Connect with us

Arkitekturë

Dizajne mahnitëse nga shtëpitë e papërfunduara qëllimisht

Published

on

Arkitektura moderne çdo ditë po krijojnë pamje që po mahnitin edhe botën.

Nëse dikur medoemos është dashur që një shtëpi të ketë muret e lyera në mënyrë që ajo të duket më të bukura dhe me më stil, një gjë të tillë e kanë ndryshuara arkitektët.

Tani muret tuaja mund të mbetën vetëm me beton të papërpunuar, shkruan Ndërtimi.info

Lyerja e llaçit, betoni i papërpunuar dhe telat e varura japin karakter për këto, të cilat duken sikur janë braktisur në gjysmë të rrugës përmes dekoratave dhe kanë qenë të njohura në pllakat tona Pinterest.

Do mendonit që këto shtëpi, punimet e të cilave nuk përfunduan qëllimisht nuk janë të rehatshme për banim, dhe se nuk do duket një gjë e lënë përgjysmë. Por posa të shihni fotografitë e këtyre ndërtimeve me arkitekturë moderne do të ndryshoni mëndim.

Për të mbajtur shpenzimet e ulëta gjatë konvertimit të kësaj shtëpie të Marylebone në një sërë apartamentesh, Dizajni Haus Liberty hoqi murin e tij për të ekspozuar arna prej suvaje dhe shtoi mobilje industriale.

Apartament Pompeia, Brazil, nga Vitrô Arquitetura

Këtu mobilet e kufizuara dhe muret e tullave krijojnë një ndjesi të relaksuar brenda këtij apartamenti. Dizajn si ky është bërë sipas planit Sao Paulo nga Vitro Arquitetura, i cili zbuloi edhe shtyllat strukturore të betonit gjatë rinovimit.

Arkitekti japonez Naruse Inokuma, sjellë muret e ekspozuara të betonit të ngjyrosura me çimento të cilat i japin kësaj banese një estetikë të zhveshur.Naruse Inokuma pastaj shtoi mure ndarëse dhe dysheme me kompensatë për të krijuar një përzierje të vjetër dhe të re.

El Palmar, Meksikë, nga David Cervera

Kjo shtëpi konkrete e verës ka qenë veshur me materiale natyrore dhe të shpërndara me hammocks. Njëra anë është e ekspozuar ndaj kopshtit, duke krijuar një shtrirje fluide që lidh objektet e brendshme me rrethinën e saj.

E arkitekti nga Spanja Gus Wustemann zgjodhi të ruante sipërfaqet origjinale gjatë rinovimit të këtij apartamenti të Barcelonës. Wustemann për të ruajtur sipërfaqen origjinale e ka bërë duke llakuar mbi letër-muri të vjetër dhe mure guri të papërpunuara për të zbuluar ndërhyrjet e bëra në ndërtesë me kalimin e kohës.

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Arkitekturë

Promovohet monografia “Modernizmi Socialist në ish-Jugosllavi”, albumi i tretë fotografik

Published

on

Albumi fotografik përfshin pika referimi të arkitekturës socialiste moderniste në ish-Jugosllavi – nga vitet 1950 deri në vitet 1980.

Shoqata B.A.C.U. shpjegon tendencat moderniste socialiste, ajo paraqet – në fotografi me ngjyra – një imazh funksional të ndërtesave dhe elementeve të tyre shpesh origjinale që sintetizojnë kulturën dhe traditat lokale, duke ju sjellë të përditësuar me gjendjen e tyre aktuale të konservimit.

Në fillim të librit, një hartë tregon vendndodhjen e secilës prej ndërtesave të përshkruara.

67 monumentet e përfshira në këtë vëllim janë organizuar sipas funksionit, në gjashtë seksione.

Libri përmban pikëpamjen e autorëve mbi arkitekturën moderniste të ish-Jugosllavisë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Arkitekturë

Arkitektura duhet të braktisë menaxhimin piramidal për të përmirësuar kushtet e punës!

Published

on

“Firmat e arkitekturës duhet të adoptojnë më shumë stile të udhëheqjes bashkëpunuese për të adresuar ankesat e punës në industrinë e ndërtimit”, thotë Andy Cohen, drejtues i një nga studios më të madhe të arkitekturës në botë.

“Unë mendoj se profesioni ynë do të fitonte shumë energji nëse nuk do të ishte kaq i fokusuar nga lart-poshtë dhe piramidat,”, tha Cohen.

Në vend të kësaj, firmat duhet të adoptojnë një “stil lidershipi më të sheshtë, më bashkëpunues si ai që jemi përpjekur të bëjmë”, tha bashkë-CEO i firmës gjigante për Dezeen.

Komentet vijnë mes kritikave të vazhdueshme për kushtet e punës në firmat e arkitekturës në mbarë botën, duke përfshirë paga të ulëta dhe orët e gjata.

Ai është i bindur se ndjenja e parimit dhe qëllimit është çelësi që studiot e arkitekturës të tërheqin dhe mbajnë talentin përballë konkurrencës së ashpër për talentin krijues nga industria e pasur e teknologjisë.

“Nëse nuk jeni të drejtuar nga qëllimi, nëse njerëzit nuk ndihen sikur kanë atë platformë të shkëlqyer për të lulëzuar, ata do t’i bashkohen organizatave të tjera, do t’i bashkohen Googles dhe Metas, dhe unë mendoj se profesioni ynë si një e gjithë duhet të krijojë atë ndjenjë qëllimi,”, tha ai.

“Dhe çfarë kohe më të mirë se tani, duke dalë nga Covid – çfarë kohe më të mirë kur ndodhin të gjitha këto ndryshime masive, që me të vërtetë firmat tona, profesioni ynë, të bëjnë një ndryshim pozitiv në botë.”/Media Ndërtimi.

Continue Reading

Arkitekturë

Arkitektura e hapësirës dhe eksplorimi i habitateve njerëzore

Published

on

Përderisa përparimet në teknologji përshpejtohen, ëndrra e fëmijërisë së secilit për eksplorimin e hapësirës do të kthehet në një realitet të arritshëm.

“Hapësira: kufiri i fundit” siç tregohet nga William Shatner në rolin e kapitenit James T. Kirk në serinë Star Trek, është oqeani i ri dhe i pakufizuar i njohurive dhe zbulimeve për qytetërimin tonë. Ëndrra për të arritur planetë të tjerë, sistemet fillestare dhe botët do të bëhet e vërtetë një ditë.

Kjo është arsyeja që njerëzimi duhet të kujdeset për format e tij të banimit dhe llojin e arkitekturës që do të ndërtojë në të ardhmen.

Në ditët e sotme, arkitektura hapësinore dhe vendbanimet njerëzore në orbitë dhe në planetë të tjerë, po bëhen temat më në zhvillim mes arkitektëve, projektuesve dhe inxhinierëve./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending