Connect with us

Aktuale

“Air New Zealand” krijon konceptin e kabinave brenda avionëve të udhëtarëve

Published

on

Nga një koncept i kabinës që zhduk plotësisht sediljen e mesme në një dizajn të shkëlqyeshëm që e çon klasën e biznesit të avionëve me një rresht në një nivel të ri, lista e shkurtër e çmimeve Crystal Cabin e këtij viti ofron një vështrim emocionues në të ardhmen e mundshme të aviacionit.

Çdo vit Crystal Cabin Awards shfaq ide inovative që rikonceptojnë përvojën e kabinës së aeroplanit. Ka tetë kategori, me çmime që nxjerrin në pah gjithçka, nga risitë eko-miqësore – të tilla si një ide e aplikacionit për mbetjet ushqimore të bazuara në AI nga linja ajrore gjermane Lufthansa – deri tek konceptet e gjeneratës së ardhshme direkt nga klasa e universitetit.

Julia Grosser, një zëdhënëse e Shoqatës së Crystal Cabin Award, thotë se lista e ngushtë e këtij viti sugjeron që aviacioni po kthen një kthesë pas pasigurisë së viteve të pikut të pandemisë.

“Linjat ajrore, prodhuesit dhe furnitorët po investojnë shumë në produktet e tyre në bord përsëri,” thotë Grosser për CNN Travel, duke vënë në dukje “risitë e rëndësishme të dukshme edhe në klasën ekonomike – nga krevate marinari në lidhje më të mirë”.

Ndër inovacionet e përzgjedhura të kabinës është koncepti “Skynest” i Air New Zealand, i cili parashikon kuti gjumi të rezervuar të përbërë nga gjashtë krevate marinari të shtrirë, të dizajnuara për t’u dhënë pasagjerëve ekonomikë në distanca të gjata mundësinë për të marrë një sy të duhur mbyllës.

“Duke qenë një vend i vogël në fund të botës, udhëtimi në distanca të gjata është jetik për të na mbajtur të lidhur dhe për të lejuar turistët të vizitojnë vendin tonë të bukur”, thotë Kerry Reeves, kreu i programeve të avionëve të Air New Zealand, për CNN Travel.

Motivimi prapa SkyNest është besimi i Air New Zealand se pasagjerët duhet të jenë në gjendje të “pushojnë mirë, pavarësisht nga kabina”, siç thotë Reeves.

Bishtajat janë të rregulluara si krevate marinari, të përbëra nga dy rreshta, secila përmban tre shtretër, të rezervuar për afërsisht katër orë.

Air New Zealand ka punuar në SkyNest për disa vite, me konceptin e zbuluar për herë të parë në vitin 2020. Tani po punohet me vendosmëri për ta bërë projektin realitet – Reeves thotë se linja ajrore aktualisht po “punon me certifikimin e thelluar dhe detajet inxhinierike të duke pasur Skynest në aeroplanin tonë të ri 787.”

Air New Zealand ka ndërtuar gjithashtu disa prototipa. Aktualisht po shqyrton nëse mund të transportojë një të tillë në Ekspozitën e Brendshme të Airline 2023 në Hamburg, Gjermani – një simpozium aviacioni ku Shoqata e Çmimit Crystal Cabin është vendosur të shpallë fituesit e saj të vitit 2023.

Koncepte të tjera të përzgjedhura përfshijnë “Retreat në klasën e biznesit në rreshtin e parë” të Adient Aerospace, i projektuar nga kompania e hapësirës ajrore në bashkëpunim me Boeing EnCore Interiors.

Stephanie Faulk, drejtoresha e shitjeve dhe marketingut të Adient, thotë se frymëzimi për konceptin, i cili ka qenë në punë që nga fillimi i vitit 2022, ishte “sfida e dizajnit për të sjellë një përvojë me trup të gjerë në një kabinë me trup të ngushtë”.

“Ndërsa aftësitë e aeroplanëve me trup të ngushtë rriten, ata po ndërmarrin misione me distanca të gjata – duke fluturuar gjithnjë e më shumë”, thotë Faulk. “Rezultati është një dëshirë e natyrshme për rehati të shtuar dhe karakteristika të barasvlershme me aeroplanët me trup të gjerë.”

Ndërsa klasa e biznesit në avionët me trup të gjerë mund të jetë një përvojë shumë e mahnitshme, në aeroplanët më të ngushtë zakonisht nënkupton pak më shumë hapësirë ​​për këmbët dhe disa ushqime dhe pije luksoze.

Adient dhe Boeing Encore Interiors vendosën të imagjinojnë një klasë të ngritur biznesi në distanca të shkurtra: një shtrat të sheshtë, shumë hapësirë ​​​​ruajtjeje për bagazhet, minibar, bibliotekë dhe hapësirë ​​për një pasagjer tjetër që të bashkohet me ju për një takim ose takim.

Faulk thotë se koncepti tashmë “ka marrë shumë interes dhe reagime pozitive” nga linjat ajrore./Media Ndërtimi

Aktuale

Ministria e Mjedisit shënon ditën botërore të ujërave me moton botërore “Përshpejto Ndryshimin”

Published

on

Ministria e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës në bashkë organizim me SKAT programi IWRM-K, me rastin e 22 Marsit, “Ditës Ndërkombëtare të Ujit” dhe 23 Marsi “Dita Ndërkombëtare e Meteorologjisë”, mbajti takim publik për hartimin e Koncept Dokumentit të Fushës së Ujërave. Pjesëmarrës në këtë takim ishin përfaqësues të zyrës Zvicerane në Kosovë, partner të MMPHI-së, përfaqësues të Komunave, Kompanive Rajonale të Ujësjellësve, ekspert lokal dhe ndërkombëtar të fushës së ujërave.

Në fjalën e saj zv. Ministrja e MMPHI-së znj. Linda Çavdarbasha theksoi se ne jemi sot këtu për të shënuar 22 marsin “Ditën Botërore të Ujit”, që sivjet mbahet me moton botërore “Përshpejto Ndryshimin”- “Bëhu ndryshimi që do të shohësh në botë”. Ajo falënderoj partneret për mbështetje të deri tanishme. Pasi që ne jemi në proces të hartimit të Planeve të Menaxhimit të Pellgjeve Lumore si dokumentet themelore strategjike për menaxhimin gjithëpërfshirëse të ujërave me të cilët përcaktohen objektivat dhe veprimet e nevojshme për të siguruar zhvillim dhe menaxhim të qëndrueshëm të ujerave me qellim të plotësimit të nevojave për pije, zhvillimin ekonomik dhe social të vendit. Plani i Menaxhimit të Pellgut Lumor “Drini i Bardhe” ka përfunduar. I dukshëm është suksesi i qeverisjes me shërbime ujore, ku këtu kemi një avancim në reforma në krahasim me rajonin dhe jemi të gatshëm t’i shkëmbejmë përvojat. Qeveria ka punuar edhe në përmirësimin e performancës së Kompanive Rajonale të Ujit.

Në vazhdim, z. Servet Spahiu Sekretari i Përgjithshëm i MMPHI-së theksoi se shënimi i secilës festë mjedisore ka rëndësinë e saj. Investimet në sektorin e ujërave në vitet e fundit janë rritur në masë të madhe që demonstron përkushtimin tonë për investime në këtë sektor me rëndësi strategjike për mirëqenien e popullatës dhe zhvillimin e përgjithshëm ekonomik dhe shoqëror. Ne, si Ministri e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës jemi duke punuar me qëllim zhvillimin e kapaciteteve dhe menaxhimin sa më të mirë të resurseve ujore, duke u bazuar në praktikat ndërkombëtare, në pajtueshmëri dhe përputhshmëri me EU ACQUIS COMMUNAUTAIRE, në pikat si vijon:

 Kompletimi i kuadrit ligjor (Hartimi i ligjit të ri për ujëra, Kompletimi i akteve nënligjore që kërkohen me Ligjin për Ujëra, Inicimi i hartimit të një ligji për financimin e menaxhimit të ujërave)

 Konsolidimi institucional dhe ngritjen e kapaciteteve

 Konsolidimi i burimeve dhe mekanizmave të financimit të menaxhimit të ujërave

 Ndërtimi i akumulacioneve të reja të ujit me qëllim rritjen e kapacitetit të akumuluar për banorë

