Connect with us

Tech

A do të jetë Metaverse fundi i inxhinierisë?

Published

on

Ata që po hyjnë në arkitekturën e metaversit, natyrisht, ia kanë bërë vetes këtë pyetje. Një mjedis lozonjar ku të gjitha ëndrrat formale janë të mundshme, ku përcaktimi i aspekteve për arkitekturën si orientimi diellor, ajrimi, klima nuk do të jetë më i nevojshëm, ku – për dëshpërimin e Louis Kahn – nuk ka më një dinamikë drite dhe hije, vetëm një hapje. dhe fushë të pafundme.

Arkitektura u shfaq në kantierin e ndërtimit, në një kohë kur nuk kishte vizatim, por vetëm eksperimente. Me kalimin e kohës, falë Brunelleschi dhe kupolës së Firences në shekullin e 15-të, ne dëshmuam një shkëputje të parë nga muratura, një ndarje sociale e punës nga e cila del arti liberal dhe arti mekanik. Kjo shkëputje krijoi sfida të ndryshme dhe vendosi arkitekturën në një plan onirik, të lidhur me letër. Me fjalë të tjera, ne nuk ndërtojmë asnjë strukturë, ne i projektojmë ato. Tani, gjashtë shekuj më vonë, duket sikur po bëhemi gati të bëjmë një hap tjetër larg kantierit të ndërtimit, duke u distancuar papritur nga inxhinieria dhe ndërtimi.

Projektimi në metaverse kërkon një rishikim të thellë të metodës së projektimit sepse, nëse forma ndoqi funksionin në epokën moderniste, ajo do të ndjekë atë që duam në epokën metaverse. Nëse më parë do të merreshim me krijimin e strehimoreve dhe mbështetjeve për aktivitetet e përditshme, në metaverse do të fokusoheshim në përvojat formale thjesht vizuale dhe të shëndosha. Për shembull, nuk do të jetë më e nevojshme të krijohen dhoma zhveshje, banjo ose shtretër; në vend të kësaj, ne do t’i kushtojmë vëmendje tingujve që bëjnë dyert kur hapen. Kur nuk ka rregullore, inxhinieri apo edhe gravitacion, çdo gjë bëhet e mundur.

Duke përdorur metaforën e gazetares Stacy Suaya, në metaverse secili prej nesh do të jetë në gjendje të ndërtojë Dubain tonë. Ashtu si qyteti arab transformoi shkretëtirën me struktura të paimagjinueshme, metaversi shfaqet për të thyer kufijtë e arkitekturës në një mënyrë shumë më të shpejtë dhe më praktike, duke eliminuar vinçat dhe vitet e llogaritjes dhe ndërtimit. Në këtë proces, inxhinieria me sa duket nuk do të ishte më e dobishme, duke shkëputur arkitekturën nga nevoja e saj konstruktive. Ideja se një arkitekt i suksesshëm duhet të ketë një njohuri të caktuar strukturore, duke krijuar aleanca të sakta me inxhinierë të mirë, bie.

Duke marrë parasysh zgjedhjet si marrja në konsideratë e gravitetit ose jo, ngjitja në mënyrë simbolike në strukturat e njohura ose krijimi i botëve krejtësisht fantazi, dizajnimi në metaverse është një sfidë që po lansohet. Një situatë ku mungesa e kufijve mund të jetë kufizuese dhe madje e frikshme, sepse, siç ka deklaruar arkitekti dhe bashkëthemeluesi i iniciativës “Tomorrow’s Thoughts Today”, Liam Young, metaversi do të ketë sasi të barabarta frike dhe habie. Nga e gjithë kjo, mund të thuhet se në të ardhmen e pasigurt të teknologjisë, se si do të sillen profesionet tona është objekt i shumë spekulimeve. Megjithatë, pavarësisht nga disiplina, një gjë është e sigurt, të gjithë do të duhet të përshtaten dhe të rishpikin veten për të vazhduar me zakonet dhe risitë e reja që do të vijnë./Media Ndërtimi.

Tech

Cili është ndikimi i syzeve të realitetit të shtuar të Vision Pro të Apple në fushën e arkitekturës?

Published

on

Më 5 qershor, Apple lançoi Apple Vision Pro, një lloj i ri kompjuteri hapësinor që përdor syze të realitetit të shtuar për të lejuar përdoruesit të përjetojnë një përzierje midis botës dixhitale dhe asaj fizike.

Pajisja premton t’u ofrojë përdoruesve të saj një kanavacë të pafund për aplikacione, më të mëdha dhe më zhytëse se ekranet tradicionale, duke i lejuar ata të qëndrojnë të pranishëm dhe të lidhur me të tjerët.

Ai përmban visionOS, sistemi i parë operativ hapësinor që krijon këtë mënyrë të re të ndërveprimit me përmbajtjen dixhitale. Konceptet e mëparshme si metaverset kanë premtuar të transformojnë mënyrën se si i përjetojmë botët dixhitale, me arkitektët që shfrytëzojnë mundësinë për të gërmuar në hartimin e hapësirave virtuale pa kufizime. A mund të sjellë kjo pajisje e re mënyra të reja për të përjetuar hapësirat tredimensionale, për të integruar më mirë arkitekturën me mjediset dixhitale?

Në vizionin e Apple, llogaritja hapësinore është revolucionare në mënyrën se si ndërthur përmbajtjen dixhitale me hapësirën fizike. Vision Pro u mundëson përdoruesve të ndërveprojnë me aplikacionet që lundrojnë në hapësirën ku ndodhen, nëpërmjet gjesteve të syve dhe duarve, së bashku me kontrollin zanor.

Përdoruesit gjithashtu mund të zgjedhin të zëvendësojnë mjedisin e tyre të dukshëm me një imazh zhytës të sfondit, i cili, sipas Apple, do të shpërbëhej pjesërisht kur çdo njeri hyn në hapësirë. Pajisja e transformon të gjithë fushën e shikimit në një ekran pa e shkëputur plotësisht përdoruesin nga bota fizike.

Ndërsa Apple ka njoftuar synimin për të lançuar lojëra dhe video të reja zhytëse të filmuara me teknologjinë 3D, prezantimi zyrtar nuk duket të përfshijë mjedise plotësisht zhytëse 3D.

Teknologjia çliron aplikacionet dydimensionale nga ekranet e kompjuterëve dhe telefonave për t’i lejuar ata të zënë hapësirë ​​fizike, duke rritur madhësinë dhe ndikimin e tyre, por duke i mbajtur ato si imazhe dydimensionale.

Fusha e teknologjisë ka përparuar me shpejtësi, pasi sistemet e reja të inteligjencës artificiale duket se shpallin fillimin e një rilindjeje dixhitale të shekullit të 21-të. Për momentin, fusha duket se po shpërthen me mundësi dhe arkitektët kanë qenë të shpejtë për të reaguar dhe eksperimentuar me mjetet e reja: duke përdorur ChatGPT për të gjeneruar ide, duke transformuar tekstin në imazhe me mjete gjeneruese si Midjourney ose Dall-E, dhe duke u futur në premtimi i Metaversit.

Suksesi i mëparshëm i teknikave kompjuterike CAD dhe BIM ka dëshmuar se risitë teknologjike kanë potencialin të ndryshojnë jo vetëm mënyrën në të cilën punojnë arkitektët, por edhe shumëllojshmërinë e dizajneve që ata mund të imagjinojnë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Tech

Ndërtuan projekte robotike, nxënësit e shkollës ‘Vëllezërit Frashëri’ në Lipjan përfaqësojnë Kosovën në Olimpiadën e Gjenive

Published

on

Në shkollën fillore “Vëllezërit Frashëri” në Lipjan, punohen tash e sa vite projekte të robotikës nga nxënësit dhe me këto projekte ata marrin pjesë në gara të teknologjisë.

Këtë vit, ata do ta përfaqësojnë Kosovën në Olimpiadën e Gjenive në Amerikë, mirëpo ky nuk është suksesi i vetëm i tyre.

Robotika ka mbushur kabinetet dhe korridoret e shkollës fillore “Vëllezërit Frashëri” në Lipjan.

Në këtë shkollë nxënësit punojnë pas orarit të mësimit disa projekte, me të cilat marrin pjesë në gara dhe sfida të ndryshme të teknologjisë.

Me projektet që i kanë punuar për këtë vit, ata do ta përfaqësojnë Kosovën në Olimpiadën e Gjenive, në Amerikë. Këta nxënës e përbëjnë grupin e teknologëve të kësaj shkolle, i cili daton që nga viti 2006, me përbërje 80 deri 100 nxënës pothuajse për çdo vit.

Ata fillimisht e kanë sfiduar vetën e tyre në gara të organizuara nga USAID brenda Kosovës, pastaj kanë vazhduar të zgjerojnë interesimin edhe në gara jashtë Kosovës.

Hajriz Rashiti, arsimtar i teknologjisë në këtë shkollë, njëherit edhe udhëheqës i këtij grupi, ka thënë se për shkak të rezultateve të mira në garat e Kosovës, është paraqitur nevoja që të provojnë të dalin edhe jashtë Kosovës, dhe ata depërtuan jashtë që nga viti 2018, fillimisht në Amerikë.

“Mirëpo na nuk u ndalëm veç me aq, vitin tjetër e provuam me shku në Keni, është një garë atje në Nairobi të Kenisë, edhe kemi shku me dy projekte atje, kena marrë një medalje të argjendtë edhe një të bronztë” – ka thënë Rashiti për Kallxo.com.

Në anën tjetër, nxënësit thonë se këto aktivitete iu pëlqejnë shumë, dhe se kanë mësuar shumë prej tyre. “Këto aktivitete shumë më kanë pëlqy për shkak se robotika ëshë një gjë që më pëlqen se rritë interesin dhe nivelin e kreativitetit te një fëmijë” – është shprehur nxënësja Marta Çerkini./Media Ndërtimi

Continue Reading

Tech

Zaha Hadid lanson qendrën e komunikimit ‘Metrotopia’ në Metaverse

Published

on

METROTOPIA, një ndërmarrje unike metaverse që synon të bëhet qendra e komunikimit virtual për komunitetin botëror të dizajnit, është shpallur dhe lançuar nga Zaha Hadid Architects dhe grupi i mendimit i arkitekturës me bazë në Çikago ArchAgenda.

Metrotopia Metaverse është një mjedis virtual me shumë lojtarë i ndërtuar me Unreal Engine 5, që përmban tingull hapësinor për ndërveprim realist komunikues brenda një mjedisi të gjallë që lejon që karakteri dhe cilësia e objekteve dhe hapësirave të projektuara të vizualizohen me besnikëri. Partneri i teknologjisë dhe platforma pritëse e Metrotopia është Mytaverse.

Metrotopia aspiron të jetë një qytet virtual dhe qendër e kulturës-industrisë krijuese për ekosistemin më të madh të dizajnit, duke bashkuar të gjitha disiplinat e dizajnit si dizajni urban, arkitektura, ambientet e brendshme, dizajni i mobiljeve, dizajni i produkteve, dizajni i modës, dizajni grafik, si dhe shkollat ​​përkatëse. , galeritë, muzetë, ekspozitat, javët e dizajnit, bienalet, çmimet dhe konferencat, si dhe shtëpitë botuese, revistat dhe mediat e internetit përkatëse.

Ndërtesa e parë e inkubatorit të Metrotopia dhe një bërthamë fillestare urbane janë projektuar nga ZHA me hapësira të padukshme tani në dispozicion. Më shumë arkitektë dhe dizajnerë të brendshëm do të bashkohen së shpejti për të krijuar një peizazh të larmishëm qyteti me shumë autorë, duke ofruar llojin e sinergjive të bashkëvendosjes që ne i duam në rrethet më të gjalla të qytetit.

Metrotopia është pjesë e ngjarjes kolaterale të Bienales së Arkitekturës që përfshin CityX, një tufë pavijonesh virtuale që rri pezull mbi Venecia që shfaq punën kërkimore të mësuesve të arkitekturës nga e gjithë bota./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending