Connect with us

Aktuale

Arkitektura dhe dizajni përdoren për të përmirësuar mirëqenien mendore

Published

on

Arkitekti Hans Ulrich Obrist dhe ekspertë të tjerë të industrisë u mblodhën për të diskutuar mënyrat në të cilat arkitektura dhe dizajni mund të përdoren për të krijuar hapësira restauruese që përmirësojnë mirëqenien mendore.

Biseda, e organizuar nga Therme Art, u titullua Arti dhe Arkitektura si shërim: Formimi i një ekonomie të shëndetit mendor dhe u zhvillua gjatë Dizajnit të këtij viti në Miami/Basel.

Ai vjen si pjesë e Forumit të Kulturës së Mirëqenies së Therme Art, një seri ngjarjesh online dhe offline që shqyrtojnë sesi mjediset urbane mund të lidhen më shumë me natyrën dhe, nga ana tjetër, të përmirësojnë shëndetin tonë.

CEO i Therme Art, Mikolaj Sekutowicz, u bashkua me Obrist, i cili është drejtor artistik i Galerisë Serpentine të Londrës, për të moderuar panelin.

Ata kryesuan pesë folës të tjerë, duke përfshirë projektuesin dhe profesionistin e meditimit Franziska Kessler, artistin Precious Okoyomon, neuroshkencëtarin Olaf Blanke, artistin Torkwase Dyson, Lonneke Gordijn, i cili është bashkëthemelues i Studio Drift.

Gordijn sugjeroi që hapësirat e brendshme mund të bëhen më edukative duke përdorur teknologjinë që është në gjendje të simulojë ritmet e jashtme.

Instalimi i fundit Shy Synchrony i Studio Drift, i cili shërbeu si sfond i këtij fjalimi të Therme Art, eksploron ide të ngjashme – ai përbëhet nga disa “drite” tekstili të programuara të ngrihen dhe bien hipnotikisht në një lëvizje që të kujton lulet e lulëzuara.

Puna ftoi vizitorët e Design Miami/Basel të bëhen pjesëmarrës aktivë të mjedisit të tyre të ndërtuar duke vëzhguar efektin qetësues të veprës së artit në sinjalet e trupit të tyre, duke përdorur teknologjinë e re MYND të Therme Mind.

Teknologjia është një projekt bashkëpunues me platformën neuroterapeutike dixhitale MindMaze, dhe krijon zgjidhje dixhitale, të cilat ndërveprojnë me funksionet mendje-trup të përdoruesve për të promovuar mirëqenien mendore dhe fizike.

“Teknologjia mund të bëjë diçka që i afrohet ndjenjës së natyrshme,” tha Gordijn. “Ndoshta kjo tingëllon e çuditshme sepse thjesht mund të bëni një shëtitje në një pyll – por jo të gjithë mund ta bëjnë këtë.”

“Studio jonë përdor teknologjinë si një mjet mësimi; ne përpiqemi të kuptojmë se në cilën pikë mund t’i përgjigjeni teknologjisë në një mënyrë emocionale, në një mënyrë që ju sjell në një ndjenjë ose emocion që po kërkoni sepse nuk jeni duke e marrë atë nga mjedisi aktual”, vazhdoi ajo./Media Ndërtimi.

Aktuale

Arkitektët mblidhen në Kopenhagë për Kongresin Botëror

Published

on

Kongresi Botëror i Arkitektëve UIA 2023 është një ftesë për arkitektët nga e gjithë bota që të takohen në Kopenhagë nga 2 deri në 6 korrik për të eksploruar dhe komunikuar se si arkitektura ndikon në të 17 Objektivat e Zhvillimit të Qëndrueshëm të OKB-së (SDG).

Për më shumë se dy vjet, Science Track dhe Komiteti i tij Shkencor ndërkombëtar kanë analizuar mënyrat e ndryshme në të cilat arkitektura i përgjigjet SDG-ve.

Puna ka rezultuar në formulimin e gjashtë paneleve shkencore: dizajni për përshtatjen klimatike, dizajni për burimet e rimenduara, dizajni për komunitetet elastike, dizajni për shëndetin, dizajni për përfshirjen dhe dizajni për partneritetet për ndryshim.

Një thirrje ndërkombëtare për dokumente u dërgua në vitin 2022 dhe 296 nga më shumë se 750 aplikime nga 77 vende janë ftuar për të paraqitur në Kongresin Botëror të Arkitektëve të UIA 2023 në Kopenhagë./Media Ndërtimi

 

Continue Reading

Aktuale

Komuna e Gjilanit dha mbi 80 mijë euro për orendi në QKMF, tash s’dihet ku kanë mbetur

Published

on

Komuna e Gjilanit raportohet se ka paguar rreth 80 mijë euro për inventor, tavolina pune dhe ormanë të cilat nuk dihet se ku gjenden tani.

“Insajderi” raporton se gjatë vitit 2022, Komuna e Gjilanit, më konkretisht QKMF-ja atje, ishte furnizuar me inventar dhe se faturat ishin nënshkruar nga tre zyrtarë të emëruar si komision.

“Faturat ishin nënshkruar nga tre zyrtaret qe ishin emëruar si komision për pranimin e inventarit. Komisioni i pranimit te inventarit deklarohet se me kërkese të menaxhmentit janë nënshkruar në faturë vetëm për tu ekzekutuar pagesa dhe se nuk kanë njohuri në lidhje me inventarin.” – thuhet në raport.

ZKA-ja ka rënditur edhe 12 artikujt që nuk gjenden në QKMF.

Në fund, vlera totale siç shihet edhe në raport, del të jetë mbi 80 mijë euro.

“Pagesat e bëra për inventarin zyrtarë i cili nuk gjendet në komunë, ndikon në dëmtimin e buxhetit komal.” – ka bërë të ditur ZKA-ja.

Në fund ndërkaq, është rekomanduar që kryetari Alban Hyseni të kërkojë llogaridhënie nga zyrtarët dhe të marrë masa menjëherë që inventari i paguar të dërgohet në QKMF./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Era Thaqi do ta përfaqësojë Kosovën në Olimpiadën Ndërkombëtare të Fizikës

Published

on

Era Thaqi ka vizituar NASA-n në vitin 2022, ndërsa këtë vit është pranuar në dy universitete amerikane. Së shpejti ajo do ta përfaqësojë Kosovën edhe në Olimpiadën Ndërkombëtare të Fizikës, në Japoni.

Në fund të klasës së nëntë, Era kishte filluar të interesohej për kodimin dhe mbajtjen e kurseve të ndryshme.  Me këtë rast i janë ofruar disa mundësi.

Prej këtyre mundësive ajo ka veçuar vizitën në Amerikë, në Virginia Tech University dhe në Agjencinë amerikane të hapësirës – NASA.

Mirëpo, ky nuk është suksesi i vetëm i saj, pasi ajo është pranuar në dy universitete amerikane, me bursë të plotë.Studimi në Amerikë është një realizim ëndrre për të, pasi ajo që e vogël e kishte menduar që të studionte atje.Aplikimi në universitetet amerikane ka filluar që prej gushtit të vitit 2022, ku ajo ka treguar procedurat nëpër të cilat ka kaluar, duke u testuar në ese, dhe teste të standardizume.

18-vjeçarja ka aplikuar në 7 universitete amerikane (4 prej tyre bëjnë pjesë në grupin ‘Ivy League Universities’) dhe është pranuar në dy prej tyre, në Universitetin e Princeton dhe Brown. Si rezultat, ajo ka treguar se cila është fusha që ka zgjedhur ta studiojë në Princeton.

“Studioj në fushën e Inxhinierisë Elektrike dhe Kompjuterike, edhe kam vendos me bë një kombinim me neruo-shkencën, për shkak se po du me gjet lidhjen ndërmjet këtyre dy fushave që mundet me pas efekt në zgjidhjen e problemeve” – ka thënë Thaqi për Kallxo.com.

Lajmin se është pranuar në këto univeristete e kishte marrë më 30 prill, dhe kjo e ka emocionar atë, duke u ndjerë jashtëzakonisht e lumtur pasi që ia ka arritur qëllimit dhe i është shpërblyer puna që ka bërë për një kohë të gjatë.Se a mendon që do t’i ndihmojnë mësimet e deritanishme nga shkollimi në Kosovë, Era ka thënë se për nga pjesa teorike mendon që do t’i ndihmojnë, mirëpo në pjesën praktike ajo është dashur vet të interesohet./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending