Arkitektët shqiptarë dhe veprimtaria e tyre në Stamboll

0

Po të gjurmosh jo edhe aq shumë në historinë e Perandorisë Osmane do të hasësh menjëherë në gjurmët arkitektonike të shqiptarëve. Ishin pikërisht arkitektët shqiptarë të cilët projektuan xhamitë në Stamboll e të cilat njihen pothuajse në gjithë botën.

Në vazhdim po përmendim disa prej këtyre arkitektëve.

Mimar Sinan, ishte arkitekt gjatë Perandorinë Osmane i cili nuk filloi të merrej me arkitekturë para moshës 50 vjeçare. Ai vdiq në moshën 85 vjeçare.
Ky arkitekt la në trashëgimi 364 vepra artistike dhe të gjithë artistët e renesancës Italiane mësuan nga ai. Gjermanët nuk sulmuan Stambollin gjatë luftës së Dytë Botërore nga frika e shkatërrimit të artit të tij të bukur.

                                          Xhamia në Jerusalem

Ndër veprat madhore ndërtimore të papërsëritshme të tij janë: Xhamia “Sulejmanije”, e ndërtuar në Stamboll, përreth shtatë vitesh, të cilën i’a kishte kushtuar Sulltan Sulejmanit; Xhamia “Shezade Mehmeti”, po në Stamboll dhe Xhamia “Selimije”, e ndërtuar në Edrene, të cilën ia kishte kushtuar Sellta Selimit etj.

                                   Jeni Xhami (Xhamia e re) në Stamboll

Kasem Agai, ka lindur në fshatin Grëmsh, të krahinës së Tomoricës. Rininë e parë e kishte kaluar në Berat. Pastaj i ati e dërgoi në Stamboll për studime profesionale. U bë asistent pranë Koxha Mimar Sinanit (të madh) dhe Sedefqar Mehmet Elbasanit. Duke u dalluar në punime arkitekturale, më 1595 u afirmua arkitekt i pallatit. Më 1622 u bë kryearkitekt. Ka ndërtuar Jeni Xhaminë (Xhaminë e re) të Stambollit si dhe shumë vepra të tjera.

                                           Xhamia e Sulltan Ahmetit 

Sedefqar Mehmet Agai, ishte marrë nga Elbasani më 1562 dhe u bë nxënësi dhe asistenti i Koxha Mimar Sinanit. Bëri studime në Rumeli dhe Lindje të Mesme. Në vitet 1597–1598 ai ishte drejtor i përgjithshëm i krojeve të Stambollit, ku shërbeu 8 vjet. Më 1606 u bë kryearkitekt, ndërtoi dhe zbukuroi mjaft faltore dhe pallate. Kryevepra e tij është Xhamia e Sulltan Ahmetit (Xhamia Blu).

                                                   Taxh Mahall

Mehmet Isa, sipas mendimit mbizotërues, thuhet se është me origjinë shqiptare. Nuk i dihet saktësisht data e lindjes, e as edhe e vdekjes. Dihet se ishte nga fshati Opar i Korçës. Ka qenë kryearkitekti i Taxh Mahallit në Indi. Mehmet Isai ishte asistent i arkitektit të madh, Mimar Sinanit. Thuhet se ka vdekur në burg i verbuar. Varri i tij sot gjendet pranë Taxh Mahallit.

/Ndertimi.info/

 

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here