milllenium Kosovo për Kallx.com ka thënë se, renovimi i pesë Soliterëve do financohet nga MFK 60 për qind, komuna 30 për qind dhe 10 për qind nga ndërmarrja publike banesore, 5 për qind prej tyre nga ana e banorëve.

Sipas Metës, për momentin është duke u punuar në zgjedhjen e dizajnit për fasadën, pasi komuna ka kërkuar kujdes të veçantë në fasadën që do përdoret, sepse duan të ruajnë identitetin e ndërtesave.

“Momentalisht, jemi në fazën e vlerësimit të dizajneve për fasadën e“Soliterëve”, kurse pas kësaj faze do të filloj procesi i tenderimit të kompanive ndërtimore. Për shkak të veçantisë arkitektonike të këtyre objekteve, Komuna e Prishtinës dhe MFK kanë kërkuar kujdes të veçantë në përzgjedhjen e fasadës dhe implementimin e fazave fillestare, për t’u siguruar ruajtja e identiteti vizuel të këtyre objekteve”, shtoi tutje Meta.

Sipas saj, punimet përfshirë edhe instalimet solare pritet të përfundojnë në pranverën e vitit 2022, kurse ne jemi afër kësaj kohe ndërsa punimet në terren as që kanë filluar./Media Ndërtimi.

 

Continue Reading

Trending