Aeroportet më të mëdha në botë për vitin 2017

0

Transporti është shumë i rëndësishëm për njerëzit sepse pa të jeta do të ishtë e ngadalshme dhe njerëzit nuk do të mund të punonin siç duhet. Ai ndërlidhet me të gjitha fushat në botë sepse disa dekada me radhë transporti ishte i ngadalshëm prandaj nuk kishe progres të sigurtë në botë. Pas rritjes dhe zhvillimit të transportit, si shpikja më e madhe mbetet aeroplani ajror që bëri revolucion në fushën e transportit në botë. Sot, kompanitë ajrore janë vazhdimisht në rritje duke operuar në shumë aeroporte të vogla dhe të mëdha.

Më poshtë gjeni listën e 5 aeroporteve më të mëdha në botë

  1. Aeroporti “Sharl de Gol”

Aeroporti ndërkombëtar “Sharl de Gol” ndodhet në veriperëndim të qytetit të bukur të Parisit. Është shumë i famshëm për formën e tij të rrumbullakët, infrastrukturën dhe gjithashtu hyn në listën e aeroporteve më të bukura të botës. Është shtëpia e shumë kompanive ajrore si Air France, Delta Express Airlines dhe gjithashtu e FedEx Airlines. Atë e kanë quajtur si aeroporti më i ngarkuar në Evropë për shkak se ka lëvizje prej 497,763 fluturimeve në vit që mban 62,052,920 pasagjerë në një vit. Ky aeroport ka një sipërfaqe prej 3200 hektarësh dhe është aeroporti më i madh i Francës. Ka tre terminale të cilat janë të ndara. 

4: Aeroporti ndërkombëtar “Shangai Pudong”

Aeroporti Ndërkombëtar i Shangait Pudong është aeroporti më i madh në zonën e tij dhe ka shumë fluturime ndërkombëtare, prandaj konsiderohet si shtëpi dhe qendër për shumë kompani ajrore si Kina Airlines, FedEx Airlines, Shanghai Airlines, China Airlines Lindore, DHL Aviation dhe Yangtze River Express. Është aeroporti i tretë më i ngarkuar në botë. Ka një sipërfaqe pothuajse prej 3350 hektarësh dhe nga ky aeroport udhëtojnë rreth 51,661,800 njerëz në një vit në shumë vende të botës. Kontrollohet dhe operohet nga Autoriteti ndërkombëtar i Pudong dhe ka tre terminale prej të cilave dy janë të hapura. 

3: Aeroporti ndërkombëtar “Dallas Worth”

Aeroporti Ndërkombëtar i Dallas Worth është gjithashtu një nga aeroportet më të mëdha në botë në lidhje me zonën e tij pasi është i vendosur midis dy lokacioneve, Dallas dhe Fort dhe atë e quajnë qendër, sepse shumë qytete të Amerikës i afrohen këtij aeroporti. Nuk është vetëm aeroporti i dytë më i madh i Shteteve të Bashkuara të Amerikës, por edhe hynë në listën e aeroporteve më të mëdha të botës. Ka një sipërfaqe rreth 7800 hektarësh dhe konsiderohet si qendër dhe shtëpi e shumë linjave ajrore si UPS Airlines, American Airlines dhe Ameriflight Airlines. Ky aeroport ndahet në në pesë terminale të emëruara si A, B, C, D dhe E të cilat janë të rezervuara për operacionet e fluturimit me numrin më të madh të portave, 165, prandaj është ndërtuar më qëllim që të zvogëlohet distanca e udhëtarëve nga makinat dhe autobusët. 

2: Aeroporti ndërkombëtar i Denverit

Aeroporti Ndërkombëtar i Denverit është aeroporti më i mirë i Amerikës së Veriut dhe gjithashtu konsiderohet si aeroporti më i mirë nga revistat amerikane. Ka një sipërfaqe prej 13726 hektarësh që është e dyta në botë sa i përket sipërfaqes. Konsiderohet si shtëpi dhe qendër për shumë linja ajrore ndërkombëtare si Frontier Airlines, Great Lakes Airlines dhe gjithashtu United Airlines të cilat janë gjithashtu linjat ajrore më të mëdha në botë. Ajo kontrollohet nga Autoriteti I Aviacionit të Denverit ku ka një lëvizje prej 635,445 fluturimesh ndërkombëtare në vit që operojnë pothuajse 31,004,580 pasagjerë në vit, të dhëna këto nga viti 2012. 

1: Aeroporti ndërkombëtar “mbreti Fahd”

Aeroporti ndërkombëtar “mbreti Fahd” ndodhet në veriperëndim të qytetit të Arabisë Saudite të Damamit. Ka një sipërfaqe pothuajse 78000 hektarësh e më shumë. Ai kontrollohet nga Autoriteti Aviacionit Civil. Ky aeroport u hap 15 vjet më parë dhe konsiderohet si shtëpi dhe qendër kryesore për shumë linja ajrore të botës. Aeroporti ka terminal gjashtë katësh i cili është i ndarë në mënyra të ndryshme ku tre nga terminalet e saj janë për ardhjen e pasagjerëve, e katërta është e rezervuar për ngritje dhe i fundit quhet Terminali Mbretëror i rezervuar për anëtarët e familjes mbretërore ose mysafirët mbretërorë. 

REKLAMA

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here