Connect with us

Aktuale

Buxheti për Planifikim Urban në Prishtinë nervozon kryetarët e Bashkësive Lokale

Published

on

Komuna e Prishtinës për vitin a ardhshëm (2018) në Drejtorinë e Planifikimit ka ndarë rreth 620 mijë euro investime. Nga kjo kosto, 70 mijë euro janë ndarë për hartimin e hartës zonale e cili është edhe projekti kryesor për Komunën gjatë vititi të ardhshëm, kështu ka bërë të ditur drejtori i Planifikimit Hapësinor dhe Zhvillimit Ekonomik në Komunën e Prishtinës, Genc Bashota.

“Janë planifikuar 620 mijë euro buxhet prej të cilave  është hartimi i planit zhvillimi  komunal 70 mijë euro, hartimi i paraprinë përndryshe hartimit të hartës zonale… pastaj kemi 100 mijë euro për planet rregulluese të hollësishme, kemi për incizime gjeodezikë diku 150 mijë euro…kemi për konkurse të ndryshme 70 mijë euro. Kemi sektorin e mjedisit janë disa aktivitet, shënimi i ditëve mjedisore fushatave vetëdijësuese të gjitha janë 30 mijë euro. Ndërsa në sektorin e qëndrueshme  apo të ekonomisë kemi ndarë 80 mijë euro për projektet me partneritet publiko-privat. Ne  këtë vit kemi filluar pesë projekte publiko-privat të cilat fatkeqësisht për disa bllokada në nivel qendrorë ende nuk janë iniciuar”, tha Bashota.

Gjithashtu, Bashota ka treguar se 50 mijë euro janë ndarë edhe për punësimin e të rinjve.

Mos dorëzimi i këtij planifikim të buxhetit në adresën e kryetarëve të bashkësive qe edhe shkaku i cili nervozoi kryetarët e Bashkësive Lokale.

Meqë siç janë shprehur ata, nuk mund të diskutojnë pa pasur gjëra konkrete.

Kryetari i Bashkësisë Lokale:

“Neve nuk na dërgohet kurrfarë materiali në mënyrë që ne të jemi më të përgatitur për mbledhjen e sotme. Ju e bëtë hyrjen, faleminderit që na përshëndetët dhe prezantuar punën e juaj. Por unë kisha pas qef që ju paraprakisht të hapni fjalën në lidhje me çka është çështja , deri ku keni shkuar  me diskutime dhe çka kemi për detyrë ne sot sepse ne nuk jemi të njoftuar për asnjë problem. As të ndërtimit infrastrukturor, as ndërtimeve kapitale për asgjë ne nuk jemi të njoftuar edhe pse shumica prej nesh jem kryetar të bashkësive lokale”, tha njëri nga kryetarët e Bashkësive Lokale.

Tjetri kryetar i bashkësisë lokale:

“Ka shumë të keqe që jemi këtu se nuk kemi çka me bisedu nuk kemi kurrnjëfar materiali. Ne ekonominë e buxhetin nuk e njohim fort”, ka kritikuar ai.

Megjithatë, Genc Bashota drejtori i Planifikimit Hapësinor dhe Zhvillimit Ekonomik ka thënë se ata kanë diskutime të përgjithshme që mbajnë çdo vit dhe se ky diskutim ka të bëjë me buxhetin të cilin e planifikojnë për vitin e ardhshëm.

“Kure bëjmë buxhetin si komunë ne në mënyrë transparente edhe me qytetarët që me i pa brengat e tyre apo sugjerimet e tyre eventuale që ky buxhet vitin e ardhshëm me në më i kompletuar në atë se çka qytetarët munden me na sugejru. Pra temë e veçantë e kemi shpallu edhe në informacion është buxheti. Material me ju pru nuk mundemi për arsyeje se ne nuk e dimë se cilët qytetarë kanë me ardh. Ne nuk mundem me iu dërgu materiale për me u përgatit për mbledhjeje. Zotni, apo kupton?Ne jemi të gatshëm sot me ju dëgju sugjerimet, këshillat vërejtjet e juaja rreth përpilimit se buxheti del në Kuvend, kuvendi e miraton edhe mandej po thuhet jo nuk ka hy kjo rrugë në buxhet jo kemi pas dëshirë me hy një çerdhe, një shkollë”, ka sqaruar Bashota.

Me tu sqaruar çështja e mos dorëzimit të buxhetit në adresat e kryetarëve të Bashkësive, filluan këkresat ndaj komunës së Prishtinës, për vitin 2018.

Adem Shabani nga fshati Llukar ka propozuar që të parashihet uji për fshatin Time që ka rreth 60 mijë banorë. Ai tutje ka thënë se të fillohet furnizimi me ujë të fshatrave të Bashkësisë Lokale Times.

“Unë propozoj për një temë për vitin e ardhshëm që të sigurohet uji për bashkësinë lokale Times…fshatrat e Bashkësisë lokale, Times të kenë ujin e pijshëm. Se po thuhet se banorët e Prishtinës e kanë ujin e pijes, dhe unë e konsideroj që ai i sheshit është i barabartë me Koliqit e të tjerë”, kërkoi Shabani.

Edhe Sami Aliu, nga fshati Slivovë ka kërkuar furnizim me ujë të pijshëm si dhe rregullimin e kanalizimeve pasi që ujërat e zeza po infektojnë pa masë Liqenin e Badovcit.

“Kërkesë tjetër e kam nga publiku, është ujësjellësi dhe qytetarët, këto dy prioritete janë shumë kryesore. Se ne jemi me territor përmbi liqenin e BADOVCIT. Dhe ujërat e zeza janë duke e infektuar pa masë liqenin e Badovcit, kisha lut prej komunës me bërë gjithçka urgjent. Kanalizimin me funksionalizu. Se ai është e pamundur të bëhet nga qytetarët, dhe kisha lut që edhe ujësjellësin edhe kanalizimin”, ka kërkuar Aliu.

Kërkesë tjetër ishte edhe marrja e pronave të komunës në Bardhosh të cilat janë uzurpuar, që të kthehen në çerdhe apo shkolla.

Kërkesat e qytetarëve, do të adresohen në drejtoritë përkatëse, kështu u premtoi drejtori Bashota. I pranishëm në diskutim me qytetarët ishte edhe nënkryetari i Komunës së Prishtinë, Muhedin Nushi.

Aktuale

Pavarësisht kundërshtive, shpimi i puseve të gazit po shihet si zgjidhje nga disa liderë evropian

Published

on

Europa është përfshirë nga kriza energjetike për shkak të luftës në Ukrainë. Vitin e kaluar, BE importoi 83% të gazi të saj. Që atëherë, furnizuesi i saj kryesor, Rusia (e cila siguronte rreth 40% të atyre importeve) ka reduktuar dërgesat.

Britania nga ana tjetër prodhon gjysmën e gazit që përdor, por efektet e reduktimit të importeve kanë prekur gjithashtu vendin.

Kjo ka shkaktuar një nevojë emergjente në kontinent për të përdorur më pak gaz ose për të gjetur burime të tjera alternative në vende të tjera.

Disa duke përfshirë kryeministrën e re të Britanisë, Liz Truss – mendojnë se shpimi i puseve mund të jetë zgjidhja.

Kjo metodë e nxjerrjes së naftës dhe gazit ka qenë jashtëzakonisht e suksesshme në Amerikë.

Shembulli i Amerikës duket si një arsye për optimizëm. Kompanitë e saj të naftës dhe gazit përdorën këtë metodë në vitet 1940 si një mjet për të përmirësuar rrjedhën e puseve.

Gjatë shpimit të pusit, nevojiten ujë, rërë dhe kimikate të tjera  për të nxjerrë gazin nga shkëmbijtë poroze, të njohura si shist argjilor, të cilat janë thellë në tokë.

Gjatë dekadës së fundit, përdorimi i kësaj metode ka transformuar industrinë energjetike të Amerikës, raporton abcnews.al.

Pjesa më e madhe e 950 miliardë metra kub gaz që Amerika prodhon çdo vit vjen pikërisht nga shpimi i puseve. Por vendet europiane janë të gatshme  për të prodhuar diçka të tillë.

Së pari, ata kanë rezerva shumë më të vogla të gazit argjilor. Më e madhja mendohej të ishte në Poloni dhe Francë, me rreth 4,000 miliardë metra kub secila.

Por pas eksplorimeve të mëtejshme, ekspertët polakë kanë ulur vlerësimet e rezervave të rikuperueshme dhe ekonomikisht të qëndrueshme të vendit të tyre në mes 190 bcm dhe 260 bcm.

Me normat aktuale të konsumit, kjo mund të jetë e mjaftueshme për të përmbushur kërkesën e Polonisë për një dekadë. Franca, e cila e ndaloi metodën e “fracking” në vitin 2011, nuk ka eksploruar rezervat e saj.

Së dyti, ka pengesa ekonomike dhe politike. Revolucioni i gazit argjilor të Amerikës pati lehtësime nga dendësia relativisht e ulët e popullsisë së vendit,  një rregullatori efektiv,  infrastrukturës  energjetike dhe zinxhirët e furnizimit që janë të zhvilluar mirë.

Situata në Europë është shumë ndryshe. Dendësia e popullsisë është shumë më e lartë dhe  njerëzit janë më të prirur të kundërshtojnë këtë metodë. Kjo është pjesërisht për shkak të shqetësimeve për mjedisin, të cilat janë më të përhapura në Europë.

“Fracking” mund të çojë në rrjedhje të metanit dhe ndotje të ujërave nëntokësore, si dhe në emetimet e karbonit.

Për më tepër, në Britani dhe në shumicën e vendeve të tjera europiane, të drejtat e mineraleve nëtokësore janë në pronësi të qeverisë dhe jo, si në Amerikë, nga pronari lokal i tokës.

Pavarësisht entuziazmit të Truss dhe shumë votuesve të Partisë Konservatore, shumica e britanikëve janë kundër.

Në Francë, asnjë parti e madhe politike nuk dëshiron të anulojë ndalimin e fracking.

Ligjvënësit gjermanë e kanë bërë pothuajse të pamundur këtë metodë dhe nuk ka interes serioz politik për të rishqyrtuar këtë çështje./Media Ndërtimi

 

Continue Reading

Aktuale

Protestojnë studentët e Fakultetit të Bujqësisë, duan kyçjen e rrymës në objektin e ri mësimor

Published

on

Studentët dhe stafi akademik i Fakultetit të Bujqësisë dhe Veterinarisë përmes një proteste kanë pezulluar nisjen e procesit mësimor për vitin e ri akademik deri në marrjen e një vendimi nga ana e KOSTT për kyçje të energjisë elektrike në objektin ri.

Kallxo.com ka raportuar se ndërtimi i Objektit të ri të Fakultetit të Bujqësisë jashtë kushteve teknike të lëshuara nga Operatori i Sistemit, Transmisionit dhe Tregut të energjisë elektrike të Kosovës (KOSTT) ka bërë që studentët e këtij fakulteti të mbesin pa hapësira të veta edhe këtë vit.

Bedri Dragusha, dekan në Fakultetin e Bujqësisë tha se studentët e FBV-së nuk iu gëzuan nisjes së vitit akademik, për shkak se nuk arritën të hyjnë në objektin që u takon.

“Sot është dita e  parë e vitit  aksdemik dhe stafi me studentët nuk iu gëzuan pasi kanë vendos të pezullojmë mësimin pasi nuk arriten të transefrohen  në objetin e ri. Ndërtimi  ka nis nga viti 2013. Kur erdhi momenti i kyqjes së rrymës u vërtetuua se ka  shkelje të distancës. Kjo është linë ndërkombëtare dhe sipas tyre kjo duht të jetë 7 metra distancë”- tha ai.

Blenda Fazliu, kryetare e Këshillit të Studentëve tha se po protestojnë pasi nuk po arrijnë të nisin ligjëratat në objektin e ri.

Ajo shtoi se kanë mungesë të hapësirave për vijim të duhur të mësimit.

“Po protesojmë për objektin  e ri pasi është dashur të fillojmë këtu. Nuk kemi as kushtet minimale për studime. Nga sallat e leximit, e ushtrimeve. KOSTT le të veprojë pasi për shkak të kësaj trafoje jemi në këtë gjendje. Do protestojmë deri sa të merret vendim për  zhvendosje të kësaj trafo. Kemi përkrahjen e stafit akademik për këtë pezullim”-u shpreh ajo./Media Ndërtimi.

9 vjet për ndërtimin e 9 mijë m² për objektin e ri të Fakultetit të Bujqësisë, KOSTT-i refuzon kyçjen e energjisë

Continue Reading

Aktuale

“Nga Kosova po largohen punëtorët e zellshëm që punojnë 12-15 orë në ditë!”

Published

on

Menaxheri i Trajnimeve në Innovation Center Kosovo (ICK), Shpend Lila përmes rrjetit social facebook ka shpjeguar se cila kategori e punëtoreve është duke u larguar nga Kosova në drejtim të shteteve evropiane.

“Jon tu ike njerëzit prej Kosovës shumë. Njerëz me rroga t’mira ama. Me profesione t’mira. Ne Kosove nuk ka mungese te veneve te punes, ka mungese te rrogave tmira. Dhe dinjitetit.

Nga Kosova po largohen dy kategori:

  1. Punetori i zellshëm qe punon 12-15 ore ne dite, pa kontrate, pa sigurim, me gjyse rroge n’banke (sepse oligarku duhet me pagu taksa, nuk i konvenon)
  2. Njerez te kualifikuar, te cilet me shume e durojne nje ankese profesionale prej gjermanit, se sa “n’sa ke ardhe sot?” nga raptisha.

E ardhmja e tregut te punes ne Kosove NUK duket premtuese.”, shkruan Lila./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending