Arkitekti që fiton medaljen e parë “Soane” për arkitekturë

0

Arkitekti spanjoll Rafael Moneo, që fitoi çmimin Pritzker, është emëruar si marrës i medaljes “Soane” për nder të kontributit të tij në arkitekturë, të prezentuar nga muzeu i Sir John Soane në Londër. Rafael Moneo është arkitekti i parë për të marrë Medaljen Soane dhe për të dhënë leksionin vjetor Soane – një ngjarje e re publike që njeh arkitektë, artistë, shkrimtarë dhe të tjerë,puna e të cilëve ka zgjeruar dhe pasuruar kuptimet e arkitekturës dhe mjedisit të ndërtuar.

Leksioni Vjetor “Soane” do të mbahet më 1 nëntor 2017 në Institucionin Mbretëror, Rruga Albemarle dhe do të jetë ngjarja kryesore në programin e ri të bisedimeve që fillon në shtator.

Leksioni inaugurues do të dorëzohet nga arkitekti i shquar spanjoll Rafael Moneo, i cili e ka kushtuar karrierën e tij në mësimdhënie, shkrim dhe praktikë.

Karriera e Moneo ka mishëruar idenë e arkitekturës si diçka që nuk banon vetëm në strukturën dhe materialet e një ndërtese, por në kohën dhe vendin, fjalën dhe imazhin, njerëzit dhe komunitetin. Veprat e tij më të famshme përfshijnë Muzeun Kombëtar të Artit në Merida, shtesën e Muzeut Prado në Madrid dhe Bashkinë e qytetit në Murcia.

Në këmbim të leksioneve arkitektit do t’i jepet medalja Soane, një kopje e medaljes së paraqitur më 1835 ndaj Sir John Soane nga ‘Arkitektët e Anglisë’, në njohjen e ‘shërbimeve të tij thelbësore për arkitekturën’. Leksioni Vjetor Soane vazhdon misionin e themeluar nga themeluesi i Muzeut Sir John Soane.

Meqënëse ai e trashëgoi shtëpinë e tij në vend 180 vjet më parë, Muzeu ka shërbyer si vend për të provokuar dhe frymëzuar të gjithë – arkitektët e rinj dhe të vjetër, të tillë apo jo – të marrin në konsideratë mundësitë e arkitekturës për të formuar mjedisin në mënyrë të menjëhershme dhe të kuptueshme. In

“Ndërsa luftojmë me sfidat e shekullit të 21-të – mungesa e strehimit, zhvillimi i pakoordinuar, infrastruktura e tensionuar, mbingarkesa, ndotja, efektet e ndryshimit të klimës – kjo qasje ndaj arkitekturës është pa dyshim më e rëndësishme sot sesa ka qenë ndonjëherë”, shkruan në një komunikatë lëshuar nga muzeu,.

“Duke pasur parasysh mungesën e debatit të hapur publik rreth formës së mjedisit të ndërtuar, leksioni i ri vjetor Soane dhe medalja është një mundësi për të mbushur këtë boshllëk dhe për të sjellë frymën e ngulitur në muze me gjendjen tonë bashkëkohore dhe një audiencë më të gjerë”, përfundon komunikata.

REKLAMA

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here