 Mbrojtja e burimeve të ujit të pijshëm

 Monitorimi kualitativ dhe kuantitativ të ujërave

 Hartimi i Planeve të Menaxhimit të Pellgjeve Lumore

 Mbrojtja e lumenjve nga degradimi

 Zbatimi i masave për sigurinë e digave

 Fuqizimin e Sistemit Informativ Ujor

Kurse, z.Naser Afizi Drejtor i Autoritetit të Rajonit të Pellgjeve Lumore në MMPHI: -Ne jemi mobilizuar për të adresuar sfidat për ujin, duke u nisur nga forcimi i kornizës ligjore duke vazhduar me veprimet konkrete për adresimin e nevojës për ndërtimin e akumulimeve të reja (me mbështetjen e WBIF, duke filluar nga ato që janë prioritet i padiskutueshëm siç është diga e Firajës që do të sigurojë ujë për rajonet e Ferizajt, Gjilanit dhe Prishtinës dhe diga e Kamenicës për të siguruar ujin e nevojshëm për zonën më të thatë me ujëra. Po ashtu, tashmë kemi iniciuar hartimin e studimeve të fizibilitetit për tri diga tjera: Dragaqinë (Therandë), Pollatë (Podujevë) dhe Kuçicë (Skenderaj) si dhe hartimin e një plani në nivel të Kosovës përmes mbështetjes së Bankës Botërore, për ndërtimin e digave të reja, që është një përditësim i masterplanit të ujërave.

Takimi publik vazhdoi me z. Shiqeri Dermaku, udhëheqës i Divizionit të Ujërave, njëherit edhe Kryesues i GPN, me prezantimin dhe hapjen e debatit me të gjithë pjesëmarrësit për Koncept Dokumentin e Fushës së Ujërave me temat: Planet e menaxhimit të katër pellgjeve lumore; Siguria e ujit të pijes përmes ndërtimit të digave të reja; Menaxhimi i përmbytjeve/hartat e rrezikshmërisë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

Qeveria ndan 6 milionë euro të tjera për tejkalim të krizës me energji

Published

on

Qeveria ka ndarë 6 milionë euro për tejkalimin e krizës energjetike.

Ministri i Financave, Hekuran Murati, ka thënë se kjo është e nevojshme për të vazhduar subvencionimin e tarifave dhe qytetarëve që e kursejnë energjinë elektrike.

Qeveria e Kosovës ka miratuar propozimin e Ministrisë së Financave për ndarjen e gjashtë milionë euro për subvencionim të faturave të energjisë elektrike për amvisëritë të cilat kanë ulur konsumin krahasuar me muajt përkatës të vitit paraprak.

Vendimi është miratuar në mbledhjen e sotme të Qeverisë së Kosovës.

“Në kuadër të subvencionimit të energjisë elektrike, bëjmë ndarjen e radhës në shumë 6 milionë euro në mënyrë që të vazhdohet subvencionimi i atyre që kanë kursyer energjinë elektrike”, ka thënë ministri i Financave, Hekuran Murati.

Masa 3.7 e Pakos për Ringjallje Ekonomike parasheh mbështetjen e qeverisë në tejkalimin e krizës energjetike.

“Amvisëritë të cilat ulin konsumin e energjisë elektrike krahasuar me muajt përkatës të vitit paraprak e që kualifikohen për përfitim, mbështeten me subvencionim të faturës së energjisë elektrike në raport me kursimin, duke filluar nga fatura e muajit Shtator 2022”, thuhet në Pakon për Ringjallje Ekonomike.

Qeveria e Kosovës nga muaji shtator ka filluar të subvencioni qytetarët të cilët kursejnë energjinë elektrike. Ky subvencionim i energjisë elektrike, është në kuadër të pakos që është përgatitur nga ekzekutivi për të përballuar inflacionin.

Qytetarët do të subvencionohen për dyfishin e kursimit të energjisë elektrike. Konsumatorët nuk kanë nevojë të aplikojnë pasi do të përdoren të dhënat nga Zyra e Rregullatorit të Energjisë.

Ministri i Financave, Hekuran Murati kishte njoftuar që nëse një familje ka shpenzuar 1,000 kilovat në shtatorin e vitit të kaluar ndërsa në shtatorin e këtij viti ka harxhuar 900 kilovatë, ajo do të subvencionohet për dyfishin e kursimit, do të thotë 20% (pasi që 10% është kursimi në mes dy muajve, ndërsa dyfishi i kursimit është 20%)./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Qeveria emëron bordin e drejtorëve të Infrakos

Published

on

Qeveria në mbledhjen e fundit, ka emëruar edhe Bordin e Drejtorëve të ndërmarrjes publike Infrakos.

Kryesuese është zgjedhur Edona Nahi.

“Edona Nahi kryesuese, Genc Hyndozi anëtar, Besarta Uka anëtare dhe Fitim Rraci anëtar”, tha kryeministri Albin Kurti.

Po ashtu, janë miratuar dy marrëveshje ndërkombëtare për marrje të kredive.

Njëra për zhvillimin e sektorit te energjisë dhe përmirësimin e rrjetit të transmetimit, kurse tjetra për Projektin e Ngrohtores Solare të Prishtinës.

Në anën tjetër, ekzekutivi ndau edhe 6 milionë euro si mbështetje për subvencionimin e energjisë elektrike./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending